hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellenzékiek a halálsoron
 Az ország, ahol vakmerőség kell az őszinteséghez

2017. 09. 17.
Szaúd-Arábiában gyakoriak a halálos ítéletek, melyeket végre is hajtanak nyilvános helyeken, a nők nem vezethetnek autót, férfi felügyelete nélkül nem léphetnek utcára. Hogyan lehet az, hogy ezt az országot beválasztották májusban az ENSZ nők jogainak védelmével foglalkozó tanácsába? Nem ez volt az első ilyen eset: 2016-ban is közfelháborodást váltott ki, hogy a király­ság helyet kapott az ENSZ emberi jogi bizottságában.

Vannak országok, ahol vakmerőség kell az őszinteséghez, nem beszélve a tüntetésre járásról vagy blogolásról, főként egy olyan abszolút monarchiában, ahol az országnak nincs alkotmánya, sem választott kormánya (nem tartanak általános választásokat), így ezek hiányában a királyi jogkört hivatalosan nem korlátozza más, mint a Korán és az iszlám jogrendje, a saría. Bár a rabszolgatartást hivatalosan 1962-ben eltörölték Szaúd-Arábiában, ma is létező jelenség. A szaúdi jogrendszer szerves részét képezi a halálbüntetés, amit időnként nyilvános lefejezésekben testesítenek meg. Évente körülbelül száz eset ki is szivárog, bár igyekeznek titkolni. A szaúdi társadalomban a nők eleve másodrendűek, a gyereklányokat pedig nem is ismerik el teljes jogalanyként, férfigyámságot kényszerítenek rájuk. Ez az egyetlen olyan ország, ahol tiltják a nőknek az autóvezetést. Kifejezetten gyakorlati probléma a kislányok házasság címén történő adása-vevése és a nemi erőszak – kiskorúakkal szemben is –, családon belül is. A szaúdi törvények szerint tizenöt éves kortól felnőttként kezelik a gyerekeket a saría-bíróságok. Fayhan al-Ghamdi tévés muszlim hitszónok öt éve például megerőszakolta ötéves lányát, Lamát, majd brutálisan megölte. 2013-ban pár havi elzárás után szabadulhatott, miután kifizetett körülbelül tízmillió forintnak megfelelő vérdíjat a lány anyjának.

Halálraítélt fiatalok

Egy, nemrégiben nyilvánosságra hozott levélben tizennégy halálra ítélt fiatalnak kért kegyelmet tíz Nobel-békedíjas személyiség Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királytól és a trónörököstől. A fiatalokat azért fosztanák meg életüktől, mert 2012-ben tüntetéseken vettek részt, és erőszakosan léptek fel a biztonsági erők tagjai ellen. A vallomásaikat fizikai bántalmazással kényszerítették ki. A tizennégy elítélt között van Mudzstaba asz-Szvejkat, aki tizennyolc éves volt, amikor letartóztatták azzal a gyanúval, hogy egy Facebook-csoport vezetője, és fényképezett a tüntetéseken.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!