hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mexikóban és Kubában járt a pápa
Válságkezelés latinosan

2012. 03. 29.
Lapzártánkkor még nem fejeződött be XVI. Benedek két országot érintő latin-amerikai útja, de az eredménnyel a Vatikán máris elégedett lehet. Bár tartottak attól, hogy a mexikói és kubai fogadtatás elmarad a II. János Pál látogatásait övező eufóriától, a latinos környezet jót tett a pápának, akinek sikerült oldania a szigorú teológus imázsát és úgy tűnik, hogy fizikailag is várakozáson felül bírta a hatnapos utazást. Ugyanakkor XVI. Benedek Latin-Amerikában sem menekülhetett a katolikus egyház globális válsága elől. Mexikóban éppen látogatásának idején jelent meg egy dokumentumkötet arról, hogyan igyekezett a Vatikán eltusolni a Krisztus Légionáriusai mexikói születésű alapítójának, Marcial Macielnek a pedofil bűntetteit. Az sem valószínű, hogy a pápai vizit visszafordítaná a katolikus hívek csökkenő arányát a térség országaiban.

Néhány héttel 85. születésnapja előtt a pápa sétabotra támaszkodva, de korához képest jó erőben szállt fel Rómában az Alitalia különgépére, hogy tizenhárom órás utazást követően megérkezzen Mexikóba. XVI. Benedek a repülőgépen utazó újságíróknak a kábítószer-fogyasztást és a drogkereskedelmet nevezte Mexikó legnagyobb problémájának. „Mindent meg kell tenni, hogy leküzdjük a gonoszt, amely az emberiséget és a fiatalokat fenyegeti. Az egyháznak feladata ... hogy leleplezze az ördögöt, a pénz bálványát, amely rabszolgaságba dönti az embereket, a hamis ígéreteket, a hazugságot és a csalást, ami a drogok mögött van" - mondta XVI. Benedek, aki útjának egyik állomásán találkozott a drogháború áldozatainak nyolc hozzátartozójával.

A drámai figyelmeztetés nem alaptalan, mert Közép-Amerika legnépesebb katolikus országát évek óta kegyetlen drogháború sújtja, mióta Felipe Calderón elnök fellépett a legnagyobb kartellek ellen. A leszámolássorozatban eddig 47 ezer ember halt meg, sokukat brutális módon lefejezték vagy felgyújtották. A rendőrség - sokak szerint szándékosan - tehetetlen: a gyilkosságok 80 százaléka felderítetlen marad az országban, sőt a Fox News televízió összeállítása szerint az északi Chihuahua tartományban, ahol a drogkartellek a legerősebbek, a felderítési arány még rosszabb, alig 4 százalék. (Eközben a helyi rendőrség nagy sajtóvisszhangot váltott ki, amikor letartóztatott egy 6 éves kisfiút, aki elektromos játékautójával „felelőtlenül veszélyeztette a járókelőket".) Az országban emellett évente több tízezer gyereket rabolnak el, és kényszerítenek prostitúcióra.

A Cristero-háború

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!