hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Ararát népe
Az örmények története az Édentől Nagy Konstantinig

2012. 09. 13.
Miben közös Andre Agassi, Cher és Gari Kaszparov? Abban feltétlenül, hogy mindnyájan egy - diaszpórával együtt is mintegy tízmilliós - néphez, az örményekhez tartoznak. Nem véletlenül büszkék az örmények történelmükre: közel ötezer évre visszavezethető a múltjuk, és ők a világ legrégebbi keresztény nemzete is. Újra és újra a nagyhatalmak útjába kerültek, ezért sorsukat tragédiák és hős harcok kísérik.

Örményország az Ararát-hegy szomszédságában, egy fennsíkon terül el, így történetük közvetlenül Noéhoz és leszármazottaihoz nyúlik vissza. Egyes feltételezések szerint ez a terület a bibliai Édenkert északkeleti részéhez tartozott. A régészeti leletek alapján is a Kau­kázus térsége a világ egyik legrégebben lakott vidéke.

Az örmények úgy tartják, hogy né­pük ősapja Noé dédunokája, Hajk volt, aki az özönvíz után Jáfet leszármazottjaként, fiával Armennel és nemzetségével együtt az Ararát közelében telepedett le. Ez az eredettörténet szerepel az 5. században élt neves örmény történetíró, Choreni Mózes Arménia története című munkájában, amelyet alapossága miatt sokan Josephus Flaviusnak a zsidókról írt kró­nikájához hasonlítanak.

Hajk a történet szerint Babilonból vándorolt északra, miután háborúba keveredett Nimróddal, akit a történész „a titánoktól származó Bél" néven említ.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!