Kereső toggle

Egy igazi tolvajkergető

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Held, azaz Hős – csak így emlegetik munkatársai Fehér Istvánt az ausztriai Tatzmannsdorfban. A férfi, aki egy luxusszállodában dolgozik masszőrként, országos hírnévre tett szert azzal, hogy hitére és megérzéseire támaszkodva leleplezett egy autófeltörésre szakosodott bandát. Az egész azzal kezdődött, hogy ellopták a vadonatúj futócipőjét…

István három éve dolgozik orvosi masszőrként Ausztriában, egy öt- és egy négycsillagos szállodában, a burgenlandi Tatzmannsdorfban. A wellness- és sporthotelek a luxus kategóriát képviselik, nemcsak az osztrák elit jár ide kikapcsolódni, hanem edzőtáborozott már itt az Arsenal vagy a Real Madrid labdarúgócsapata is. „Június körül történt, hogy munka után mentünk a parkolóba, és az egyik munkatársam észrevette, hogy hiányzik az autójából az értékes napszemüvege. Állította, hogy lezárta a kocsit, most viszont nyitva volt. Azt gondoltuk, csak rosszul emlékszik” – kezdi a nem mindennapi történetet a harmincöt éves magyar férfi. Másfél hónap telhetett el az eset után, amikor ugyanez megtörtént vele is: az autóját felnyitva találta, és hiányzott belőle a teljesen új futócipője. Kiderült, hogy korábban több alkalommal történtek hasonló autófeltörések, de a rendőrség tehetetlen volt. „A nyomozók kihallgattak, jegyzőkönyvet vettek fel, de őszintén megmondták, hogy a cipőmtől el kell búcsúznom. Azt tanácsolták, hogy az értékeimet legközelebb tegyem a csomagtartóba” – meséli István.

Az eset azonban csak nem hagyta nyugodni. „Bosszantott, hogy ennyire kiszolgáltatott vagyok, hiszen ezek szerint bármikor feltörhetik az autómat. Hívő emberként kézenfekvő dolognak tűnt, hogy imádkozzak. Miután több napon keresztül ezt tettem, lenyugodtam, és úgy éreztem, hogy az ügy meg fog oldódni” – folytatta a masszőr. Az egyik szeptemberi reggelen, amikor bement dolgozni, az egyik páciens lemondta a tizenegy órás masszázst. „Hirtelen nagyon erős belső késztetést éreztem, hogy menjek ki a parkolóba, mert valami történni fog. Az egyik kolléganőm akkor jött befelé, és ő is mondta, hogy mintha gyanús alakokat látott volna a parkoló környékén. Ahogy kimentem, megpillantottam három baseballsapkás, napszemüveges roma férfit, akik egy Audi A6-ossal

hajtottak be a parkolóba. Sajnos magyar rendszám volt az autón” – mondta István. „Ez azért is volt furcsa – jegyezte meg –, mert magyarok a legritkább esetben fordultak meg ebben a luxusszállodában. Annál ritkábban romák, akik közül egyébként – mint később kiderült – ketten Romániából érkeztek, harmadik társuk pedig Magyarországról.”

István az autójából figyelte az eseményeket: az ülést is hátrahajtotta, nehogy feltűnést keltsen.

A három férfi negyedóráig ki sem szállt az Audiból, csak figyelt. Közben átparkoltak egy másik helyre, ahol ketten kiszálltak, és elkezdtek sétálni az autók között, mintha beszélgetnének. „Aztán egyszer csak odaléptek egy Lexus terepjáróhoz, az egyikük figyelt, a másik pedig nekidőlt a vezetőoldali ajtónak, és kinyitotta – mint később megtudtam, egy vékony fémdarabbal. Az autóban másfél percnél többet nem töltöttek. Tíz perc alatt hat-hét autót fosztottak ki” – emlékezett vissza a férfi. Később a nyomozók megerősítették: a legújabb luxusautókat speciális chip nélkül, egyszerű fémlapkával nyitották ki – ami meglehetősen aggasztó információ lehet az autótulajdonosok számára.

István azonban akkor nem a részletkérdésekkel volt elfoglalva. „A telefonommal le akartam őket videózni, de bedöglött a memóriakártyám, ami azért volt érdekes, mert korábban nem fordult elő ilyesmi. Aztán eszembe jutott, hogy a rendőrségen kaptam egy telefonszámot, hogy ha bármi új információval tudok szolgálni, akkor azon felhívhatom őket. A torkomban dobogott a szívem, miközben tárcsáztam, de a vonal nem volt jó. Végül hatodik kísérletre mégis létrejött a kapcsolat, és szóltam, hogy azonnal jöjjenek, mert újra itt vannak az autófosztogatók” – mondta István. Közben a két akciózó férfi egyike elindult az autója felé, ám társa szólt neki, hogy inkább a másik irányba haladjanak. Időközben kiérkeztek a rendőrök is. „Az elkövetők azt akarták nekik beadni, hogy ők munkát jöttek keresni. Én viszont megmutattam az autókat, amelyeket feltörtek. Azokat megvizsgálták egy számítógéppel, valamint ujjlenyomatot vettek róluk, és ez elegendő is volt ahhoz, hogy letartóztassák a három férfit. Ők egyébként pénzt ajánlottak fel nekem, hogy változtassam meg a vallomásomat, de azt feleltem nekik, hogy azért buktak le, mert én imádkoztam. Nem kellett volna ellopniuk a cipőmet” – folytatta a magyar „tolvajkergető”. A 40, illetve 30 év körüli fosztogatók és 50 év körüli társuk azóta is az eisenstadti börtön vendégszeretetét élvezik. Kiderült, hogy a Dolomitoktól Bécsig több mint húsz szálloda parkolójában négy éve rendszeresen raboltak ki autókat.

Főnöke és a munkatársai számára azonnal egyértelmű volt, hogy mindez István miatt történt. „Mindenki nagyon örült, még a kommandósok is veregették a vállamat. A szállodában tudták, hogy imádkoztam, hogy megoldódjon az eset, és mondták is, hogy tőled csak azért lopták el a cipődet, hogy ez a banda le tudjon bukni” – mondta a masszőr, aki rendre igyekszik visszautasítani a Held, azaz Hős jelzőt, amivel illetik, mondván, hogy mindez nem az ő, hanem Isten érdeme…

Miután a rendőrség a közelmúltban lezárta a nyomozást, az úgynevezett Civil Kurázsi díjjal tüntették ki a magyar férfit. A kitüntetést a szálloda főbejáratánál az ORF2 országos tévéadó kamerái előtt vehette át Oskar Galloptól, a kerületi rendőrfőparancsnoktól. A történtekről az újságok is beszámoltak. „Szeretném bebizonyítani, hogy mi magyarok nem vagyunk csalók, tolvajok, hanem tisztességes, dolgos emberek” – jegyezte meg végül Fehér István.

Olvasson tovább: