hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csanád megy-e?

2017. 10. 14.
Újabb megye nevének megváltoztatása került napirendre az elmúlt hetekben nem sokkal azután, hogy idén áprilisban Pest megye átnevezésére tett javaslatot a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Csongrád megyéből Csongrád-Csanád megye lehet, amennyiben elfogadja az erről szóló javaslatot az Országgyűlés. De vajon mi áll a „keresztelési” szándék mögött?

A beterjesztő ezúttal is a kancel­láriaminiszter, aki egy­ben a térség egyik ország­gyű­lési képviselője is, s a „hazai pályának” köszönhetően ezúttal reális esély mutatkozik a névváltozás keresztülvitelére. Pest megye esetében ugyanis tavasszal végül nem született döntés a Pest-Pilisre történő átnevezéséről, mivel a megyei önkormányzat úgy határozott, hogy a kérdésről „csak a várható következmények teljesebb megismerése után döntenek”. Mint mondták, nincs elegendő információjuk a névmódosítás pénzügyi, valamint egyéb társadalmi-gazdasági következményeiről (ráadásul az átnevezésre egy másik javaslat is felmerült, a Pest-Pilis-Hont név). Csongrád megyében azonban a megyei közgyűlés rendkívüli ülésen döntött arról, hogy támogatja a névváltoztatást, lehetővé téve ezzel, hogy a javaslat az Országgyűlés elé kerüljön.

Névvita a közgyűlésen

A helyi jobboldali hírportál, a SZEGEDma.hu terjedelmes beszámolót közölt a rendkívüli közgyűlésen történtekről, részletesen ismertetve a névváltozás mellett, illetve ellene felsorakoztatott érveket. A megyegyűlés által szakértőként felkért történészek a Csongrád-Csanád nevet tartották megalapozottnak a Csongrád-Csanád-Torontál névvel szemben, annak ellenére, hogy a megye délkeleti szeglete évszázadokon keresztül az egykori Torontál vármegyéhez tartozott. A felkért történészek egyike maga is tagja a megyei közgyűlésnek, akinek elkötelezettségére utal, hogy – amint arról a vita során beszámolt – gyermekének is a Csanád nevet adta, a másik szakértő pedig az a történész, aki évekkel ezelőtt a névváltoztatás ötletét elsőként felvetette – az akkor még megyeszékhely – Hódmezővásárhely polgármesteri székében (is) ült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!