hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robotok, offshore multik és Kína
Ők Trump legkeményebb ellenfelei

2017. 02. 02.
„Ezek az elveim: Vegyél amerikai terméket! Foglalkoztass amerikai dolgozót!” – hirdette meg a beiktatási beszédében Donald Trump az Egyesült Államok gazdaságának új korszakát, ami szembefordulva a „globalista érdekekkel”, kizárólag „Amerikát teszi az első helyre”. A Trump által képviselt protekcionista gazdaságnak két pillére a 30-40 százalékos büntetővámok és a munkahelyek külföldre vitelének szankciókkal történő megakadályozása.

Mivel ez volt Trump legtöbbet hangoztatott kampányígérete, népszerűségének fő oka, így ezek gyakorlatba ültetésének a sikere egyben a Trump-elnökség sikerét is döntően meghatározza majd. Nem véletlen, hogy az Ovális Iroda elfoglalása után az első, nagy horderejű döntése gazdasági jellegű volt: a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP) felrúgása; tárgyalásainak zömét pedig nem államfőkkel, hanem vállalatvezetőkkel folytatta, akiket arról próbált meggyőzni, hogy tartsák otthon a munkahelyeket. A világ legnagyobb gazdaságát azonban nem lesz könnyű kifordítani a globalizációból, különösen, hogy abban nemcsak Kína és az EU, hanem az amerikai tőzsdevállalatok sem érdekeltek.

Trump már jóval a beiktatása előtt, megválasztott elnökként is azon dolgozott, hogy jó néhány óriásvállalatot maradásra bírjon: a Walmart például tízezer munkahelyet ígért be, a Ford felfüggesztette 1,6 milliárdos beruházását Mexikóban, miután Trump közölte, hogy útját fogja állni a cég „szégyenteljes” kitelepülésének, a General Motors – szintén mexikói – tervét pedig büntetőadó kilátásba helyezésével verte vissza. Decemberben pedig ezer munkahelyet „mentett meg” a Carrier Corporation termorendszereket gyártó konszernben tett látogatásakor, miután tárgyalt a vezérigazgatóval a tervezett mexikói kitelepülésről. „Amerikai cégek többé nem hagyhatják el az Egyesült Államokat anélkül, hogy ne kellene következményekkel számolniuk. Ennek vége. Vége” – fenyegette meg egyúttal a többi külföldre készülő nagyvállalatot. A sajtótájékoztatón pedig egyúttal védelembe vette szokatlan közvetlenségét a cégvezetőkkel: „Azt mondják, hogy nem elnökhöz méltó így telefonon felhívogatni a nagyvállalatok vezetőit. Én pedig éppen ellenkezőleg, azt gondolom, nagyon is elnökhöz méltó, de ha nem, hát annyi baj legyen!”

Az egyes cégekkel külön-külön folytatott tárgyalások a jelek szerint a Trump-adminisztráció működésének szerves részei lesznek, mert első munkanapján rögtön rövid egyeztetésre hívta meg a Whirlpool, a Tesla, a Lockheed Martin és a Johnson & Johnson igazgatóit, másnap pedig vezető autógyártókkal egyeztetett új munkahelyek létrehozásáról. A nagy iparvállalatok vezetői a sajtótájékoztatón elmondták, hogy Trump 30 nap múlva újra visszavárja őket, és azt kérte tőlük, hogy készítsenek egy közös tervet arról, hogy lehetne az amerikai ipart újra naggyá tenni. „Nagyon izgatottan várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Trump-adminisztrációval az adópolitika, a túlszabályozás és kereskedelmi törvények területén az amerikai ipar reneszánsza érdekében” – nyilatkozott lelkesen a Fehér Ház előtt Mark Fields, a Ford vezérigazgatója.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!