Kereső toggle

Bundabotrány: folytatása következik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Könnyen lehet, hogy csak a jéghegy csúcsát jelenti az a hazai vonatkozású bundaügy, amelyben hét jelenlegi és volt labdarúgót, illetve játékvezetőt tartóztattak le a múlt héten. Az érintettek vélhetően saját mohóságuk miatt buktak le.

„Aki dolgozik, nem ér rá pénzt keresni" - vallja az egyik közösségi oldalon írt bemutatkozásában Selmeczi Krisztián, a múlt héten kipattant bundaügy egyik játékvezető gyanúsítottja. A szintén rács mögé került egykori labdarúgó, Horváth Gábor pedig miami és dubai útjaival és luxus Mercédeszével dicsekedett az interneten - miközben hivatalosan munkanélküliként volt nyilvántartva. De a távol-keleti központú bundamaffia magyar főszervezőjének, sőt egyik nemzetközi vezetőjének tartott Kenessei Zoltán, illetve játékostársa Lázár Mátyás kapcsán is az tűnt fel a ladánybenei focicsapat vezetőinek, hogy szép autókkal közlekednek. A két focista levezetni járt a megyei bajnokságban szereplő csapathoz, és előre jelezték, hogy a meccsek nagy részén nem tudnak részt venni - ezt a sok munkahelyi elfoglaltsággal indokolták.

Hogy nem hagyományos értelemben vett munkáról lehetett szó, azt az jelzi, hogy miközben a kommandósok jelentős erőkkel lecsaptak a hét gyanúsítottra, mintegy 100 millió forint értékű valuta került elő otthonaikból. (Az említetteken kívül előzetes letartóztatásban van három játékvezető is: Csák János, Lengyel Kolos és Mocsári Tamás.)

A gyanú szerint a hét személy az említett nemzetközi bűnszervezet tagjaiként meccseket igyekeztek befolyásolni annak érdekében, hogy ázsiai kötődésű fogadóirodákban sportfogadásokon jelentős nyereményekre tegyenek szert. Egy-egy mérkőzésen a „befektetett" milliókat megduplázták a szervezet tagjai, és a haszonból a távol-keleti szindikátus már előzetes letartóztatásban levő tagjait is kifizették. Az adatok alapján tavaly, illetve idén összesen hat mérkőzést manipuláltak, ebből négy alkalommal jártak sikerrel. A hat meccs közül kettő dél-amerikai csapatot érint, három finn és egy magyar mérkőzés szerepel még a listán - az utóbbi állítólag egy tavalyi NB I-es mérkőzés, a Diósgyőr-Nyíregyháza-találkozó volt.

Az egyik találkozó a 2010. december 18-án játszott U20-as Argentína-Bolívia barátságos mérkőzés volt, amelyet Lengyel Kolos, illetve Selmeczi Krisztián és Mocsári Tamás vezetett. Itt arra fogadtak, hogy az utolsó öt percben születik az egyetlen gól. A mérkőzés felén esett ugyan egy argentin találat, de ezt a magyarok érvénytelenítették, majd egészen a 103. percig vezették a meccset, hogy befújhassanak egy - egyébként jogtalan - tizenegyest Argentínának.

Az is érdekes momentum, hogy február 9-én az NB III-ban bíráskodó Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működött közre az észt-bolgár felkészülési mérkőzésen. Itt ezen túl is voltak érdekes részletek, ugyanis a 2:2-es végeredmény minden találata büntetőből született. Az ügyben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) indított vizsgálatot.

Az eset felveti annak a lehetőségét is, hogy a játékvezető-közvetítéssel foglalkozó cégeknél is lehetnek érintettek. Erre a felvetésünkre Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője - a nyomozás érdekei miatt - konkrétan nem válaszolt, azt viszont megerősítette, hogy ebben az irányban is folytatnak nyomozást, hiszen - tette hozzá - logikusan adódik a kérdés, hogy a fogadási csalások szervezői honnan tudták, hogy melyik mérkőzésre melyik játékvezetőket delegálják.

„Az eddigi gyanúsítások és a gyanúsítottak köre messze nem teljes még, ez a jövőben jelentősen bővülhet" - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, aki kiemelte, hogy együttműködnek a finn és más európai társszervekkel, köztük a bochumi ügyészséggel, ahol már a vádemelés is megtörtént egy hasonló bundamaffia ügyében. Az érintettekkel kapcsolatban egyébként a vesztegetés és a csalás gyanúja merül fel, és amennyiben beigazolódik a maffiavád, vagyis hogy bűnszervezet tagjaiként követték el tettüket, a büntetési tétel felső határa 20 évig emelkedik.

Borbély Zoltán, az MLSZ Jogi- és Sajtóirodájának vezetője szerint a bundabotrányban történt letartóztatások elrettentő erővel bírnak. „Az új MLSZ-elnökség több alkalommal kapott már ettől az ügytől független jelzéseket az ország különböző régióiban észlelt bundagyanúkról. Ezekben minden esetben megtettük a feljelentést a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bűnüldöző szerveknél" - jelezte, utalva arra, hogy van még miből megtisztulni a magyar labdarúgásnak.

„Egy eset is túl sok a bundabotrányokból, ezek ugyanis a játék tisztaságába vetett bizalmat ássák alá a szurkolókban, nézőkben. Elveszik az izgalom, ami abból fakad, hogy nem tudjuk, mi lesz a meccs vége, vagy mi történik a következő percben" - magyarázta a Heteknek Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint éppen ezért a bundázásnál plasztikusabb az angol „match fixing" kifejezés, ami arra utal, hogy a mérkőzés eredményét vagy bizonyos részleteit előre meghatározzák. Szabados szerint egyébként a játék manipulációja legtöbbször nem a legmagasabb szinteken jelentkezik, hiszen ott a játékosok jövedelme, a profi légkör, illetve a rájuk irányuló figyelem ezt megakadályozza. Nem véletlen, hogy az eddigi ügyek többnyire a nagy labdarúgó nemzetek alsóbb bajnokságaihoz, illetve gyengébb nemzeti bajnokságokhoz köthetők.

„Az a véleményem, hogy mindezt lehet kevésbé feltűnően is csinálni, mint ahogy ők tették. Az online fogadásokban nagyon sok lehetőség kínálkozik; lehet úgy manipulálni a játékot a nyerés érdekében, hogy a néző észre sem veszi. Lehet például arra fogadni, hogy tíznél több szöglet lesz a meccsen, amit akár egyetlen játékos is el tud érni" - mondta a sportközgazdász.

A szakértő úgy véli, hogy a szerencsejáték oldaláról nem reális a lehetőségek korlátozása, mert a becsületes fogadók számára ezek a lehetőségek komoly izgalmakat jelentenek. Ezért inkább a futball közegét kell megtisztítani a korrupciótól és a kiskapuktól, ami ugyan nem egyszerű feladat - hiszen a társadalom más területeitől sem idegenek ezek a jelenségek -, viszont a büntetőeljárások mellett már azzal is nagy előrelépés érhető el, ha az érintettek minden egyes vesztegetési kísérletről informálják az illetékeseket.

Olvasson tovább: