hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kütyük támadása
Az okostelefonok hatása az emberi kapcsolatokra

2016. 02. 25.
Dobjátok ki a tévét! – ajánlották régen a párkapcsolati problémákra. Ma ez a tanács inkább úgy szólna: Dobjátok ki az okostelefont! Magyarországon még felfutóban van a „kütyük” használata, de tapasztaltabb országokban már úgy tartják, hogy ha nem vigyázunk, akkor az emberi kapcsolatoknak – ha egyáltalán túlélték a számítógép és a mobiltelefon dömpingjét – az okostelefonok térhódítása a kegyelemdöfést jelentheti.

Te nyomkodnád a mobilod egy romantikus vacsora alatt? – szól a költői kérdés a Telekom egyik spotjában, amelyben Valentin nap alkalmából párokat ültettek különböző vacsoraasztalokhoz. Egyiküket megbízták azzal, hogy folyamatosan a telefonjával legyen elfoglalva – közben pedig videóra vették a társ reakcióit, ami legtöbb esetben bosszús, nem egyszer ingerült volt, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő volt-e a szenvedő fél. A végén tisztázták a helyzetet, és a felek megkönnyebbültek, desszertként pedig szív alakú, rózsaszín tortát kaptak. „A mobil segít, ha távol vagytok. De eltávolít, ha közel” – szól a Telekom társadalmi felelősségvállalását reklámozó film végszava, ami egyúttal reális veszélyre hívja fel a figyelmet: az USA-ban már hosszú évek óta kongatják a szakemberek a vészharangot, hogy az okostelefon-, illetve iphone-használat megadta a kegyelemdöfést az amúgy sem túl rózsás emberi kapcsolatoknak.

Fantomrezgés

Kísérletek bizonyítják – ilyen volt a Virginia Tech Egyetem kutatása is 2014-ben –, hogy ha valaki előveszi és kiteszi az asztalra a telefonját, már az is zavarólag hat az egymásra való odafigyelésben, hiszen az illető „fél szemmel” úgyis a rezgésekre figyel. Ez a magatartás a közeli ismerősöket, családtagokat különösen irritálni szokta. Mi több, sokféleképp felhívták már a szakemberek a figyelmet a „fantomrezgés szindrómára” is, amikor úgy érezzük, hogy folyton rezeg a mobilunk, s ez még inkább eltereli a figyelmünket a környezetünkről. Az állandó online jelenlét korában a függőséget már nem is a neten, hanem az azon kívül töltött idő mennyiségével mérik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!