Kereső toggle

Jeruzsálem újra fenséges

Mosonmagyaróváron megünnepelték a szent város egyesítésének 50. évfordulóját

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jeruzsálem egysége a világ békéjének, az emberi értékek tiszteletének záloga – hangsúlyozta Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete, a Jeruzsálem Napon (idén május 24-én) tartott nyitóbeszédében.

Izrael 2016 végén kinevezett magyarországi nagykövete volt a fővédnöke annak a nagyszabású megemlékezésnek, amelyen Mosonmagyaróvár polgármestere, dr. Árvay István és dr. Nagy István parlamenti államtitkár is részt vett. A Mosoni Zsidó Hitközség és a mosonmagyaróvári Hit Gyülekezete közös szervezésében létrejött esemény az 1967-es hatnapos háború diadalát elevenítette fel.

A Jeruzsálemmel kapcsolatos közhiedelmek, történelmi tévhitek szétoszlatását segítette dr. Grüll Tibor ókortörténész előadása. Mint kifejtette, a nem zsidó régészek által feltárt leletek hosszú sora bizonyítja a zsidóság Szentföldhöz való jogát, jelenlétük folytonosságát. A különböző vallású népcsoportok mai egymás mellett élése, szabad vallásgyakorlása, a város virágzása mind azt igazolják, hogy eredményes volt Jeruzsálem 1967-es újraegyesítése.

Mindezzel a zsidóság évezredes álma vált valóra, akik a holokauszt mélységeiben is Jeruzsálem békéjéért könyörögtek – mutatott rá a felszabadítás természetfeletti jelentőségére Radnóti Zoltán főrabbi. Az est emelkedettségét tovább fokozta Nógrádi Gergely és Raáb Gábor kántorok éneke, valamint Klein Judit énekművész előadása, Neumark Zoltán zongorakíséretében.

„Jeruzsálem újra fenséges, és annyira egységes történelmi és földrajzi fogalom, hogy a várost csak így egységben, Izrael fővárosaként tudom elképzelni a jövőben” – fejtegette lapunknak Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

(Szöveg: Balassa Bernadett, fotó: Kardos Tamás)

A város jövője

Interjú Yossi Amranival, Izrael magyarországi nagykövetével.
Miért tartja fontosnak, hogy Magyarországon is megemlékezzünk Jeruzsálem újraegyesítéséről?
– Azt tartom fontosnak, hogy ünnepeljük a zsidó életet Magyarországon. A zsidó identitás része Jeruzsálem, része Izrael, éppen ezért egy nappal korábban Budapesten Izrael függetlenségének 69. évfordulóját ünnepeltük, ma pedig Jeruzsálem újraegyesítését. Nagyon megérint engem, hogy egy ilyen kis zsidó közösségben, Mosonmagyaróváron ilyen nagy ünnepséget tarthatunk. Hálás vagyok azért, hogy izraeliként itt ünnepelhetek.
Hogyan tekint Jeruzsálemre, a város jövőjére?
– Jeruzsálem egy olyan város, amelyet az egyistenhívő vallások követői – zsidók, keresztények és muszlimok – egyaránt tisztelnek és szeretnek. Ez az oka annak, hogy mindannyiunkat foglalkoztat Jeruzsálem jövője. A próféták szavaival élve, a szeretet és igazság városaként tekintek a jövőbeli Jeruzsálemre, ahol az emberek békében együtt tudnak élni egymással. Arra vágyunk, hogy békesség legyen Jeruzsálemben, és ez a nyugalom a világ más részeire is kihasson. Trump elnök úr látogatását követően abban reménykedünk, hogy újrakezdődnek a béketárgyalások, és ezúttal előnyös megállapodásra juthatunk. Jeruzsálem jövőjét tehát mindenképpen egy olyan békés összhangban látom, ahol a világ népei egyesülni tudnak.

Olvasson tovább: