hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élményfürdők

2004. 09. 13.
A legnagyobb újdonságot idén nyáron is a gyógyfürdők és a hozzájuk kapcsolódó wellnessközpontok jelentik a belföldi turizmust választóknak. Egyre erősebb trend itthon is az egészségturizmus megjelenése, a változatos élményt kínáló fürdőhelyek, szállók kialakítása. 



Az újonnan átadott bükfürdői élménymedence Fotó: MTI

Magyarország most már nemzetközi viszonylatban is wellness-nagyhatalomnak számít a termálvízre épülő, kikapcsolódást és sportlehetőségeket is kínáló hoteleknek köszönhetően. Mind nagyobb számban épülnek és újulnak meg a rendkívül kedvező természeti adottságokon alapuló hazai fürdők és aquaparkok. A Balaton körüli idegenforgalom egyre szerényebb, ezért az ország más pontjain óriási beruházásokkal csábítják a belföldi és külföldi turistákat. Tavaly év végéig 59 új vagy felújított fürdő nyílt meg itthon. A nagyfokú fejlődés az állami támogatással is magyarázható, amit az országban található közel négyszáz fürdő negyede kapott. A fürdők befogadóképessége az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően 75 százalékkal nőtt, így a felújított fürdők nettó árbevétele a Közlekedési Minisztérium adatai alapján 32 százalékkal bővült tavaly, a létesítményeket 22 millióan keresték fel. Az ország első élményfürdőit a keleti és nyugati végeken, Hajdúszoboszlón és Zalaegerszegen nyitották meg. Hajdúszoboszlón nyolc évig tartó, összesen 4,2 milliárd forintos beruházással alakították ki az élményfürdőt, mellyel a legnagyobb és legteljesebb hazai aquapark jött létre. A közelmúltban Szombathelyen, Balatonlellén és Mátraderecskén létesült élményfürdő, de jövőre a hosszú építkezéséről elhíresült "görög falu" mellett is elkészül az aquapark Balatonfüreden. A gyógyszállók forgalma már tavaly 20-30 százalékkal magasabb volt a többi kereskedelmi szálláshelyhez viszonyítva. A wellness- és gyógyszállók vendégkörének 35-40 százaléka belföldi, 60-65 százaléka külföldi turista. 2004-ben a wellness- és gyógylétesítmények 25-30 százalékát fogják kitenni a vendégforgalomnak. A külföldi vendégek zöme a KPMG elemzése szerint Németországból, Ausztriából, Svájcból, Olaszországból, Lengyelországból, Oroszországból érkezik. A fürdőfejlesztésen átesett kistelepülések látványos idegenforgalmi beruházásokkal is gazdagodtak. Ezek közül a sódombjáról ismert Egerszalók emelkedik ki legjobban. A különleges hangulatú, rendezett kis falu szélén egyenesen a hegyoldalról csordogál a gyógyforrás az előírásoknak legkevésbé megfelelő medencébe, de ez már a múlté, mivel 12 milliárd forintos beruházással (gyógy- és élményfürdő, szálloda, üdülőfalu, golfpálya) 2008-ra már 480 ezer látogatóval számolnak a befektetők. A falu központjában a gyógyfürdőtől függetlenül is kiváló kikapcsolódást nyújtó szálloda épült, amely országos viszonylatban szintén kuriózumnak számít eredeti marokkói berendezési tárgyaival s a hozzá tartozó keleti vendégszeretettel. Pontosan a keleti kényelem bűvöletében nyitotta meg kapuit tavaly nyáron a Mesés Shiraz Hotel. A falakat berber fali minták díszítik, a közlekedőket kecske- és tevebőrből készített lámpák színesítik. A közel félhektáros, patakparttal körülölelt kertben kapott helyet a télen-nyáron, éjjel-nappal üzemelő kerti pezsgőfürdő, a kerti szauna, a fűszerkert és a nyári medencével díszített aranyhalas rózsalugas. 

Mit nevezünk wellnesshotelnek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!