Kereső toggle

„Nem a normál menetben folyik az igazságszolgáltatás”

Miért csukták le 60 órára Tarjányi Pétert?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Arra nincs bizonyítéka Tarjányi Péternek, hogy Kubatov Gábor fideszes pártigazgató kérésére állítottak le egy szállodaépítkezést, mert az a szentesi szocialista polgármester újraválasztását segítette volna elő. Arra viszont van bizonyíték, hogy a beruházó cég Kubatov állítólagos kérésére hivatkozva nem kezdte el a munkálatokat. Úgy tudni, arra is van bizonyíték, hogy a cég vezetője azt mondta, politikai kapcsolataikon keresztül büntetőeljárásokba is képesek beavatkozni. Az pedig tény, hogy Tarjányi Pétert november végén letartóztatták.

A Pendola Szentes Kft. - melyben 10 százalékos tulajdonrésszel a szentesi önkormányzat is szerepel - 2010-ben hirdetett pályázatot a városban található, lerobbant Petőfi Gyógyszálloda felújítására 2,7 milliárd forint értékben. A versenyt a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom Zrt. nyerte meg. A cég 2010. július végén szerződést kötött a beruházóval, és abban állapodtak meg, hogy október 2-áig felvonul az építési területen.

Mivel ez nem történt meg, a beruházó magyarázatot kért a kivitelezőtől. A beruházó cég tanácsadója, a Lama Plus Kft. tulajdonosa, Dosek Rita a Heteknek azt mondta, azt a választ kapták, hogy politikai okokból nem indult el az építkezés: a kivitelező cég vezetője azt állította, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója kérte a munkálatok elodázását arra hivatkozva, hogy az építkezés elkezdése támogatást jelentene a város szocialista polgármesterének újraválasztásában. Tény, hogy a munka nem indult el, és tény, hogy Szirbik Imrét ennek ellenére újraválasztották.

A Pendola Szentes 2010 novemberében, majd 2011 februárjában is felszólította az Arcadomot a munkák elkezdésére. A kivitelező nem kezdte el a munkát, viszont több számlát is kiállított a beruházónak: 2011 februárjáig 2,2 milliárd forintról nyújtott be számlákat - mondta a Heteknek Tarjányi Péter, az ismert rendőrségi szakértő, aki ebben a történetben mint a Lama Plus kereskedelmi vezetője vállalt szerepet.

Az Arcadom és a Pendola azóta kölcsönösen perlik egymást. Ám ennél is érdekesebb, hogy a - leegyszerűsítve - háromszereplős történet két résztvevőjét is elvitték a rendőrök. De nem a szerződés ellenére kapavágást sem végző Arcadom vezetői közül, hanem a beruházó egyik vezetőjét, illetve Tarjányit.

Az ügy előzménye, hogy az időközben menedzsmentet váltó Arcadom új vezetése feljelentette Tarjányit is, mondván, a beruházás előkészítésében végzett munkája fejében „pénzt csalt ki" az Arcadomtól. Tarjányi lapunknak azt mondta, a vád irreális, hiszen minden kifizetés teljesítésigazolás alapján történt.

„Hónapokon keresztül igazolták, hogy elvégeztük a munkát, tehát jogosan jár nekünk a pénz. Majd miután a beruházó rájött, hogy a kivitelező semmit nem épít és ezért kirúgta, megpróbálják visszaszerezni a nekünk jogosan átutalt pénzt" - mondta a Heteknek Tarjányi. A történetben az a szomorú, hogy - miközben őt nem hallgatták meg - az Arcadom munkatársainak tanúvallomására alapozva november 30-án hajnalban megjelent a rendőrség a lakásán, letartóztatta, majd meggyanúsította és lecsukta.

„Ma Magyarországon olyan helyzet van, hogy annak ellenére, hogy most itt beszélgetünk, valaki feljelent, mondván épp belelöksz valakit a Margit hídról a Dunába, és erre van egy-két tanú, ez elég ahhoz, hogy meggyanúsítsanak" - mondta.

Tarjányi végül csak 60 órát töltött a szűk fogdában, mert noha a rendőrség szerette volna 30 napos előzetes letartóztatásba helyezni, a nyomozati bíróság mind első, mind másodfokon elutasította az erre vonatkozó indítványt.

A nyomozati bíró indoklásában lényegében azt írta, javasolja az ügyészségnek, hogy gondolja meg a nyomozás felfüggesztését a párhuzamosan futó polgári perek befejezéséig, mert kiderülhet, hogy nem történt bűncselekmény. A nyomozati bíró szóvá tette még, nem igazán érthető az a taktika, aminek keretében a szeptember óta zajló nyomozás során csak az egyik oldalt hallgatták meg.

Tarjányi ehhez annyit tett hozzá, azért is különös, hogy nem hallgatták meg, mert cége két ízben is beadott a hatóságokhoz az üggyel kapcsolatos anyagokat.

Arra a felvetésre, hogy miért nem kezdődött el a gyógyszálló felújításának kivitelezése mind a mai napig, Csapó Tamás, az Arcadom jelenlegi vezérigazgatója az ATV-ben azt mondta: azért, mert 2010 nyarán nem volt érvényes építési engedély, továbbá a beruházó nem rendelkezett megfelelő mennyiségű pénzzel. 2011 novemberére megszületett ugyan az építési engedély, ám Csapó szerint azóta a beruházó koncepciója is megváltozott, ehhez viszont új jóváhagyás kellene az építési hatóságtól, ennek híján viszont továbbra sem történt egy kapavágás sem.

Csapó határozottan cáfolta, hogy Kubatov Gábor kérésére ne indult volna el a munka. Mint mondta, ő ugyan nem ismeri a Fidesz pártigazgatóját, viszont a mai napig jó viszonyt ápol saját elődjével, az Arcadom korábbi vezérével, és Hajdu László neki azt állította, ő sem kapott semmiféle utasítást Kubatovtól.

Csapó szerint a beruházó Pendola Szentes és tanácsadó cége, a Lama Plus próbálja politikai síkra terelni az ügyet, mégpedig azért, mert valójában ők követtek el csalást az Arcadom terhére. Emiatt egyébként már a frissen kinevezett Csapó tett feljelentést tavaly szeptemberben, és ennek kapcsán csukták le végül Tarjányit, illetve a beruházó egyik vezetőjét.

„Sem Dosek Rita, sem én nem azt állítottuk, hogy bizonyítékunk van rá, hogy Kubatov Gábor megkereste az Arcadom előző vezetőjét, és megkérte a munka elhalasztására. Azt állítjuk, hogy a vezérigazgató nekünk ezzel magyarázta, miért nem kezdték el az építkezést" - hangsúlyozta a Heteknek Tarjányi. Dosek Rita pedig azt állítja, olyan bizonyíték van a kezükben, amely biztosan alátámasztja a fentieket. Az Arcadom jelenlegi vezetője ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, kíváncsian várja a bizonyítékokat.

A történet másik - az elsőnél is súlyosabb - eleme az a kijelentés, amit Tarjányi és Dosek állítása szerint az új vezérigazgató, Csapó Tamás tett. Dosek Rita lapunknak azt nyilatkozta, Csapó az igazságszolgáltatás munkájára utalva azt mondta, hogy „a jogszerűen zajló folyamatokat beépített embereiken keresztül lassítani tudják". A Hetek kérdésére Tarjányi Péter megerősítette: ő és több más tanú is hallott ilyen célzásokat, az ezt alátámasztó bizonyítékaikat pedig már eljuttatták a hatóságokhoz. Információink szerint a bizonyítékok között hangfelvétel is van.

Hogy valóban képes lehet-e egy magáncég beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába, azzal kapcsolatban Dosek azt mondta: úgy tapasztalta, hogy a cégével kapcsolatos ügyekben „nem a normál menetben folyik az igazságszolgáltatás oldaláról az ügyintézés". Hozzátette, nem akar vádaskodni, de érdemes lenne kivizsgálni ezeket az eseteket.

A fentiekről szerettük volna megkérdezni az Arcadom jelenlegi és előző vezérigazgatóját is, ám lapzártánkig nem sikerült őket elérnünk. Kubatov Gábor a hvg.hu-nak személyi titkára révén azt üzente, nem ismeri sem az Arcadomot, sem annak egykori vezérét, és egyetlen munkavállalóját sem.

Olvasson tovább: