Kereső toggle

Boldog, aki a nyomorultra gondol

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A bibliai Dávid király szavai ezek, aki egyik zsoltárában több versszakon át sorolja a jótékonyság emberi életre gyakorolt pozitív hatásait. Valóban felemelő érzés másokon segíteni.

 

A téli fagyok és különösen a decemberi ünnepek beköszöntével pedig még fokozottabb figyelmet kap rászoruló embertársaink támogatása. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) 30 éves fennállása során számtalanszor tapasztalhatta meg az adás örömét – jelenleg is aktivisták százainak bevonásával igyekszik felkutatni és betölteni a legégetőbb szükségeket.

A HISZ önkéntesei szívügyüknek tekintik a rászorulók megsegítését, idejüket és erejüket feláldozva látják el munkájukat. „Rendszeresen végzünk szociális és karitatív tevékenységet: ruha- és ételosztásokat szervezünk, segélyeket, élelmiszert, tüzelőt osztunk, a legkisebbeknek játékkal kedveskedünk, és egyéb más olyan problémákban próbálunk segíteni, ami a mindennapi megélhetésben nehézséget okoz a rászorulók számára” – fogalmazott a Hetek kérdésére Kovács Sándor.

December elején indult, de év végéig zajlik a télapózás: a HISZ szociális Mikulása előzetes egyeztetést követően azokat a családokat keresi fel, ahol az alapszükségletek betöltése is problémát jelent, így gyerekjátékok vásárlására már végképp nem marad keret. A szeretetszolgálat közreműködésével viszont ezeknek a szegény sorsú gyermekeknek sem kell nélkülözniük: bőséges, személyre szabott ajándékhoz juthatnak, míg szüleik élelmiszercsomagot vehetnek át.

Országszerte számos közösségi Mikulás-rendezvényre is sor került, ahol a jelenlévő gyermekek gyümölcsöt és édességcsomagot kaptak. A Szigethalmi Népjóléti Otthonban pedig a HISZ Mikulása fogyatékkal élőket örvendeztetett meg a cipősdobozokba rejtett ajándékokkal.

A végstádiumú, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek ellátását végző törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Házzal is kapcsolatban áll a gyülekezet szeretetszolgálata, a rendszeres támogatás mellett az intézményben december elején Bayer Friderika közreműködésével Mikulás- ünnepségre is sor került. Az aktuálisan bent lakó hat gyermeken túl az eseményen részt vett minden olyan család, akivel a hospice ház kapcsolatban áll, így a Mikulás-csomagból és külön gyümölcsös csomagból álló ajándéknak összesen mintegy 30-35 gyermek örülhetett. A közelgő karácsony alkalmából egyúttal egy jelentős központi adománycsomaggal is meglepte az intézmény lakóit és dolgozóit a HISZ, amelyben a rengeteg élelmiszer és gyümölcs mellett helyet kaptak többek között különböző mosó- és tisztítószerek, íróeszközök, valamint vidám, mesefigurás ágyneműhuzat-garnitúrák, hogy a kis betegek napjai ezáltal is vidámabban teljenek.

„Engedjék meg, hogy ezúton is megköszönjem önöknek a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház rendszeres támogatását és különösen a mai Mikulás-ünnepségünk lebonyolításában nyújtott felülmúlhatatlan segítséget. Rengeteg finomsággal, igen gazdag mikuláscsomaggal és valódi pocakkal érkezett a HISZ Mikulása. Bayer Friderika rendkívül szerény személye nagyon jól illett a Mikulás segítője szerephez, hiszen mindenkihez volt néhány kedves szava. Felejthetetlen élményt nyújtottak családjainknak. Köszönöm szépen a Tábitha-ház csapata és családjai nevében” – köszönte meg a HISZ segítségét Hegedűs Judit, az intézmény ápolási igazgatója. 

A HISZ nagy hangsúlyt fektet a gyermekétkeztetésre, Jótevő programja 2015 óta működik nagy sikerrel. A leginkább rászoruló, kisgyerekes családok gyakran az iskolai szünetekben nem tudják biztosítani a gyermekeik számára a rendszeres étkezési lehetőséget – a Jótevő program erre kíván megoldást nyújtani.

A szeretetszolgálat vezetése már a téli időszak elején több mint három millió forintot különített el helyi szervezetei számára a Jótevő program országos támogatására. „Kiemelt célunk, hogy karácsonykor ne kelljen korgó gyomorral lefeküdniük a gyerekeknek, és ne hiányozzanak az ajándékok sem a fa alól – nehogy az ünnep öröme bánatra forduljon!” – indokolta meg a döntést a HISZ elnöke.

Debrecenben és környékén a Jótevő program jelentős támogatást kapott egy nagyvonalú összefogás keretében, ugyanis a Vidám Szimfonikusok, a Hit Gyülekezete zenekara december elején jótékonysági koncertet adott a városban, melynek bevétele mintegy 1000 nélkülöző hajdú-bihari gyermek számára biztosítja a minőségi étkeztetést a téli szünidő alatt.

A HISZ nem feledkezik meg a környező országokban élő magyarság megsegítéséről sem. Jó kapcsolatot ápol többek között az erdélyi és felvidéki testvérszervezetekkel, és ahogy korábbi lapszámainkban beszámoltunk róla, küldöttsége időről időre kilátogat azokra a magyarok lakta településekre, ahol minden hazai nehézséget meghaladó szükséghelyzetek adódnak. (30 éve kezdődött a HISZ munkája. Hetek, 2017. október 20. , A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata ismét Erdélyben járt. Hetek, 2017. december 8.).

A hideg, téli idő megérkeztével párhuzamosan a szeretetszolgálat önkéntesei is megjelentek a nagyobb városok és kisebb települések, falvak közterein is. Budapesten a HISZ krízisjáratokat üzemeltet, rendszeres a forró tea-, szendvics- és gyümölcsosztás, de az önkéntesek szükség szerint készséggel nyújtanak segítséget takarók és személyre szabott téli ruházat beszerzésében is.

 

Köszönet

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata ezúton is köszönetét fejezi ki azok felé a jószívű adakozók felé, akik az elmúlt 30 évben támogatták a HISZ gyakran életmentő küldetését határokon belül és túl. Támogatásaikat a jövőben is hálás szívvel fogadjuk és köszönjük, életükre Isten gazdag áldását kívánjuk! „Boldog, aki a nyomorultra gondol; a veszedelem napján megmenti azt az Úr. Az Úr megőrzi azt és élteti azt; boldog lesz e földön, és nem adhatod oda ellenségei kívánságának. Az Úr megerősíti őt az ő betegágyán; bármilyen az ágya, megkönnyíted betegségében.” (Zsoltárok 41:2–4.)

Olvasson tovább: