Kereső toggle

Kétségbeesés és agresszió

A hajdúszoboszlói kollektív öngyilkosság margójára

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Családi dráma történt Hajdúszoboszlón: a szülők megölték kisfiukat, és maguk is öngyilkosok lettek. A média megpróbált utánajárni az esetnek, de felmerül a kérdés, hogy kell-e egyáltalán tudósítani az ilyen tragédiákról, s ha igen, hogyan.

Az egész országot megrázta a hír, hogy múlt hétvégén a rendőrség holtan talált rá egy családra Hajdúszoboszlón. Azóta nem volt olyan nap, hogy a sajtó ne foglalkozott volna az esettel, rendre felelevenítve és kibővítve annak különböző részleteit, torzított arcképekkel és egyéb felvételekkel illusztrálva az ügyet. Egyebek között kiderült, hogy bejelentés alapján először a halott édesanyára találtak rá egy társasházi lakásban, akinek búcsúlevele alapján egy környékbeli erdős részen megtalálták az apa és a hatéves fiuk holttestét is.

Részletes beszámolókat lehetett olvasni arról, hogy az apát és kisfiát pénteken még látták a tanévnyitón, és azután tűntek el. Kiderült, hogy az apa pontosan milyen módszerrel végezhetett először a gyermekével, aztán saját magával, miként az is, hogy az anya milyen módon lett öngyilkos, és hogy mindez a szülők együttműködésében történt. Az is kiderült, hogy a férfi három éve elveszítette az állását, mert heves konfliktusba keveredett egy munkatársával. A felesége masszőrként dolgozott. A környezet értetlenül áll az eset előtt, szerintük nem volt előjele a tragédiának – rendes, de zárkózott család volt, az asszony kedves és munkájában sikeres. Barátai elítélik a férfit, és nem mennek el a temetésére, míg a nagyszülők, rokonok nem szólaltak meg a médiában.

Egy megkérdezett kriminálpszichológus szerint az apa hullámzó lelkiállapotú, borderline személyiségzavarban szenvedő ember lehetett. „Valószínűleg az történt, hogy a férfi úgy érezte, itt a vége az életének, mert nem tudja megoldani a problémáit, így azt gondolta, nem marad más út, mint véget vetni annak. De akkor mi lesz a gyerekével, a feleségével? Ők hogy fognak tovább élni? Ez a fajta indulat, érzelemkitörés vezethette a rettenetes tettére. A feleség valószínűleg tudta, hogy ez be fog következni, ezért úgy döntött, ő is végez magával” – magyarázta a szakértő.

„A médiának kétségtelenül óriási a felelőssége az ilyen esetek tálalásában, mivel erősen mintakövető magatartásról van szó. Ha már muszáj ezekről tudósítani, akkor elég egyszer is, lehetőleg tárgyilagosan, részletek és fotók nélkül – nem véletlen, hogy ezzel kapcsolatban már etikai szabályzatot is kidolgoztak (A média- és hírközlési biztos ajánlása az öngyilkosságokról szóló tudósításokhoz)” – mondta el lapunknak a hajdúszoboszlói eset kapcsán Szabóné dr. Kállai Klára klinikai pszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ – ingyenes segélyhívó telefonszám az ország bármely pontjáról: 116-123) munkatársa. A szakember szerint tipikus, hogy ilyen esetekben megindulnak a találgatások, és megpróbálják megmagyarázni a tragédiát – a szerelemféltés vagy az anyagi problémák emlegetése is gyakori –, pedig biztosra vehető, hogy soha nem egyetlen ok van. Az öngyilkosságok hátterében mindig problémák felhalmozódásáról van szó, és persze az is előfordul, hogy történik valami, ami az utolsó csepp a pohárban – olykor egy egész apróság is katalizátor lehet – tette hozzá.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: