hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tej À la szója
Kinek van szüksége alternatív tejre?

2018. 05. 17.
Évről-évre egyre több embert érint a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia. Számukra az étkezések során alternatív megoldást jelenthet a szójatej fogyasztása, ami ideális helyettesítője lehet a tehéntejnek.

A szójatejet szójaszemek beáztatásával, megőrlésével, felforralásával, majd az így elkészült folyadék leszűrésével állítják elő, és már könnyedén megvásárolható akár a sarki kisboltban is. A szója egy Délkelet-Ázsiából származó, a babhoz hasonló hüvelyes növény, mely a keleti népek étkezési kultúrá­jában jelentős szerepet tölt be. Európában az 1980-as években kezdett népszerűvé válni.

A szójatejet a konyhában sütések, főzések során éppúgy lehet hasznosítani, mint a tehéntejet. Fellelhető édesített, ízesített formában is (legkedveltebb a vaníliás és csokoládés), és megvásárolható kalciummal, vitaminnal dúsított kiszerelésben. Beszerzésekor célszerű ellenőrizni, hogy szójatejet vagy szójaitalt teszünk-e a kosárba. Ugyanis utóbbi az érvényben lévő szabályozások alapján több adalékanyagot tartalmazhat a szójatejjel szemben. A konyhai felhasználások során legtöbbször a sima, ízesítés nélküli változatot célszerű bevetni.

A mindmegette.hu szerint a szójatejes tiramisu 30-40 perc alatt elkészíthető és a tejallergiások is bátran fogyaszthatják. Ehhez 1 csomag vaníliás pudingport 5 evőkanál cukorral és 5 dl szójatejjel főzzünk össze. Majd 2 deciliter szójatejszínt verjünk fel 1 kiskanál kakaóporral. Az így nyert keveréket a korábban elkészített pudinggal öntsük össze és dolgozzuk el. Egy tál alját kenjük meg egy kevés krémmel, majd erre helyezzünk egy sor kávéba áztatott babapiskótát. Ezt követően újra egy réteg krém jön, amit szórjunk meg kakaóval. A műveletet addig ismételjük, míg a hozzávalók elfogynak, azonban arra ügyeljünk, hogy legfelül krém, majd kakaópor legyen. 20 dkg babapiskótával és nagyjából 2 dl kávéval érdemes számolni. Ha elkészültünk, tegyük 3-4 órára a hűtőbe, majd élvezzük a különleges desszert fogyasztását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!