Kereső toggle

„Az ellenzéknek is támogatnia kellene a kormányt"

– mondja Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több száz civil szervezetet fognak össze. Hatszor vittek már százezres tömeget az utcára Békemenet néven. Újjászerveznék a baloldalt, hogy legyen méltó ellensúlya a Fidesz táborának. Ettől még, ha kell, a mostani kormánynak is beszólnak, sőt akár az unió szerveit is felvilágosítják a kelet-európai gondolkodásról. Nem akarnak királycsinálók lenni, de tisztában vannak a tömegbefolyás erejével. Vallják: nincsenek pártatlan civilek. Ők sem azok.

Amikor a sajtótájékoztatókon a CÖF és a szervezet alapítványa (CÖKA) mögött álló támogató közösségről beszél, akkor kikre kell gondolnunk, ön kikre gondol? A Békemenet közönségére vagy beleférnek ebbe nem kormánypárti civilek is?

– Számtalan magyarországi egyesület és alapítvány támogatja azokat az ügyeket, amelyeket felszínre hozunk, és közvetítünk a társadalom felé. Ez több száz civil szervezetet és több ernyőszervezetet jelent, amelyek között határon túliak is vannak. A Békemenet annyiban más, hogy az az általunk támogatott ügyek mellett felsorakozó egyének több százezres tömege. Büszkék vagyunk rá, de a felelősségét is átéljük, ezért folyamatosan mérlegeljük, hogy milyen ügyek érdemelnek tömegtámogatást. Az így létrejövő lelki közösség ugyanis olyan centrális erővé válhat, amely mellett a hatalmi törekvések másodlagossá válnak.

Mi élvez elsőbbséget a hatalmi törekvésekkel szemben?

– Az emberek jóléte. Tavaly beindítottuk a Szellemi Honvédelem Mozgalmat is, melynek mára 8-10 ezer fős regisztrált tagsága van. Ők arra vállalkoztak, hogy tevékenyen is részt vesznek a szellemi honvédelemben, és bármikor mozgósíthatóak.

Legutóbb mire mozgósították őket, kiktől kellett megvédeni a hont?

– A mi védekezésünk nem valakik ellen irányul, hanem olyan ügyekre koncentrál, amelyek kapcsán az emberek többsége úgy érzi, hogy őt vagy hazáját sértették meg identitásában, szuverenitásában. Például az Európai Unió különböző intézményeinek küldtünk levelet több ezer aktivistánk aláírásával. Súlyunkat mutatja, hogy érdemi válaszok érkeztek a felvetéseinkre.

Mire hívták fel az unió figyelmét?

– Segítettünk nekik megérteni az erre a régióra jellemző sajátosságokat, a kelet-európai népek speciális gondolkodásmódját.

Országhatárainkon belül is szerveződnek olyan „ellenségek”, akik cselekvésre késztetik a szellemi honvédőket?

– Mi már nagyon régen magyar–magyar kiegyezésről beszélünk. Az a célunk, hogy a civil etikának megfelelő mederben tartsuk az egymással rivalizáló társadalmi vagy politikai csoportok vitáját, nehogy ellenfelekből egymás ellenségeivé váljanak. Csak azok ellen a politikusok vagy érdekkörök ellen lépünk fel, akik megfeledkeznek az erkölcs és a jog összefüggéseiről, és a másikban a gyűlöletük tárgyát látják.

Ez mindkét politikai szekértáborról elmondható.

– A politikai arénában szereplők közül pillanatnyilag az ellenzék tűnik kevésbé konstruktívnak. Három hónappal a választások után tudomásul kellene végre venni, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetség kétszeres szavazataránnyal győzte le riválisait, ezért nem a megbuktatására kéne törekedni, hanem a támogatására. Az elgyengült és hitelét vesztett politikusoknak önmaguk és pártjuk újraépítésén kellene fáradozniuk, hogy létrejöjjön végre egy életképes versenypárt. Nyilvánvalóan nem igaz, hogy valamennyi kormányzati intézkedés negatív hatású, ahogyan az sem igaz, hogy csak azok a civilek, akik a kormányt kritizálják és folyamatosan megkérdőjelezik a legitimációját. Miért ne lehetne megkeresni ezeknek az intézkedéseknek az értelmét, és értelmes módon támogatni azokat?

Nekem úgy tűnik, mintha önök elsősorban az ellenzék oldaláról várnák a jobb belátást, holott az elmúlt kormányzati ciklus legmasszívabb tapasztalata, hogy a kétharmados többség gyakorlatilag minden érdemi kezdeményezésüket figyelmen kívül hagyta. 

– Az ellenzék javaslatait általában valamennyi kormányzati ciklus idején ignorálják. Így volt ez a baloldali kormányok idején is a jobboldali ellenzékkel. Pont ennek a rendbetételéhez volna szükség egy türelmes és higgadt párbeszédre. A CÖF küldetésének tekinti a konszenzus kimunkálását alapkérdésekben. Nem tudjuk elfogadni – függetlenül attól, hogy milyen pártérdekeltségű hátterek vezérelnek is politikusokat –, hogy ne legyen közös cél a magyar emberek jóléte. A népért egymással versengő pártokra van szükség, és ebben a civileknek óriási szerepük lehet. Rákényszeríthetik a pártokat, hogy ne csak négyévente pár hónapig küzdjenek a választók kegyeiért, hanem a hatalomgyakorlás minden pillanatában hitelesen képviseljék az érdekeiket.

Ami a civilek szerepét illeti, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének egyik budapesti ülésén ön arról beszélt, hogy egy új baloldali erő létrejötte elemi érdeke a jobboldalnak.

– Évek óta hangoztatjuk, hogy szükség volna egy olyan baloldali pártra, amelyik nem vesztette el a hitelét, és olyan vezetőkre, akiknek nem járt le a szavatosságuk. A baloldal mostani vezetőinek nyolc évük volt a bizonyításra. A nép erre a kísérletre 2010-ben és idén is nemleges választ adott. Új szervezetekre, jó ötletekre volna szükség, olyan fiatalokra, akik azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy konstruktívak. Az ő kinevelésük viszont már a pártok feladata, nem a civileké.

Most mintha a Jobbik készülne az őfelsége ellenzéke szerepre…

– A Jobbik nagyon ügyesen rejti függöny mögé szélsőségeseit, nem teszi átláthatóvá a nagyközönség számára saját cselekvését, miközben igyekszik népszerű dolgokkal operálni. Éppen ezért kell a kormánynak – még ekkora felhatalmazás birtokában is – folyamatosan vigyáznia a legitimációjára. Nem olyan könnyű megőrizni a tömegek támogatását, az embereket érintő legfontosabb kihívásokra azonnal kell reagálni.

Egyébiránt önök bármilyen más ügy érdekében is meg tudnának mozdítani egy ekkora tömeget? Elképzelhető lenne egy olyan történelmi szituáció Magyarországon, amikor királycsinálóvá válnak, és mondjuk, nem Orbán Viktort emelik a pajzsukra?

– A Békemenettel nemcsak Orbán Viktor mellett álltunk ki, hanem például az óriási banki elnyomás, a pénzügyi gyarmatosítás ellen is. Itt is jó előre jelezték a civilek, hogy ezen változtatni elsősorban a kormány dolga, amely azért kapta a hatalmat, hogy felelősséget vállaljon a népért. Naponta száznál is több e-mailt kaptunk, hogy segítsünk megmenteni a devizacsapdába csalt embereket, ezért léptünk. Azóta törvény született az érdekükben…

Nem akarunk királycsinálók lenni, és soha nem alakulunk párttá. Annyi a feladatunk, hogy folyamatosan közvetítsük a regnáló hatalom felé azokat a nagyon komoly jelzéseket, amiket az emberek a bőrükön éreznek. Már hatszor bizonyítottuk, hogy ez működik. Ha ez a kormány követ el olyan hibát, amely az emberek többségét sújtja, akkor arra is felhívjuk a figyelmet. Aztán, hogy amellé hányan állnak, majd kiderül.

Mikor adják át azt a társadalmi szerződést a miniszterelnöknek, amelyről a választási kampányban beszélt? Ez miről is szólna?

– Nem új keletű az ötlet, 2010-ben is átadtunk egy ilyet a kormánynak, és azt tapasztaltuk, hogy kéréseink 90 százaléka megvalósult. Most azt mondtuk, nézzük meg, hogyan vélekednek erről a határon túliak. 90-100 helyen tartottak előadást az erre felkészített embereink arról, hogy mit kíván a civil társadalom, a nemzet a jövő kormányától. A visszajelzéseket több pontban összefoglaltuk, politológusok átnézték, és elkészült a Nemzeti Társadalmi Szerződés. Nem kis munka volt, és az a szándékunk, hogy támpontokat adjon az Orbány-kormánynak a következő időszakra. Remélem, minél hamarabb sor kerül az átadásra.

Ez egy szimbolikus aktus vagy van gyakorlati jelentősége? Ha a dokumentumba foglaltak nem teljesülnek, akkor önök morcosak lesznek?

– Ha a kormány komolyan veszi a civil közösség ajánlását és megvalósítja, akkor az általunk képviselt tömeget maga mögött tudhatja. Ha nem teszi, a CÖF–CÖKA sem tehet semmit, a választók viszont igen: az urnáknál.

Ennek a szerződésnek része az iratnyilvánosság? Azért kérdezem, mert nemrég „beszóltak” a kormánynak a III/II-es rendészeti államtitkár miatt.

– Nem szerepel benne, de többször jeleztük már, hogy nagy hiba volt az iratnyilvánosságról szóló törvény elszabotálása, és ezért bukkan fel újra és újra minden kormányzat idején problémaként az ügynökkérdés. Nálunk is úgy kellett volna eljárni a lusztrációval, ahogy ezt a környező államokban megvalósították. De ha már a múltat nem tudjuk megoldani, oldjuk meg a jövőt, és készítsünk egy olyan jogszabályt, amely mostantól kezdve mondja ki, hogy azok, akik közhatalmi funkciót töltöttek be a pártállam idején, ne vehessenek részt a közéletben. Egy kormány nem válik illegitimmé attól, ha ezzel nem foglalkozik, de egy legitim kormány testében mindig is tüske lesz, ami bármikor újra és újra begyulladhat. Nem nevetséges, hogy egy Biszku Bélával 90 éves kora után foglalkozunk?

Az uniós választások kapcsán a CÖF a konföderáció mellett tört lándzsát, és az Európai Parlament szerepének újragondolását szorgalmazta. Önök hogyan gondolkodnak a keleti nyitás politikája és a nyugati szövetségesi rendszer elegyítésének kísérletéről?

– Mindenképpen rögzítsük, hogy bár a CÖF–CÖKA uniópárti, nem tudjuk csak nyugati szövetségi rendszerben elképzelni Magyarországot. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy az EU vezetése 2008 óta nem talált megoldást a kontinensünket sújtó társadalmi és gazdasági válságra, továbbá semmilyen adekvát jövőképpel nem rukkolt elő. Természetesen vannak olyan ügyek, amelyeket az EU kezébe kéne adni, mivel azokban csak közösen fellépve tudunk erőt mutatni a kontinensek közötti versenyben. Viszont az EU alaptörvényének szellemét fenntartva meg kell hagyni a nemzetállamok mozgásterét a közvetlenül az embereket érintő kérdésekben. Ne lehessen – ahogy a kormányfő is mondja – lopakodva jogokat elvenni a nemzetektől, mert az európai szinten gyengíti a kohéziót. Pontosan emiatt növekszik az euro-szkeptikusok tábora. Mi azt mondjuk, hogy rendbe kell tenni a hatásköröket, valamint racionalizálni és kontrollálni az EU intézményrendszerét.

Milyen választ kaptak a Digi TV-nek küldött nyílt levelükre a 24 órás pornócsatornával kapcsolatban?

– Száz meg száz e-mailt kaptunk, szülők, nagyszülők jelezték, hogy nem tudják kikapcsolni ezt az állomást, folyton jön a pornó. Miután felhívtuk erre a tévétársaság figyelmét, 24 órán belül reagáltak, és a sajnálatuk kifejezése mellett minden segítséget megadtak az előfizetőiknek, hogy kikapcsolhassák a nem kívánt csatornát. Látja, ilyen ügyekben is milyen hasznos a civil kurázsi!

Olvasson tovább: