Kereső toggle

A Vatikán lesz az európai integráció motorja?

Németh Sándor a Hit Rádióban fejtette ki álláspontját a kontinensen zajló folyamatokról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Március 24-én fogadta Ferenc pápa az Európai Unió állam- és kormányfőit, akik az Európai Unió alapját képező, az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségekre érkeztek a városba. Németh Sándort, a Hit Gyülekezete vezető lelkészét még a római csúcs előtti napokban kérdezte a Hit Rádió munkatársa Európa jelenéről és jövőjéről, ám az elhangzottakat aktuálissá teszi a csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat, és Ferenc pápa Európa jövőjéről elmondott beszéde. (A találkozóról és a pápa beszédéről számunk 2. oldalán részletesen is írunk.)

Nem lehet az Egyesült Államokhoz hasonló szövetségi államba tömöríteni az európai nemzeteket Németh Sándor szerint. A vezető lelkész a római szerződés aláírásának 60. évfordulójára rendezett ünnepség előtti napokban a Hit Rádiónak nyilatkozott a kontinensen zajló folyamatokról.

Németh Sándor úgy fogalmazott: szerinte demokrácia Európában elsősorban nemzetállami keretek között lehetséges; a centralizálás megnehezíti a központi hatalom ellenőrzését, és veszélybe kerülnek a demokratikus értékek. Ráadásul – tette hozzá – egy esetlegesen létrejövő Európai Egyesült Államok működését a német hegemónia jellemezné. A vezető lelkész a föderációt érintő kérdésekben nem tud azonosulni Ferenc pápa optimizmusával, aki korábban arról beszélt: új, európai humanizmusról álmodik.

Gyengül a Trump-hatás?

Németh Sándor szerint Németország egyre hatékonyabban érvényesíti majd érdekeit nemcsak az európai országokkal, de az Egyesült Államokkal szemben is, főként, ha a fontos európai országokban soron következő választások a regnáló politikai elit győzelmét hozzák. Ha ez így lesz, az európai országok a jövőben inkább Németország, mintsem az Egyesült Államok felé orientálódhatnak.

Németh Sándor nem számít az elitellenes erők Brexit-népszavazáson és amerikai elnökválasztáson tapasztalt áttörésének megismétlődésére az európai országok nagy részében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény, a közhangulat befolyásolása mára önálló tudományággá nőtte ki magát – ennek alkalmazására a közelmúltból vett példaként a hollandiai, előre nem várt választási eredményeket hozta fel.

Berlin–Párizs–Vatikán?

Németh Sándor úgy véli: a Brexit nyomán világossá vált, hogy hiányzik Európából a kohéziós erő. Ennek ellensúlyozására szerinte a kézenfekvő megoldás lehet a legalább egymilliárd ember gondolkodását befolyásoló Vatikán bevonása a London–Berlin–Párizs tengelybe, amelyben London szerepét a Vatikán veszi át.

A vezető lelkész szerint Ferenc pápa család- és migrációs kérdésben képviselt álláspontja, valamint a homoszexualitásról alkotott véleménye szalonképesebb az Európai Unió számára, mint például XVI. Benedek pápa konzervatív, bibliai alapelvekkel harmonizáló nézetrendszere. A vallások közötti párbeszéd megalapozza a birodalmi egységet, amelyben Ferenc pápa abszolút partnere az EU-nak – vélekedett.

Aggasztó folyamatok

Németh Sándor úgy látja: a nyugati politikai elit egyik fő célja Európa hagyományos keresztény arculatának fölszámolása és a vallási pluralizmus létrehozása, amelynek következtében Európa megszűnne keresztény kontinensnek lenni. Európa vezetői ma látszatmegoldásokkal próbálják visszaszerezni választóik támogatását, miután az utóbbi időben nagymértékben megnövekedett a globalizmussal és a migrációval szembeni ellenállás.

A vezető lelkész szerint Európa jövője ellentmondásos: arra számít, hogy a kontinens gazdaságilag erősödni fog; hatalmas piacával az Egyesült Államok konkurense lesz, morális és spirituális szempontból azonban – éppen az említett folyamatok miatt – aggályos a jövője.  (Közreműködött: Körtvélyfáy Eszter, Varga-Kovács Klára)

Olvasson tovább: