Kereső toggle

A szcientológia igazi arca

Agymosás, kényszermunka, megfélemlítés: kipakolt az egyházvezető unokahúga

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Szcientológia Egyház mindig is ellentmondásos vallási közösség volt; sokan közveszélyes szektának tartják, ahol agymosást és erőszakot alkalmaznak. Az alapítása óta fel-felröppenő vádaknak minden eddiginél nagyobb hátszelet adott, hogy a jelenlegi egyházvezető, David Miscavige unokahúga, Jenna Miscavige Hill könyv formájában tárta a világ elé, miként lopta el gyerekkorát az egyház.

Jenna könyve (Beyond Belief: My Secret Life Inside Scientology and My Harrowing Escape – Túl a hiten: Titkos életem a szcientológia berkeiben és drámai menekülésem) alapján valósággal orwelli képet kapunk a szcientológia ideológiai és szervezeti rendszeréről. Visszatekintve a hölgy úgy ítéli meg gyerekkorát, mint egy agymosott időszakot. Beszámolója szerint az egyház mindent megtesz tagjainak izolálására, kislányként maga is egy elszeparált táborban nőtt föl.

Az egyik legnagyobb sérelemnek azt tartja, hogy alig lehetett szüleivel, mivel a közösség szervezetrendszerét szándékosan úgy alakították ki, hogy a szolgálók kevés időt tölthetnek családjukkal. Ráadásul még csak nem is tudhatták, hol lehetnek a szüleik, mivel a menedzsmentközpont helyét olyannyira titokban tartják, hogy még családtagok sem tudhatnak hollétéről. A memoár szerint a 12–18. életéve között eltelt hat év alatt apját négyszer, anyját mindössze kétszer látta.

Annál többször találkozott viszont nagybátyjával, Daviddel, az egyház jelenlegi fejével, és még többet annak feleségével. Ma Jenna már egyenesen gonosznak titulálta David Miscavige-et a CNN egyik műsorában, mivel szerinte semmilyen hitvallást nem követ igazán, inkább a hatalom és tekintély megszállottja. A könyvben zsarnoknak, alkalmatlankodónak, de végeredményben gyáva embernek állítja be nagybátyját. „Gusztustalan, ahogy visszaélnek a gyerekek ártatlanságával és kiszolgáltatottságával” – fakadt ki egy interjúban.

Az 1954-ben alapított egyházat régóta vádolják illegális tevékenységek, köztük gyerekmunka végeztetésével, és Jenna Miscavige visszaemlékezései ezt alátámasztják. Mint írja, hatéves korától fogva napi több órát olyan kemény fizikai munkával kellett tölteniük, mint az árokásás, ami miatt állandóan hólyagos volt a keze. Mindezt tovább nehezítette az embertelen fegyelem. Aki ellenkezett vagy engedetlen volt, jeges vizet öntöttek a fejére, vagy egy teljes éjszakára egy lepusztult, sötét, denevérek lakta helyiségbe zárták, ahol egy elnyűtt matrac szolgált fekvőhelyként.

Amikor Jenna szülei 2001-ben elhagyták az egyházat, az akkor 16 éves kislány megijedt. Mivel addig teljes mértékben ez a belterjes világ jelentette számára az életet, rémület fogta el, hogy mi várhat rá odakint. Ennek persze az is oka lehet, hogy szisztematikusan arra tanították őket, hogy a kívülállók antiszociálisak és tudatlanok, akiktől tartózkodni kell. Másrészt alig ismerte szüleit, sőt elmondása szerint még magát is, hisz nem voltak igazán magára vonatkozó gondolatai, például, hogy mit is szeret, mik a tervei. Az egész szcientológia rendszerével az a gond – írja –, hogy olyan elrettentő közeget épít ki, mely elriaszt az önálló, független gondolatoktól. Jenna gondosan kitervelt, doktrinális robotképzésként emlékezik gyerekkori éveire. Elmeséli, hogy a nagyon rebelliseket minimum két évre egy külön rehabilitációs táborba szállítják, hogy „az eltévelyedett lelkeket visszaállítsák a sorba”.

Az egész kvázi „kiképzés” az úgynevezett Cadet Organizationben (gyakornoki szervezet) zajlott. A megerőltető munka mellett a gyakorlatok, edzések és a tanulás olyan, minden percet lekötő beosztássá avanzsálódott, mely egy katonai tábornak is becsületére válna. Az egyházalapító, L. Ron Hubbard munkáit kellett behatóan tanulmányozniuk, melyekből megtanulták, hogy a hívők közösségén kívül álló emberek még nem világosultak fel, és „megtisztításuk” egyszer majd az ő feladatuk lesz.

Az alkalmazott szankciókat gyakran nemcsak a vétkesekre szabták ki, hanem a környezetükre is. Mikor Jenna flörtölni kezdett egy fiúval, fivérei és anyja is bűnhődött, utóbbi még büntetőtáborba is került.

A könyvben Jenna azt is kifejti, hogy a felügyelők tudatosan gyanút és megosztást keltettek a gyerekekben, és kényszerítették őket, hogy egymást beárulják. Ezzel egy belső káderrendszert alakítottak ki a nevelőtáborokban, mely tökéletes kontrollt gyakorolt a fiatalok fölött, akik ebben felnőve azt hitték, így normális. Egy úgynevezett  elektropszichométer nevű eszközt használtak hazugságvizsgálóként, mely negatív eredmény esetén egyből áramot is vezetett a delikvens testébe büntetésképpen. Rendszeres vallatásoknak és az ezekkel együtt járó pszichológiai terrornak voltak kitéve, amelyek miatt gyakran bűntudat emésztette őket. Mindenre engedélyt kellett kérniük, így Jenna mind a mai napig kikéredzkedik, ha mosdóba kell mennie.

Akkor látott bele először a hétköznapi emberek életébe, amikor néhány évvel később újdonsült férjével Ausztráliába kaptak küldetést a Sea Organizationtől. A Sea Org a Szcientológia vallási rendje, mely a világ legelkötelezettebb szcientológusaiból áll, akik önkéntes szolgálatnak szentelték életüket. Neve (tengeri szervezet) onnan ered, hogy eredetileg az egyházat alapító L. Ron Hubbard világszintű kutatási és egyházfelügyeleti munkáját volt hivatott elősegíteni, amelyet célszerűen hajón végeztek.

E – ma már szárazföldi – program keretén belül jutott el Jenna is a déli kontinensre, ahol a szabályokat megszegve televíziót nézett és interneten böngészett. Az internetes információkat és a „normális” emberek életét látva menekülési vágy fogta el. Amikor a vezetőség megtiltotta nekik a gyerekvállalást (mint minden Sea Org vezetőnek), a házaspár 2005-ben úgy döntött, kilép az egyházból.

A döntés után a könyv szerint az egyházi vezetés „rászállt” a férjére, Dallasra, és megpróbálta őket elválasztani, ami végül nem sikerült.

Ezzel lényegében megszegte gyerekként tett esküjét, miszerint egymilliárd évre az egyháznak szenteli tovább élő lelkét a következő életeiben is. Azóta az egyház aposztataként tekint rá és revizionizmussal vádolja. A könyvben elhangzott vádakat – így a gyerekmunkát, a családok szétválasztását, az erőszakos fegyelmezést és az agymosást – a vezetőség kategorikusan tagadja. Több egyháztag beszámolóját is megvizsgálták – állítják közleményükben –, és Jenna Miscavige Hill története ellentmondásban áll velük, ezen tagok ugyanis sikeres pályát futottak be és családot alapítottak. Jenna és Dallas azóta két gyermeknek adott életet, és a múlt sebeit feldolgozva egyre jobban beilleszkednek a társadalomba.

A Szcientológia Egyház egyik fő erőssége, hogy tekintélyes partnervállalataik vannak és komoly számú hírességet tudhatnak soraikban; így Tom Cruise-t, John Travoltát, Giovanni Ribisit és Priscilla Presley-t, Elvis Presley egykori feleségét is (Elvis egyébként annak idején rendkívül keresetlen szavakkal illette a közösséget). Amikor Jenna Miscavige-et az ilyen prominens személyek szerepvállalásáról kérdezik, rendszerint azt válaszolja: „Vagy nem tudnak róla, vagy nem akarnak róla tudomást venni. De azon tagoknak, akik ismerik a tényeket, kötelességük felszólalni az egyház ellen.”

Az asszony azóta nyíltan hirdeti: „Az én szememben a (Szcientológia) Egyház veszélyes szervezet, mivel hitük engedi, hogy emberiségellenes bűncselekményeket kövessenek el, és alapvető emberi jogokat hagyhassanak figyelmen kívül. Máig rejtély számomra, hogy a jelenlegi társadalomban ellenőrizetlenül folytatódhat tevékenységük.”

Ennek ellenére – mivel az objektivitás megköveteli – Jenna pozitívumokat és kellemes élményeket is megosztott a közösségben eltöltött évekről. És talán a két pólus szörnyű ellentmondása teszi igazán megdöbbentővé és erőteljessé a könyvet.

L. Ron Hubbard műve, a Dianetika – a szellemi egészség modern tudománya jelenti a Los Angelesben alapított egyház tanainak alapkövét. A szerző ebben dolgozta ki azt a tudományos módszert, amely állítólag alkalmas irracionális érzetek, nem kívánt gondolatok, sőt általában fizikai betegségek kezelésére.

A különböző okkult praktikákat is gyakorló Hubbard könyveit annyi nyelvre fordították le, hogy bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, mellyel megelőzte még a Harry Potter szerzőjét, J.K. Rowlingot és Anne Frankot is.

Katie Holmes a besúgó szerepében

A közelmúltban Leah Remini színésznő is megszakította minden kapcsolatát a Szcientológia Egyházzal. Sajtóhírek szerint a szcientológusok vezetője, David Miscavige jobban akarta Leah távozását, mint a színésznő maga, mégpedig azért, mert túlságosan sokat kérdezősködött Miscavige és Tom Cruise kapcsolatáról, és megkérdőjelezte az egyház iránti elkötelezettségüket. Ezzel pedig belülről rombolta a hittársak egységét, komoly veszélybe sodorva ezzel az egész vallást. Miscavige ezekre az esetekre úgy derített fényt, hogy megfigyeltette Reminit barátnőivel, Katie Holmesszal és Kirstie Alley-vel, akik jelentéseket is írtak Leah bomlasztó viselkedéséről.

Olvasson tovább: