Kereső toggle

Fecniről olvasott ítélet

Túri Mihály 15 évet ült ártatlanul

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

1956. október 27-én lovat vásárolni ment Kiskunmajsára a kömpöci Túri Mihály. Szemtanúja volt a községi tanács előtti tüntetésnek és egy kommunista funkcionárius meglincselésének. Ennyi elég volt ahhoz, hogy koncepciós perben – az áldozat feleségének terhelő vallomása alapján – életfogytiglanra ítéljék. 15 év után szabadult, de jogilag a mai napig nem rehabilitálták – erre Hajagos Csaba történész kutatása alapján most esély nyílhat.

 

„Miért bántják, állítsák népbíróság elé, ha valamit elkövetett” – fogalmazta meg a családi emlékezet szerint a 27 éves földművelő, Túri Mihály, miközben 1956. október 27-én, a kora délutáni órákban a tömegben állva nézte, ahogy feldühödött emberek a kiskunmajsai tanácsháza előtt ütlegelik a térség leggyűlöltebb kommunistáját, Neményi Józsefet. Megjegyzése nyomán Mihály kapott néhány pofont két ismeretlentől, mire fogta magát, és hazaindult a 12 kilométerre lévő Kömpöcre. 

Neményit nem állították népbíróság elé: meglincselték. A helyi ipari és kereskedelmi bizottság vezetője a kommunisták odaadó híveként az előző években mindent megtett, hogy magára szabadítsa a népharagot. A meglincselése előtti délelőttön, a helyi vásárban egy hatgyermekes hadiözveggyel önkényeskedett. Az asszony két kenyeret vitt hazafelé, mire a Négusnak csúfolt funkcionárius ráripakodott: „megmondtam, hogy mindenkinek csak egy kenyér jár”, majd elvette tőle az egyiket. A hír gyorsan terjedt a budapesti forradalmi eseményekről már értesült lakosság körében, és alighanem ez lehetett az utolsó csepp a pohárban. Néhány órával később Neményit nemcsak agyonverték, hanem egy zászlórúddal át is döfték – derül ki a helytörténeti kutatásokból.     

Szemtanúból főszereplő

Túri ugyanebbe a vásárba érkezett nagybátyjával lovat vásárolni, hazafelé pedig a tanácsháza felé vezetett az útja. Az ott zajló eseményekbe azonban nem avatkozott be, hanem hazatért Kömpöcre. Másnap a tanácstitkár közölte vele: éjjel üzenetet kapott, hogy Kömpöcön is meg kell alakítani a Forradalmi Bizottságot. A DISZ-titkár (Dolgozó Ifjúság Szövetsége) és MDP (Magyar Dolgozók Pártja) tagjelölt Túri elvállalta a feladatot, és beszédet mondott a tanácsháza köré gyűlt 200 fős tömegnek. „[…] ma hazánkban nagy vérontás folyik, és ezért fogjunk össze, és kerüljünk el minden helyi vérontást. Aki eddig bűntettet követett el, azt majd a törvény megbünteti” – hangsúlyozta többek között, majd a jelenlévők megválasztották a Forradalmi Bizottság elnökévé. Ebben a minőségében Gyülvészi István tanácselnök lakására ment, hogy elkérje a hivatal kulcsait, majd begyűjtötte a pártházét is. Ezt követően nekilátott a helyi Vörös Október Termelőszövetkezet kapcsán felmerült panaszokat orvosolni – a felek megelégedésére. 

Azonban a másnap, 1956. október 29-én leváltott tanácstitkár, illetve Gyülvészi István vb-elnök (a tanács végrehajtó bizottságának elnöke) 1957. január 10-én készített jelentésében teljesen másként tálalták a történteket. A dokumentumban az szerepel, hogy a „majsai eseményeknél főszerepet játszott” Túri Mihály „a szemtanúk szerint az éjszakai órákban segítségül hívta az ottani vérengzésben részt vevő társakat, hogy még 28-ára virradóra legyenek segítségére Kömpöcön mintegy 14 személy ellen irányuló ellenforradalmi tevékenységben”.

Az elfogulatlannak aligha nevezhető jelentésben Túrit ugyan a majsai események „főszereplőjének” titulálják, ám első előállításakor, 1956. november 10-én még csak a Kömpöcön történtekről faggatták, Majsáról szó sem esett. Mivel nem tudtak felhozni ellene különösebben terhelő vádat, elengedték. Azt a megbízást kapta, hogy a továbbiakban is tartson rendet a községben, ahol ez idő alatt az élelmiszergyűjtések után a falu szépítésén is fáradozott. Nem egészen másfél hét múlva „karhatalmista pufajkások” gépkocsija parkolt le a kömpöci tanácsháza előtt. „Te kulák csimuta, most meglakolsz!” – fenyegették meg Túrit, amit ütések és rúgások sorozata követett.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: