Kereső toggle

Apokalipszis luxus-kivitelben

Hogyan készül a világelit az idők végére?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kényelmes masszázsfotelből nézné végig az eljövendő világégést, bionarancslevet szürcsölve, rendszeresen színházba és/vagy edzőterembe járva, és az apokalipszis utáni új korra készülve? Akkor a világvége-bunkereket Önnek találták ki – már ha van elég pénze.

„Mindannyian hallottunk az utolsó időkről szóló próféciákról. A Biblia figyelmeztet rá, Nostradamus előre látta, Edgar Cayce megjósolta” – írja honlapján az úgynevezett világvége-menedékeket építő és értékesítő

Vivos nevű cég honlapja. A vallási szinkretizmus jegyében született reklámszöveg a hopi indiánokra, a fatimai jóslatokra vagy éppen Szent Malakiás próféciáira hivatkozva állítja: csak idő kérdése, hogy mikor éri a Földet egy globális katasztrófa. Legyen az az Armageddon, a Nibiru bolygó érkezése, egy gyilkos aszteroida vagy üstökös becsapódása, egy megacunami, vagy egy gazdasági összeomlás és persze nyomukban várhatóan az anarchia – a túlélésre keveseknek lesz esélyük.

A kormányok évtizedek óta építenek bunkereket világszerte a politikai elit számára, de mi lesz a maradékkal? – teszik fel a kérdést a honlapon, hogy egyből választ is adjanak rá.

Igény, az van

A megoldást természetesen a cég menedékbunkerei jelentik. A bunkerekről többségünknek egy betonhelyiség ugrik be, néhány egyszerű bútordarabbal és persze rengeteg konzervvel. Bár a világvégétől való rettegés ma már hidegháborús méreteket ölt, a modern biztonsági óvóhelyek a legkevésbé sem hasonlítanak a 20. század bunkereire. Az egyre növekvő igények kiszolgálására  komoly vállalkozások jöttek létre, amelyek azt ígérik: építményeik bármilyen veszéllyel szemben védelmet nyújtanak, legyen szó globális járványról, aszteroida becsapódásáról vagy harmadik világháborúról – ráadásul a biztonság mellé luxuskörülményekkel kecsegtetnek.

„Apáink és nagyapáink bunkerei nem voltak valami kényelmesek. Szürkék voltak, és a fém dominált bennük, mint egy hadihajó vagy más katonai eszköz esetében. Az emberiség azonban aligha tud túlélni hosszú távon spártaian zord környezetben” – állította a CNN-nek Robert Vicino (képünkön) ingatlanvállalkozó, a Vivos vezérigazgatója. Úgy tűnik, állítása egybecseng számos, a világelithez tartozó ember véleményével, hiszen brókerek, sportolók, techguruk sora rendelkezik már saját titkos rejtekhellyel, hogy szükség esetén megmentsék önmaguk és családjuk életét. Úgy tartják, hogy a világ leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek minden ingatlanához tartozik egy-egy bunker.

Példájukat sokan igyekeznek követni: Gary Lynch, a texasi Rising S Company ügyvezető igazgatója azt mondja: egyedi tervezésű föld alatti bunkereik eladása 2016-ban 700 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és az összes értékesítés 300 százalékkal emelkedett a tavaly novemberi amerikai elnökválasztást követően. A cég generációk sorát kiszolgáló acélbunkereket gyárt, amelyekben fejenként minimum egy évre való élelmet tudnak tárolni, és ellenállnak a földrengéseknek.

Robert Vicino szintén arról számolt be, hogy a 2016-os választások hatására megrohamozták cégüket a leendő ügyfelek – liberálisok és konzervatívok egyaránt –, és mára az összes üres férőhelyük elkelt.

Közösségi túlélés

A menedékbizniszben utazó vállalkozások gyakran szereznek meg amerikai vagy exszovjet leszerelt katonai bunkereket és rakétasilókat, hiszen ezek az építmények többnyire eleve úgy vannak kialakítva, hogy akár egy atomcsapásnak is ellenálljanak. Az újrahasznosított bunkerek rendelkeznek saját elektromos hálózattal, víztisztító rendszerrel, illetve nukleáris, kémiai és biológiai szennyeződések elleni légszűrővel. Rendszerint felhalmoznak bennük egy vagy több évre elegendő  élelmiszer-tartalékot, és olyan hidropóniás kerteket is kialakítanak bennük, amelyeknek nincs szüksége termőföldre, csupán vízre.

Túlélő és túlélő között persze nagyok a különbségek: van, aki egyedül akarja megúszni az apokalipszist, vannak, akik közösségben. Az utóbbira példa a Vivos xPoint nevű komplexuma Dél-Dakotában, amely 575 ilyen bunkert foglal magában – ezek 1967-ig az amerikai hadsereg fegyverraktáraiként szolgáltak.

Az átalakítás alatt álló létesítmény körülbelül 5 ezer embert lesz képes befogadni. A bunkerek belső tereit a tulajdonosok igényei szerint alakítják ki, az árak pedig 25 ezer dollártól 200 ezer dollárig terjednek bunkerenként, attól függően, hogy valaki a minimalizmus vagy a luxus híve. A menedékrendszert egy kisváros teljes komfortjával felszerelik a színháztól a tantermeken keresztül az orvosi rendelőig és az edzőtermekig.

A fejlesztők arra is hangsúlyt tesznek, hogy a közösségekben meglegyenek azok a képességek, amelyekre a hosszú távú túléléshez szükség van, ezért például az orvosoknak vagy a tanároknak kedvezményes áron kínálják a föld alatti biztonságot.

Azok számára, akik még kényelmesebben és még inkább személyre szabottan szeretnék túlélni a világégést, a Vivos az Europa One nevű létesítményt ajánlja Németországban. A szerénytelenül modern Noé bárkájaként aposztrofált, luxuskivitelű bunkerrendszer a hidegháború idején lőszerraktárként működött. A kősziklába vájt építményben 34 privát lakosztályt kínálnak, amelyek alapterülete 230 négyzetméternél kezdődik, de lehetőség van egy második szint kialakítására is, megduplázva a hasznos alapterületet. Az apartmanokat itt is a tulajdonosok egyedi igényei szerint alakítják ki, a választható extrák között van moziterem, medence vagy éppen edzőterem. Vicino szerint ezek a föld alatti életterek leginkább a jachtok belső tereihez hasonlíthatók, olyannyira, hogy a tulajdonosoknak azt ajánlják, luxushajóik építőit és tervezőit bízzák meg bunkereik enteriőrének kialakításával is, hiszen ők jól ismerik megbízóik ízlését.

Természetesen a reménybeli túlélőknek az Europa One esetében sem kell nélkülözniük a közösségi élményeket.

A hatalmas komplexumon belül villamosjáratokkal közlekedhetnek majd a lakók, akik betérhetnek az éttermekbe, kávézókba, de ha kedvük támad, színházba is mehetnek, vagy benevezhetnek egy wellnessszolgáltatásra. „Nemcsak az otthoni komfortot biztosítjuk a számukra, hanem mindazt, amire az ember akkor vágyik, amikor elutazik” – mondta ezzel kapcsolatban Robert Vicino.

Luxus, az kell

Kansasban Larry Hall az általa tervezett túlélőlakáshoz két elhagyott rakétasilót használt, ahol a ‘60-as évek elejéig robbanófejeket tároltak. Ügyfeleik nem csak egy luxuskivitelű – akár második otthonként is használható – atombunkert kapnak a pénzükért: a vásárlás egyfajta befektetésként is szolgál, hiszen az ingatlanok értéke a „nemzetközi helyzet fokozódásával” párhuzamosan egyre emelkedik. Nem véletlen, hogy Hall már újabb túlélőotthonok kialakítását tervezi egy másik elhagyott rakétasilóban. A lakások különböző kivitelben vásárolhatóak meg a 80 négyzetméteres félemeletes megoldástól egészen a 330 négyzetméteres, kétszintes penthouse-ig, amelyek ára 4,5 millió dollárnál kezdődik. Persze a túlélők mindennapjai nem csak a luxusról szólnak majd: a lakóközösség számára kialakított szabályok között szerepel, hogy vészhelyzet esetén mindenki köteles napi négy órát dolgozni…

Ha az utolsó időket jobban szeretné valaki egyedül eltölteni vagy legalábbis saját maga választotta családtagokkal és barátokkal, akkor a csehországi The Oppidum lehet a jó választás. Az egykor szigorúan titkos létesítmény a Szovjetunió és Csehszlovákia közös projektje volt, amely több mint 10 éven keresztül épült – jelenleg ez a világ legnagyobb „milliárdos bunkere”, legalábbis a beruházók szerint.

A létesítmény föld alatti része több mint 7 ezer négyzetméter alapterületű, amelyben az apartmanok mellett helyet kap egy kert, egy spa részleg, egy mozi és egy borospince is. Bár sokan feleslegesnek tartják az ilyen és hasonló luxuskörülményeket egy világégés túléléséhez, a fejlesztők állítják, hogy mindenképpen szükségesek. „Ezek a menedékek hosszú időre, akár egy évnél tovább is védelmet kell, hogy nyújtsanak, ezért jobb, ha kényelmesek” – vélekedett Robert Vicino. (Sebestyén István)

Olvasson tovább: