hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fecniről olvasott ítélet
Túri Mihály 15 évet ült ártatlanul

2018. 10. 18.
1956. október 27-én lovat vásárolni ment Kiskunmajsára a kömpöci Túri Mihály. Szemtanúja volt a községi tanács előtti tüntetésnek és egy kommunista funkcionárius meglincselésének. Ennyi elég volt ahhoz, hogy koncepciós perben – az áldozat feleségének terhelő vallomása alapján – életfogytiglanra ítéljék. 15 év után szabadult, de jogilag a mai napig nem rehabilitálták – erre Hajagos Csaba történész kutatása alapján most esély nyílhat.

 

„Miért bántják, állítsák népbíróság elé, ha valamit elkövetett” – fogalmazta meg a családi emlékezet szerint a 27 éves földművelő, Túri Mihály, miközben 1956. október 27-én, a kora délutáni órákban a tömegben állva nézte, ahogy feldühödött emberek a kiskunmajsai tanácsháza előtt ütlegelik a térség leggyűlöltebb kommunistáját, Neményi Józsefet. Megjegyzése nyomán Mihály kapott néhány pofont két ismeretlentől, mire fogta magát, és hazaindult a 12 kilométerre lévő Kömpöcre. 

Neményit nem állították népbíróság elé: meglincselték. A helyi ipari és kereskedelmi bizottság vezetője a kommunisták odaadó híveként az előző években mindent megtett, hogy magára szabadítsa a népharagot. A meglincselése előtti délelőttön, a helyi vásárban egy hatgyermekes hadiözveggyel önkényeskedett. Az asszony két kenyeret vitt hazafelé, mire a Négusnak csúfolt funkcionárius ráripakodott: „megmondtam, hogy mindenkinek csak egy kenyér jár”, majd elvette tőle az egyiket. A hír gyorsan terjedt a budapesti forradalmi eseményekről már értesült lakosság körében, és alighanem ez lehetett az utolsó csepp a pohárban. Néhány órával később Neményit nemcsak agyonverték, hanem egy zászlórúddal át is döfték – derül ki a helytörténeti kutatásokból.     

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!