hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Csak egyfajta iszlám létezik”
Interjú Bill Warner valláskutatóval

2016. 11. 10.
„Ha az iszlámról akarunk beszélni, többre van szükségünk véleményeknél. Azokból van már éppen elég. Tényalapú megközelítésre van szükség, ami az értelemre apellál és koherens. Továbbá ugyancsak szükség van egy olyan magyarázatra, amely rendszerszerű, és az iszlám egész történetét mutatja be nyíltan és kertelés nélkül. Létezik tudományos igényű, tárgyilagos vizsgálati módszer az iszlám tanulmányozására, amely nem függ véleményektől. Mindössze három szöveg számít: az iszlám bibliájaként számontartható trilógia” – állítja Dr. Bill Warner, aki 16 könyvet írt az iszlám alapjairól. Ezekből most az első három magyarul is megjelent.

Warner professzor, Ön három új könyvének a bemutatójára érkezett Budapestre. Miről írt ezekben?

– Könyveim középpontjában az iszlám bibliájaként számontartható trilógia, a Korán, a Szíra (Mohamed élete) és a Hadísz (tetteinek és szavainak gyűjteménye) állnak. Igyekszem elmagyarázni az embereknek azt, hogy mit mondott Mohamed és mit mondott Allah. Ezek a könyvek a kritikus gondolkodás és a statisztikai módszertan alkalmazásával könnyen és gyorsan felfedik a politikai iszlám valós természetét. Nem a vallás, hanem a politika a témájuk, ezért a nem muszlimok szempontjából közelítenek és a káfirokra (hitetlenekre) vonatkozó doktrinális elvekre fókuszálnak.

Az iszlám hatalmas téma, és a legtöbb fontos könyve arab nyelvű. Miért tartja fontosnak mégis, hogy tanulmányozzuk a mai időkben az iszlámot?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!