Kereső toggle

Fiatal vér, örök élet?

Millió dolláros üzlet: transzfúzióval az öregedés ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt években több kutatócsoport is bizonyította a vérátömlesztés öregedéssel szembeni jótékony hatásait. Egyes startupok úgy döntöttek, nem várják meg, amíg a humán orvoslásban is alkalmazzák ezeket az eredményeket.

 

Az öregedéskutatók sejtése szerint a vér tartalmaz olyan összetevőket, melyek a szív szöveteinek fiatalon tartásáért felelnek. 2014-ben a Harvard Egyetem kísérlete során bebizonyosodott, hogy ez a fiatalító faktor az izmok és az agy megújításában is nagy szerepet játszhat. Sally Temple, a New York-i Neurális Őssejt Intézet kutatója szerint ezek izgalmas kutatási irányok, ugyanakkor még gyerekcipőben járnak. Véleménye szerint amennyiben a vérben lévő fehérje állatkísérletek során tapasztalt pozitív hatása az emberek esetében is igazolható lenne, az óriási orvostudományi jelentőséggel bírna – és nem utolsó sorban sok millió dolláros üzlettel kecsegtetne.

A kísérlet eredetileg öreg és fiatal egerek érrendszerének összekapcsolásával kezdődött. A tudósok a nyolclábú, oldaluknál összevarrt kis rágcsálók tanulmányozásakor rájöttek, hogy a közös vérkeringés eredményeként javult az öreg egerek máj-, gerincvelő- és agyszöveteinek egészsége. Amy Wagers, a Harvard kutatója szerint a GDF11 (növekedési differenciálódási faktor) fehérje, amely az őssejtek működésének szabályozása kapcsán ismert a biológusok számára, a fiatal egerekben még nagy mértékben megtalálható, majd lassan felszívódik az öregedés során. Eddig csupán a rapamycin alapú gyógyszerek bizonyultak hatékonynak bizonyos szövetek fiatalon tartásához, Wagers szerint azonban a GDF11 alkalmazása biztonságosabb lehet, mivel ez természetes módon megtalálható a vérben. Wagers és munkatársai jelenleg a fehérje izolációján dolgoznak, valamint már tárgyalások folynak az anyag felhasználásáról szívbetegség és Alzheimer-kór kezelésére.

Sally Temple némileg kételkedik a Harvard kutatásának sikerében, mivel úgy véli, a kísérletben használt egerek nem voltak túl „idősek”, illetve nem tanulmányozták őket olyan sokáig, hogy kiderüljön, vajon ténylegesen tovább éltek-e a fiatal vérkeringéssel összekapcsolt egerek? Az pedig, hogy a fehérje idős emberekben is kifejtené ezt a hatást, végképp kérdéses.

Tony Wyss-Coray, a Stanford Egyetem neurológusa egyszerűbb kísérletet hajtott végre: fiatal egerekből nyert plazmát injekciózott idősebb társaikba. Az eredmények szerint a fiatal plazmával beoltott öreg egerek szignifikánsan jobban teljesítettek a tanulás és a memória terén, mint a nem kezelt kontrollcsoport. Mivel a plazmát már széles körökben alkalmazzák és adják pácienseknek, ezt az eljárást nem kell külön engedélyeztetni, ezért Wyss-Coray és csapata egy klinikai kísérlet során Alzheimer-kóros betegeket kíván megfigyelni, hogy kiderüljön: az egereknél fellépő terápiás hatások embereknél is megfigyelhetőek-e?

Az ambrózia görög eredetű szó, ami szó szerint azt jelenti: „halhatatlanoké”. A görög mitológiában az istenek eledele vagy itala volt, amely halhatatlanságot és örök ifjúságot biztosított nekik.

A 2016-ban indult, Ambrosia nevet viselő (a görög mitológiában az istenek örök életét biztosító eledel) startup alapítója, Jesse Karmazin még egyetemi tanulmányai alatt kezdett el érdeklődni az öregedés témaköre iránt, s hamarosan arról győzték meg az egereken végzett kísérletek tucatjai, hogy a vérátömlesztés pozitív hatásait az emberek számára is elérhetővé kell tenni. Programjuk keretében fiatal felnőttek vérét vezetik be idős emberek véráramába, s páciensei között már többen érzékelnek jótékony hatásokat. Karmazin azonban nem jótékonykodásból végez transzfúziókat. A szolgáltatást igénylő páciensek 8000 dollárért juthatnak hozzá másfél liternyi plazmához, amelyet közeli vérbankokból szereznek be, összekeverve a különböző donoroktól származó termékeket. A transzfúzió két napon keresztül tart.

Az Ambrosia jelenleg hatszáz harmincöt és hatvanöt év közötti személyt kezel, a jelenség azonban már a szilícium-völgyi szitkomok világába is beemelkedett, egyes újságírók vámpírokhoz hasonlítják a program résztvevőit, mások pedig annak etikusságát kérdőjelezik meg, hogy a fiatalok véréből vitalizálják az idősödő generációt. Vannak, akik azt is kifogásolják, hogy Karmazin pénzt kér egy „klinikai kísérletért”: az egy hónapig tartó procedúrát követően a résztvevők szervezetének több mint száz biológiai tényezőjét tesztelik. Az Ambrosia a plazma árával, a laboratórium üzemeltetésének költségével és az adminisztratív díjakkal indokolja a nagy összeget, valamint amellett érvel, hogy nem szokatlan, hogy egy orvosi kísérlet résztvevőinek fizetnie kelljen a kezelésért.

Wyss-Coray, aki maga is egy kísérletet vezet a plazma Alzheimer elleni alkalmazásának megfigyelésére – ahol a klinika fedezi a kezeltek költségeit – az elsők között támadta meg Karamazin programját. Állítása szerint jelenleg nem létezik tudományos bizonyíték a módszer hatékonyságára, véleménye szerint az Ambrosia csupán visszaél az emberek bizalmával, és fölösleges izgatottságot kelt a közvéleményben a téma kapcsán. Wyss-Coray azzal sem ért egyet, hogy az Amrosia nem alkalmaz placebo termékeket, amelyekkel biztosítani lehetne a kísérlet obijektivitását. Karmazin ezt a döntését úgy indokolja, hogy nem várhatja el az emberektől, hogy fizessenek, tudva, hogy placebót is kaphatnak.

A masszív kritika és a negatív sajtó ellenére az Ambrosia nagy figyelemben részesül, Peter Thiel milliárdos, kockázati tőke-befektető is érdeklődését fejezte ki a módszer iránt. Karmazin úgy véli, hogy komoly piaci rést tölt be a vállalatával, mivel a legtöbb befektető nem tartja hatásosnak a „nagy mennyiségben elérhető gyógyászati eszközt, ami érintetlenül hever a vérbankokban”.

A kísérlet jó eredményeket produkál,

a résztvevők vérében komoly visszaesést mutat az amiloid fehérjék szintje, amik jelentős szerepet játszhatnak a rák és az Alzheimer kialakulásában. Az eddig elért legnagyobb eredmény azonban a résztvevők alvásminőségének javulása. Karmazin szerint ez nagyon fontos, mivel, ha jól alszanak az idős emberek, az jelentősen javítja a hangulatukat, immunrendszerüket és segít a testsúlyuk kordában tartásában.

Olvasson tovább: