Kereső toggle

Ajkától Sanghajig 33 méteren

Portré Kis Gergő világbajnok bronzérmes úszóról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Mielőtt megkérdeznék, nincs bennem harag” – jelentette ki az érdeklődő újságírók előtt Kis Gergő, miután az úszócsapat hazaérkezett a sanghaji vizes világbajnokságról. A médiaérdeklődés főként a néhány nappal korábban, a verseny hevében tett dacos kijelentésére irányult – pedig a medencében ennél jóval maradandóbbat alkotott. Saját országos csúcsait megjavítva bronzérmet szerzett 800 méter és 1500 méter gyorson is. A 23 éves klasszis Londonban a csúcsra érhet.

A repülőtéri terminálban várakozva Kis Gergő anyukája, Ildikó meséli, hogy fia másfél évesen ugrott először vízbe - ám ennek akkor még a szülők nem nagyon örültek, tekintve, hogy csemetéjüket akkor még ki kellett menteni a szokatlan közegből. Óvodásként be is íratták egy úszótanfolyamra, hogy „vízbiztos" legyen. A célt jócskán sikerült túlteljesíteni, ugyanis a szakértő szemek hamar észrevették a tehetséget Gergőben, aki hatéves korában kezdett el „hivatalosan" is készülni úszókarrierjére. Az ajkai fiút nyolcéves kora óta Farkas András edzi, aki most szintén eljött a repülőtérre, hogy személyesen gratuláljon tanítványának (Sanghajba azért nem utazott el, mert kórosan fél a repüléstől). A mester mosolyogva ad igazat, amikor arról érdeklődünk, hogy Ajkán valóban egy 33 méteres medencében edzenek-e, amit még nyáron is sátorkupolával fednek le. Panaszkodni azonban nem akar, azt mondja, inkább ünnepeljünk.

„Gergő egy zseni, kevés olyan úszó van, aki arra képes, amire ő" - jegyzi meg Bandi bá', mikor arról faggatjuk, hogy minek tudható be a rövid időn belüli formajavulás. Gergő ugyanis a tavalyi budapesti Európa-bajnokság után abba akarta hagyni az úszást. Úgy érezte, hogy szándékosan háttérbe szorítják, amiért nem fővárosi egyesületnél kamatoztatja tudását; és köztudott volt Cseh Lacival és Verrasztó Dáviddal való konfliktusa is. (Anélkül, hogy jobban belemennénk: a történteket úgy is lehetett értelmezni, hogy a két rivális az Eb-n és a tavaszi Budapest-bajnokságon is összejátszott vele szemben, hogy a világbajnokságon ők indulhassanak 400 méter vegyesen.)

Az összetört sportoló édesanyjának és környezetének támogatásával, valamint újonnan megtalált istenhitének segítségével fel tudott állni a padlóról - ám ezzel csaknem két hónap kiesett a felkészüléséből. Ráadásul az 1500 gyors helyett sokáig a 400 méter vegyesre készült, és mindössze négy hónapja maradt az átállásra. Ennek ellenére sikerült bombaformába kerülnie a sanghaji vébére. 800 és 1500 méter gyorson egyaránt kétszer javította meg saját legjobb idejét, ami egyben az aktuális országos csúcs is volt. Összesen 7, illetve 14 másodpercet vert korábbi önmagára, ami szakmabeliek szerint szédületes teljesítmény - és talán nagyobb figyelmet érdemel, mint a korábbi feszültségekből fakadó kijelentése, miszerint, „aki másnak vermet ás, maga esik bele".

Miközben beszélgetünk, lassan megérkeznek az úszóválogatott tagjai. Elsőként Kiss László szövetségi kapitány lép be az érkezési oldal várótermébe - az ováció ezúttal elmarad. A hangos tetszésnyilvánítás csak Gyurta Daninak és Kis Gergőnek jut ki. Az ajkai fiút egész kis küldöttség várja, ő pedig sírva-nevetve fogadja a gratulációkat. A szűkebb családon kívül itt vannak azok a barátok is, akik hosszú ideje kitartanak mellette. Ők egy óriási „Hajrá Gergő - Áldott vagy te, és áldott a te érmednek gyümölcse" feliratú transzparenssel köszöntik kedvencüket, humorosan átírva a bibliai idézetet.

Kis Gergő Budapestre hazaérkezve a feszültségekkel egyáltalán nem akart foglalkozni, az erre vonatkozó kérdéseket határozottan elhárította, mondván, hogy benne nincs harag, és szeretne inkább a jövőre koncentrálni. A Heteknek is mindössze annyit mondott a témában, hogy egy nagyon kemény időszakon van túl. „Volt egy törés az életemben, azt a három-négy hónapot senkinek sem kívánom - emlékezett vissza elérzékenyülve. Majd hozzátette: - Eleinte fel akartam adni, de aztán nekiláttunk nagyon keményen dolgozni, napi tizennyolc-húsz kilométert is úsztam, plusz kondiztam, hogy behozzuk a lemaradást." Mindez naponta átlagban öt és fél óra edzést jelentett. Bár a 400 vegyesen nem sikerült bizonyítania, a 800 és 1500 méter gyorson igen, és ahogy mondja, két világbajnoki bronzéremmel okosabb lett.

Ami pedig a sorozatos csúcsdöntéseket illeti, Gergő felidézi, hogy már tizenhat és fél évesen felnőtt időket úszott 1500 méteren.

A munka pedig most ért be igazán. „Minden gondolatom az úszáson jár, ezzel kelek, ezzel fekszek, még ezzel is álmodok. Mindig azon gondolkodom, hogyan lehetnék még jobb" - jegyezte meg a világklasszis úszó, aki Sanghajban mindkét „bronzos" számában a legjobb európaiként szerepelt. „Nem szomorkodom, hogy nem nyertem ezüstérmet, már ez is óriási eredmény. 1500-on 2,45 másodpercre, 800-on pedig 1,1 másodpercre vagyok az Európa-csúcstól, és úgy érzem, még ebből az időből is tudok majd faragni" - vetíti előre Gergő.

Erre a lehető legjobb alkalom a 2012-es londoni olimpia lehet - ahol Kis Gergő huszonnégy évesen a csúcsra érhet. Már ott volt Athénban és Pekingben is, ám olimpiai érmet nem sikerült szereznie. Mostani formáját tekintve, jövőre minden elképzelhető. A kérdés csak az, hogy melyik versenyszámokban. „A 400 méter gyorson és az 1500 méter gyorson megvan az olimpiai kvalifikációm. Figyelembe kell venni, hogy a 400 gyors és a 400 vegyes egy napon lesz, mégpedig az olimpia elején, az 1500 gyors pedig a végén - nem szeretnék két szék között a pad alá esni. De most még kár lenne számolgatni. Először pihenni szeretnék, utána pedig leülünk Bandi bácsival, és megbeszéljük, hogy melyik versenyszámra álljunk rá" - mondta Gergő.

A pihenés nem lesz hosszú, Gergő augusztus 21-én már el akarja kezdeni a felkészülést a szárazföldi edzésekkel. „Tavaly is így csináltam, már karácsony előtt egy-két nappal lementem futni, kondizni, hogy januárban ne a nulláról kelljen kezdenem a munkát" - magyarázta. A csekély szárazföldi „lét" után pedig kezdődhet újra a hosszok végtelen sora - a 33 méteres medencében. „A körülmények olyanok, amilyenek, abból kell várat építenünk, amink van. A 25 méteres medence lenne az igazán rossz, mert abban állóképességet sem lehet szerezni. 50 méteres medencében egyébként csak edzőtáborok alkalmával úszok, erre viszont az ajkai egyesületnek nincs pénze. Így maradnak az úszószövetség közös táborai, évente kétszer-háromszor. Azon kívül mindig otthon készülünk" - búcsúzott mosolyogva a világbajnokság meglepetésembere.

Olvasson tovább: