Kereső toggle

A világ, ahogyan Trump látja

Talpra állítaná Amerikát és megsemmisítené az Iszlám Államot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Itt az idő, hogy végre egyenes módon értékeljük nemzetünk helyzetét. Nyíltan és őszintén szeretném önök elé tárni a tényeket. Nem lehetünk többé politikailag olyan korrektek” – ígérte Donald Trump Clevelandben elmondott elnökjelölti beszédében. A republikánus üzletember-politikus 75 percben értékelte Amerika és a világ helyzetét, és megoldásokat is javasolt. A legfontosabb részletek Trump üzenetéből. (A beszédet magyar szinkronnal az atv.hu oldalon hallgathatják meg.)

A tények a következők: a bűnözés csökkentésére tett évtizedes erőfeszítéseink vesznek el, mert a kormányzat csökkentette a bűnüldözésre szánt forrásokat. Az emberölések száma tavaly 17 százalékkal növekedett Amerika 50 legnagyobb városában. Ez az elmúlt 25 évben a legnagyobb emelkedés. (…)

A szolgálat közben meggyilkolt rendőrök száma közel 50 százalékkal magasabb idén, mint az elmúlt év azonos időszakában. Közel 180 000 olyan illegális bevándorló él az országunkban, akik bűnözői múlttal rendelkeznek. Kiutasítottuk őket, de ma este is szabadon mozognak közöttünk, békés állampolgárokat fenyegetve.

Az új illegális bevándorló családok száma, akik eddig ebben az évben átlépték határainkat, már meghaladja a tavaly egész évben érkezettek számát. Tízezrével telepítik be őket közösségeinkbe, tekintet nélkül arra, milyen hatással lesz ez a közbiztonságra és az erőforrásainkra. (…)

Mi a helyzet a gazdaságunkkal? Ismét a puszta tényeket szeretném önök elé tárni, amelyek nem kerülnek be az esti tévéhíradókba és a reggeli újságokba.

Tízből négy afroamerikai gyerek szegénységben él, miközben az afroamerikai fiatalok 58 százaléka nem dolgozik. Kétmillióval több latin származású amerikai él ma szegénységben mint nyolc évvel ezelőtt, amikor az elnök hivatalba lépett.

Újabb 14 millió ember került ki a foglalkoztatottak köréből. A háztartások jövedelme ma 4000 dollárral alacsonyabb mint volt 2000-ben. Ez 16 évvel ezelőtt volt. Az áruforgalomban a kereskedelmi deficit – akár hiszik, akár nem – már 800 milliárd dollár.

A költségvetésünk sincs jobb helyzetben. Obama elnök közel megduplázta az államadósságot, ami már több mint 19 ezer milliárd dollár és tovább növekszik. És mégis mit tudunk mindebből a pénzből felmutatni? A közútjaink és a hídjaink romokban hevernek, a repülőtereinken harmadik világbeli állapotok vannak, és 43 millió amerikai él élelmiszersegélyből.

A világ helyzete

Nézzük először, mi a helyzet a hatá-rainkon kívül. Állampolgáraink nemcsak idehaza szenvedtek katasztrófákat, hanem egyik nemzetközi megaláztatás érte őket a másik után.

Emlékszünk mindnyájan azokra a képekre, amikor iráni fogva tartóik tengerészeinket rájuk szegezett fegyverrel kényszerítették térdre. Ez közvetlenül az iráni alku aláírása előtt volt, amely 150 milliárd dollárt adott vissza Iránnak, miközben semmit nem adott nekünk cserébe. Ez az alku a valaha megkötött legrosszabb megállapodások egyikeként vonul majd be a történelembe. 

Egy másik megaláztatás az volt, amikor Obama elnök Szíria ügyében meghúzott egy „vörös választóvonalat”, miközben az egész világ tudta, hogy ez abszolút semmit nem jelent. Líbiában lángok emésztették fel a nagykövetségünket, egyik külképviseletünket, amelyeknek pedig az amerikai presztízs szimbólumának kellene lenniük világszerte.

Amerika ma sokkal kevésbé biztonságos, és a világ is kevésbé biztonságos, mint volt akkor, amikor Obama elnök úgy döntött, hogy Hillary Clintonra bízza az amerikai külügyek irányítását. Nézzük csak a listát:

2009-ben, Hillary előtt, az ISIS még csak a színen sem volt. Líbia stabil volt. Egyiptom békés ország volt. Irakban jelentősen, jelentősen csökkent az erőszak. Iránt a szankciók fojtogatták. Szíria is viszonylagos ellenőrzés alatt állt.

Hillary Clinton négy éve után pedig mit látunk? Az ISIS kiterjedt az egész térségben, és az egész világon is. Líbia romokban, nagykövetünket és munkatársait pedig úgy ölték meg kegyetlen gyilkosaik, hogy nem is számíthattak segítségre. Egyiptom a radikális Muszlim Testvériség kezébe került, ami miatt a hadseregnek kellett visszavennie a hatalmat. Irak káoszban áll. Irán tovább halad az atomfegyverekhez vezető úton. Szíria polgárháborúba merült, és egy olyan menekültválságba, ami már a Nyugatot fenyegeti. A Közel-Keleten 15 évnyi háború, sok ezer milliárd dollár elköltése, és sok ezer elvesztett élet után a helyzet rosszabb, mint valaha volt.

Ez Hillary Clinton öröksége: halál, pusztulás, terrorizmus és gyengeség.

Változtatni kell!

De nem szükségszerű, hogy Hillary Clinton öröksége egyben Amerika öröksége is legyen. Azok a problémák, amelyekkel most szembesülünk – idehaza a szegénység és erőszak, külföldön pedig háború és pusztítás –, mindez csak addig tart, amíg mi továbbra is ugyanazokra a politikusokra támaszkodunk, akik eredetileg is létrehozták ezeket a problémákat.

A változáshoz az első feltétel az, hogy változtassunk ezen a vezetésen.

Ma este egy cselekvési tervet szeretnék megosztani önökkel Amerika számára. A legfontosabb különbség a mi tervünk és ellenfeleink terve között az, hogy a mi tervünkben Amerikát helyezzük az első helyre. A mi hitvallásunk Amerika, nem pedig a globalizmus.

Ameddig olyan politikusok vezetnek bennünket, akik nem Amerikát helyezik az első helyre, addig biztosak lehetünk abban, hogy más nemzetek nem fogják tisztelni Amerikát azzal a tisztelettel, ami megillet bennünket. De most újra az amerikai emberek kerülnek az első helyre.

Először is, a tervem a belső biztonsággal foglalkozik. Ez biztonságos lakókörnyezetet jelent, biztos határokat és védelmet a terrorizmussal szemben. Nem lehetséges jólét törvényes rend nélkül.

A gazdaság terén olyan reformokat javaslok, amelyekkel több millió új munkahelyet tudunk teremteni, és több ezer milliárd dolláros jövedelmet, amelyet Amerika újjáépítésére fordíthatunk. Ezeknek a reformoknak, amiket javasolni fogok, egy részét országunk legerősebb érdekcsoportjai ellenezni fogják. Ez amiatt van így, mert ezek az érdekcsoportok saját hasznukra torzították el politikai és gazdasági rendszerünket.

Az óriásvállalatok, a médiaelit és a nagy szponzorok ellenfelem kampánya mögött sorakoznak fel, mert tudják, hogy ő nem fogja bántani ezt a torz rendszert. Mögé állnak a pénzükkel, mert teljes ellenőrzés alatt tartanak mindent, amit ellenfelem csak tesz. A bábjuk, ők pedig a bábmesterek. Ezért Hillary Clinton üzenete az, hogy semmi nem fog változni. Soha semmi. (…)

Trump három pontja

Ahhoz, hogy biztonságossá tegyük Amerikát, foglalkoznunk kell az országunkon kívüli növekvő veszélyekkel is. Le kell győznünk az ISIS barbár hordáit. És le is fogjuk őket győzni, méghozzá alaposan.

Franciaország újra a brutális iszlám terrorizmus áldozata. Férfiakat, nőket, gyermekeket tiportak szét az utcán. Életek sokasága ment tönkre. Családokat szakítottak szét. Gyászba borítottak egy nemzetet. Újra és újra bebizonyosodott, az iszlám radikálisok milyen kárt és pusztítást okozhatnak. A World Trade Centernél, a San Bernardinói irodákban, a bostoni maratonon és Tennessee-ben, a chattanoogai katonai bázison. És még sok más helyszínen. 

Alig néhány hete Orlandóban, Floridában, 49 nagyszerű amerikait mészárolt le kegyetlenül egy iszlám terrorista. Itt egy LMBTQ közösséget vett célba egy terrorista. Ez nincs rendjén. És meg is fogjuk állítani ezt. Az önök elnökeként, minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy az LMBTQ közösséghez tartozó polgárainkat is megvédjem az erőszakkal és egy gyűlöletkeltő, idegen ideológia elnyomásával szemben.

Ahhoz, hogy megvédjük magunkat a terrorizmussal szemben, a következő három dologra kell összpontosítanunk. Először, a világon nekünk kell a legjobbnak lenni – ismétlem, abszolút a legjobbnak – a hírszerzésben, bárhol is van erre szükség. 

Aztán abba kell hagynunk a nemzetállam-építésnek és a rendszerváltoztatásnak azt a bukott politikáját, amelyet Hillary Clinton erőltetett Irakban, Líbiában, Egyiptomban és Szíriában.

Ehelyett együtt kell működnünk valamennyi szövetségesükkel, akik egyetértenek velünk abban, hogy az ISIS-t meg kell semmisíteni és el kell taposnunk az iszlám terrorizmust. Cselekednünk kell, méghozzá most és gyorsan. Ebbe beletartozik, hogy együttműködünk a térségbeli legjobb szövetségesünkkel, Izraellel.

Nemrég azt mondtam, hogy szerintem a NATO felesleges. Azért, mert nem biztosított megfelelő védelmet a terrorral szemben. És azért is, mert számos tagállam nem fizeti meg a rá eső részt. Szokás szerint az Egyesült Államoknak kell kipótolni a hiányzó összeget. Nem sokkal ezután a NATO bejelentette, hogy új programot állít fel a terrorizmus elleni harcra. Ez egy valódi lépés lehet a helyes irányba.

Végül, nagyon fontos, hogy azonnal felfüggesszük a bevándorlást minden olyan nemzetből, amelyet megfertőzött a terrorizmus, mindaddig, amíg nem állítunk fel bizonyítottan működő szűrőrendszereket. Nem akarunk ilyen embereket az országunkban.

Ellenfelem arra szólított fel, hogy növeljük radikálisan, 550 százalékkal a szíriai menekültek befogadását. Ez hihetetlen, de mégis így van. 550 százalékkal! Ez hozzáadódna ahhoz, hogy közben Obama elnök vezetése alatt már eddig is tömegesen érkeznek menekültek az országunkba.

Ezt javasolja ellenfelem, annak ellenére, hogy nem lehetséges megfelelően szűrni ezeket a menekülteket, és azt sem tudjuk biztosan megállapítani, hogy kik ők és honnan érkeztek. Csak olyan személyeket szeretnék befogadni az országunkba, akik tisztelik az értékeinket és szeretik a népünket. Akik az erőszakot, a gyűlölködést vagy az elnyomást támogatják, azoknak nincs helye országunkban és a jövőben sem lesz helye. (…)

Köszönet a hívőknek

Itt szeretnék köszönetet mondani az evangéliumi és hívő közösségnek, mert tudják, olyan bámulatos támogatást adtak nekem, amire nem is vagyok benne biztos, hogy teljesen rászolgáltam. Ez csodálatos volt, és ez az egyik fontos oka annak, hogy most, ma este itt vagyok. Önök sok mindenben fognak hozzájárulni a politikánkhoz.

A törvényeink mégis megakadályozzák önöket abban, hogy a pulpitusról kimondják azt, amit gondolnak. A Lyndon B. Johnson elnök által sok évvel ezelőtt bevezetett alkotmánymódosítás azzal fenyegeti a vallási intézményeket, hogy elveszítik adómentes státusukat, ha nyíltan képviselik politikai nézeteiket. Ezzel elfojtották a hangjukat. Keményen fogok dolgozni azért, hogy visszaszerezzem a jogot, hogy újra saját hangjukon beszélhessenek és valamennyi amerikai számára védelmezni fogom a szólásszabadságot.

Olvasson tovább: