Kereső toggle

Képtelen hazugságok – képekkel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy régi közhely szerint „a képek nem hazudnak”. Egy másik közhely úgy szól, hogy „az objektív objektív”. A Trump-ellenes média pedig ékesen demonstrálja, hogy egyik állítás sem igaz.

A fényképezőgép objektívja a fizika törvényeket tekintve „objektíven” képezi le a látható dolgokat, a kommunikáció folyamatára nézve azonban az emberen múlik, hogy miként használja azt. A témaválasztás, a kompozíció, a perspektíva, a látószög és a különböző plánok, a nézőpont, a megvilágítás, a kontraszt, a textúra, a színvilág, a ritmus, a képi kontextus, a közlés időzítése, a képek egymásutánisága, a vágás – mind megannyi szubjektív elem. Ezek alkalmazásával nemcsak mutatjuk a képeket, hanem egyben „láttatjuk” azokat, közvetítve az egyéni gondolatainkat – a képekhez fűzött magyarázatokról nem is szólva. Vagyis a képekkel lehet egyaránt hazudni és igazat mondani.

A képi és verbális környezet manipulációira számtalan példát nyújtott a főáramú média Donald Trump január 20-i beiktatása óta. A recept így szól: rögzíts egy olyan pillanatot a fényképezőgéppel, avagy vágj ki egy olyan képkockát a videóból, amely éppen a legelőnytelenebb formáját mutatja az ellenségednek, s hasonlítsd össze olyan képekkel, amelyek a kedvenceid legelőnyösebb formáját ábrázolják. A környezetéből kiragadott képkockákat azután elemeztesd „szakemberekkel”, s máris kész a verdikt: az egyik csúnya, ellenszenves, utálni való személy, míg a másik kedves, rokonszenves, szerethető. Lássuk például az új amerikai elnöki beiktatásán készített képeket. Hát nem látja a kedves olvasó a „meghittséget” abban a jelenetben, amelyen Obama a kamerák kereszttüzében megcsókolja felesége kezét? (Igaz, Michelle oda se figyel, elfordul és egy másik emberre néz.) Ezzel szemben az új elnök magában morfondírozik, és – kedvesség ide vagy oda – „érzéketlenül” áll, a feleségére se nézve. Az érvelés annyira erőltetett, hogy az amerikai média metakommunikációs szakembert hív segítségül a magyarázkodásra: igazi melegséget, szeretetet láthatunk az egyik oldalon, elhidegült szeretetlenséget a másikon. A sajtó egyébként 18 évre visszamenőleg előkereste azokat a Donald és Melania kapcsolatára utaló képeket, amelyekkel azt szeretné hihetővé tenni, milyen lejtmenetben van az elnöki pár házassága. (Vajon miért nem tette meg ezt a választási versenyben rivális Hillary, azaz a Clinton házaspár esetében?)

A legújabb álmagyarázatok az elnök és a kanadai miniszterelnök kapcsolatát szemlézik, és a közös sajtótájékoztatón készített képeket „értelmezik”. Egy kiemelt fotón Justin Trudeau miniszterelnök lenéz Donald Trump feléje nyújtott kezére. Lám, mennyire megveti őt! – írja az amerikai sajtó. Trudeau valóban lefele néz, mert a feléje nyújtott kéz történetesen szemmagasság alatt van, tehát a tekintete nem is irányulhat felfelé. Ha pedig a képkockákat egymás mellé tesszük, akkor kiderül, hogy semmi másról, mint egy megszokott, protokolláris kézfogásról van szó: észlelés, kézfogás, mosoly.

A sajtótájékoztatón jelen volt Trump elnök lánya és veje – Ivanka és Jared –, így őket sem kímélte a média. A Cosmopolitan és társai fotókkal „bizonyítják”, amint Ivanka „szemet vetett” a fiatal kanadai miniszterelnökre, Justinra. Tény, hogy többször ránézett – mivel ez része a kommunikációnak, és az amerikai kultúrában illetlenség lett volna nem ránéznie. Az interneten széles körben felvázolt összeesküvés-elmélet forgatókönyve azonban már ott tart, miszerint a háromgyermekes Ivanka kész „leváltani” jelenlegi férjét a házasságban élő, szintén háromgyermekes kanadai miniszterelnökre.

Hasonlóképp, szinte felrobbant az internet a felháborodástól, amikor Ivanka egy ötezer dolláros, ezüstszínű, gyönyörű báli ruhában jelent meg férje mellett egy közösségi oldalon közzétett fotón. A kommentek szerint ez a „hivalkodás” sérti azokat a szegény, menekült gyerekeket, akik eközben alumínium hővédő takarókba burkolózva szenvednek! (képünkön balra) Mások Ivankát a megboldogult Marie Antoinette-tel állítják párhuzamba, akit hírhedtté tett az éhező parasztok iránt tanúsított érzéketlensége. Kérdés azonban, mi köze a több mint 200 évvel ezelőtt kivégzett Marie Antoinette-nek az új amerikai elnök lányához, aki valójában nem is politikus, hanem a divatszakmában dolgozó vállalkozó. Ráadásul a kommentek azt is erkölcsi kifogás tárgyává teszik, hogy a férj Ivanka csípő közeli testrészére teszi a kezét (a „leleplezést” a háttérben lévő tükör szolgáltatja). Az erkölcsi magaslatokban pózoló Hollywood eközben készül az újabb, divatbemutatóval felérő Oscar-gálára, amikor az egész világ előtt hivalkodva mutatják be a legújabb – és sokak ízlésvilágát sértő – ruhakölteményeket is.

Olvasson tovább: