hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol vannak a magyar géniuszok?

2014. 04. 18.
„Egy szomorú történelmi folyamatnak vagyunk az elszenvedői: a hanyatlásnak” – mondta el lapunknak a kreativitást mérő PISA-teszt kapcsán Czeizel Endre professzor (kis képünkön), aki 1998 óta kutatja a magyar géniuszok sorsát. Úgy véli, a fénykort a kiegyezés, azaz az 1867 utáni időszak jelentette, amikor Eötvös Józsefnek és Trefort Ágostonnak köszön­hetően a magyar oktatásügyet európai színvonalúra emelték, és emellett biztosították a felekezeti egyenjogúságot is. Így a Galíciából idemenekült zsidók megmutathatták, hogy az ő tudáscentrikus kultúrájuk milyen csodákra képes. 1880 és 1914 között itt fantasztikus teljesítmények születtek mind a tudomány, mind a művészetek terén, a magyarság akkor csodálatosan be tudta bizonyítani a kreativitását, és az sem véletlen, hogy a 16 magyar Nobel-díjas tudósunk közül 11 zsidó származású volt.

„Aztán jött az első világháború, majd a Horthy-korszak, amelynek kreatív teljesítményeiben Trianonnak is része volt, hiszen a magyar géniuszok közül sokkal többen jöttek a Felvidékről vagy Erdélyből, mint mondjuk az Alföldről” – jegyzi meg a genetikus. Aztán jött a második világháború és a Rákosi-rendszer, amely egy uniformizálást hozott be minden téren, azaz tudatosan ölte ki az emberekből a kreativitást.

„Sokan reménykedtek, hogy 1990 után végre megmutathatjuk, hogy mire vagyunk képesek, ezzel szemben most azt látjuk, hogy az iskolarendszert teljesen visszafordítják az egységes, unformizált oktatás irányába” – állapítja meg Czeizel. Ez szerinte azért nagyon negatív fordulat, mert a szellemi teljesítménynek 4 alapja van: az okosság, a kreativitás, a motiváció és a jó pedagógus. Sokáig azt hitték, hogy a legokosabb emberekből lesznek

a géniuszok, de beigazolódott, hogy ez nem igaz. A tudás felettébb hasznos, de nem az okos emberek váltják meg a világot, hanem a notórius másképp gondolkodók, az öntörvényűek, akik – ellentétben a konformista jó tanulókkal – mindig külön utakon járnak, nem szokványos módon gondolkodnak és viselkednek, amit a legkevésbé tolerál az iskola, aminek elsődleges célja a beilleszkedés elősegítése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!