Kereső toggle

Tom önmaga duója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Eurovíziós Dalfesztivált megnyerő Conchita Wurst 1988. november 6-án Tom Neuwirth néven látta meg a napvilágot a felső-ausztriai Gmundenben. Gyermekkorát egy 3000 fős településen, Bad Mitterndorfban töltötte. Honlapja szerint az ekkor tapasztalt diszkrimináció vezetett el „a szakállas nő” létrehozásáig, ezzel késztetve az embereket annak átgondolására, hogy mi a „más” és mi a „normális”.

2007-ben tűnt fel a televízióban, amikor döntőbe jutott és második helyen végzett az osztrák Starmania tehetségkutatóban. Ekkor rekordismertségre tett szert Ausztriában, majd megalapította saját fiúbandáját is Jetzt Anders! (Most másképp) néven, ami nem sokkal később feloszlott. 2011-ben végezte el a grazi modelliskolát, ekkor tért vissza a tévé világába is – immár „Conchita Wurst” néven. Új személyiségét korábbi tapasztalataira alapozva alakította ki, melyről így nyilatkozott: „Ez egy fontos üzenetről szól, arról az igényről, hogy toleráljunk mindent, ami másnak látszik.” Neuwirth több valóság-showban is Wurst bőrébe bújba szerepelt: részt vett az ORF „The hardest jobs of Austria” című műsorában (2011), ahol halfeldolgozóként láthatták a nézők. Ebben az évben jelentkezett egy újabb zenei tehetségkutatóba is, amelyben a hatodik helyen végzett. 2013-ban az RTL-en tűnt fel a Wild Girls című műsorban, amelyben társaival a namíbiai sivatagban próbált túlélni helyi törzsek segítségével.

Művésznevének kiválasztásában több minden inspirálta. A Conchita a spanyol Concha név becézett változata, amely egyrészt „kagylót” jelent, de Mária szeplőtelen fogantatására (cocepción), valamint a női nemi szervre is szoktak vele utalni. Neuwirth állítólag egy kubai barátjától kapta ezt a becenevet, amellyel a „forró latin szépség” imidzsét is erősíteni tudta, ezért megtartotta. A Wurst német jelentése „kolbász”, ami egyrészt a férfi nemi szervet hivatott jelölni, másrészt Neuwirth arra a szólásra (Das ist mir doch alles Wurst) is utal vele, amelynek magyar jelentése körülbelül: „nekem minden mindegy”.

Az elhíresült szakáll nem túl régóta látható az arcán, állítólag Halloween óta nem borotválkozik, de a látványra némi sminkkel is rásegítettek. A hosszú fekete haja sem valódi: parókát visel. A szépítkezéssel töltött idővel kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: „Ha valaki azt mondja, egy fél órán belül készen kell lenned, akkor negyven perc alatt vagyok kész.” Szükség esetén pedig egyszerűen a női mosdóba távozik, ha úgy érzi, hogy fel kell frissítenie a sminkjét. „Először azt kérdezem: »Lányok, kinek van szájfénye?«”           u

Az Eurovíziós Dalfesztiválon nem idén próbálkozott először. Már 2012-ben is Conchita Wurtsként jelentkezett, de a közönségszavazás nem őt, hanem egy hip-hop duót juttatott tovább. 2014-ben az ORF saját kezébe vette a döntést, és szavazási lehetőség nélkül bejuttatta. Az osztrák zenész és kabarészínész, Alf Poier szerint „aki nem tudja, hogy lány vagy fiú, annak inkább egy pszichoterapeutát kellene felkeresnie, nem egy dalversenyen szerepelnie.”

Magánéletét illetően Wurst évek óta foglalt, „férje” Jacques Patriaque meleg sztriptíztáncos. 2011-ben megújították házassági fogadalmukat, és a YouTube-on közzétették az erről készült videót. Az OE24.at-nek ekkoriban azt nyilatkozta: „Szeretek megházasodni. A jövőben Heidi Klum példáját követve minden évben meg szeretném újítani hűségeskümet.”

Ugyanakkor a „házasság” csak Jacques és Conchita között áll fenn. Tom – vagyis az eredeti énje – egy másik férfit szeret, akinek a kilétét nem kívánja nyilvánosságra hozni. Ezt a kettősséget egyébként honlapján is hangsúlyozza, az önéletrajzi adatoknál mindkét – a valódi és a kitalált – személy adatai külön-külön szerepelnek, és a cím is sokatmondó: „Két szív ver a mellkasomban”. A honlapon található leírás szerint „összeszokott páros, akik csak párban működnek. Annak ellenére, hogy sohasem látják egymást szemtől szemben (…). A magánszemély Tom Neuwirth és a művészfigura Conchita Wurst tisztelik és becsülik egymást teljes szívükből. Két különálló személyiség, saját életpályával, amelyeknek feltűnő szimbóluma a tolerancia érdekében és a diszkrimináció elleni fellépés.” 

Az énekes bevallotta, hogy hálája jeléül, amiért édesanyja végig támogatta a nehéz időkben, egy ajándékot vitt számára legutóbbi látogatásakor: hátára tetováltatta anyukája képmását.

Wurst szereplése nemzetközileg is nagy feltűnést keltett. Oroszország – és Vlagyimir Putyin – kemény kritikákkal illette a műsort. Wurst fellépése előtt személyes üzenetet intézett az államfőhöz: „Nem tudom, hogy nézi-e. De ha igen, teljesen egyértelműen kijelentem: Feltartóztathatatlanok vagyunk.”

Olvasson tovább: