Kereső toggle

A terror hercege

Az al-Kaida nem tűnt el

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hamza bin Laden az al-Kaida alapítójának és vezérének, Oszama bin Ladennek a kedvenc fia. Úgy tűnik, hamarosan apja nyomdokaiba léphet, hamvaiból feltámasztva az egyik legkegyetlenebb terrorszervezetet.

 

A z ENSZ tavaly augusztusi jelentése hangsúlyozottan foglalkozott azzal, hogy az Iszlám Állam felemelkedése miatt háttérbe szorult al-Kaidával még mindig globális szintű terrorszervezetként kell számolni, amely bizonyos területeken – például Szomáliában, Jemenben, Dél-Ázsiában – erősebb is, mint az Abu Bakr al-Bagdadi által alapított „konkurencia”. Az amerikai külügyminisztérium 2017-ben vette fel Oszama bin Laden fiát, Hamzát a nemzetközi terroristák listájára, majd idén egymillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki a hollétét felfedő információért.

Hamza bin Laden ugyan hivatalosan még nem vette át az apjától örökölt terrorhálózat vezetését, de egész életében arra készült, hogy erre a megfelelő időben alkalmas legyen.

A kiválasztott

Bin Laden, és vele családja, szinte állandóan költözött az al-Kaida 1988-as megalapítása után. 1989-ben állítólag azért kellett elhagynia Pakisztánt, mert képviselőket fizetett le, hogy támogassák a Benazír Bhutto kormányával szembeni bizalmatlansági szavazást. 1992-ig hazájában, Szaúd-Arábiában tartózkodott; ez alatt az időszak alatt született meg a gyermekpszichológusi végzettséggel rendelkező harmadik feleségétől, Hairia Szabartól a kicsi Hamza. A fiú becslések szerint bin Laden összesen 26 gyereke közül a tizenötödik – és egyben a kedvenc. Innen aztán Szudánba települtek át, de miután az al-Kaida dzsihádot hirdetett az Egyesült Államok ellen, a kormány nemzetközi nyomásra kitiltotta az országból.

1996-tól 2001 novemberéig az afganisztáni Dzsalálábád volt a mintegy hatvanfős közösség otthona, amely bin Laden feleségeiből, gyerekeiből és terrorista rokonaiból állt. Ekkor kezdődtek meg az amerikai érdekeltségeket célzó vérengzések: 1998-ban az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségének felrobbantása, és 2000-ben a USS Cole elleni öngyilkos merénylet Jemennél. Hamza bin Laden többször feltűnt az apja mellett propagandavideókban, hol katonai kiképzésen mászógerendán lógva, hol terepszínű mellényben klasszikus arab verset szavalva.

Az egyik, 9/11 után nem sokkal készült felvételen a 12 év körüli Hamza egy helikopterroncson adta elő apja egyik szövetségesének, az afgán tálib vezetőnek, Mohamed Omár mollának a „költeményét”, majd feje fölé tartott pisztollyal, néhány másik fiúval egy mezőn futkározott. Az USA vezette koalíció hamarosan bombázni kezdte Afganisztánt, így az „idilli” gyermekkornak hamar vége szakadt, Oszama bin Ladennek megint forró lett a lába alatt a talaj.

Oszama, mielőtt bevette magát a Tora Bora hegység barlangjaiba, egy Dzsalálábádtól délre fekvő hegyen elbúcsúzott három legkisebb fiától. Mindegyiknek adott egy-egy imafüzért, és lelkükre kötötte, hogy „őrizzék meg a hitet”. Hamza bin Laden és Hairia Szabar Iránba szökött, ahol Oszama válogatott al-Kaida terroristákra bízta az utódjául kiszemelt fia radikális világnézetének és gondolkodásának formálását.

Erőfitogtatás Teheránnal

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: