hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2020-ra Brazília fele evangéliumi keresztény lehet

2012. 07. 05.
Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az evangéliumi keresztények száma a latin-amerikai régióban. A világ legnagyobb katolikus országaként számon tartott Brazília múlt héten megjelent statisztikái szerint az evangéliumi hívők száma tíz év alatt mintegy 16 millióval növekedett.

2000-ben az evangéliumiak a lakosság 15 százalékát tették ki, az új adatok szerint ez a szám 2010-re elérte a 22 százalékot. Ez több mint 43 millió evangéliumi hívőt jelent a mintegy 192 millió lakossal rendelkező országban. Ugyanebben az időszakban a brazil katolikusok száma 74 százalékról 65 százalékra csökkent. A változás szembetűnő, ugyanis negyven évvel ezelőtt még a lakosság 93 százaléka vallotta magát katolikusnak, és csupán 4 százalék evangéliumi gyülekezethez tartozónak. A 16 századi lutheri reformáció óta nem volt tapasztalható hasonló növekedés. Az elmúlt negyven évben ugyanakkor 1 százalékról 8 százalékra nőtt azoknak a száma, akik magukat nem vallásosként határozták meg.

2010-ben a brazíliai Epoca hírma­gazin megjelentetett egy tanulmányt az evangéliumi keresztények számának növekedéséről, amelyben a megkérdezettek - akik között antropológusok és teológusok is szerepeltek - egyetértettek abban, hogy ez a változás jóindulatúan hatott a brazil mindennapi életre. Az evangéliumi hívők jelenléte a társadalomban hozzájárul az alkoholizmus visszaszorulásához, az iskolai beiratkozások számának megnövekedéséhez és a széthullott családok számának csökkenéséhez is.

A statisztika szerint tíz év alatt 44 százalékkal nőtt az evangéliumi közösségekhez tartozók száma. Minden évben számos római katolikus hívő, főként nők, és a szegényebb néprétegekbe tartozók csatlakoznak pünkösdi és karizmatikus egyházakhoz. A növekedés tendenciája és - a becslések szerint - az evangéliumi hívők száma 2020-ra akár a lakosság felét is elérheti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!