hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Medgyessy-csomag I.

2003. 08. 04.
Péntek esti Sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel. Vendégei: Bod Péter Ákos, Katona Tamás, Kiszely Zoltán.

Mv.: Az úgynevezett Medgyessy-csomag nyilván olyan okként fog majd bevonulni a politikába, amelyik a kormányerők további népszerűségi-vesztését indokolja majd. Az már biztos, hogy jövőre lesz adóemelés. A nullaszázalékos, vagyis az áfamentes körből az 5 százalékos áfakörbe kerülnek a tankönyvek és a gyógyszerek a jövő évtől, a 12 százalékos áfakör 15 százalékosra emelkedik. Ebbe főleg az élelmiszerek tartoznak; és 25-ről ugyan 23-ra csökken a legfelsőbb áfakulcs, viszont ebbe kerülnek át olyan tételek, mint az energia, leszámítva a gázárat. Bevezetik az 1 százalékos ápolási biztosítási járulékot, emellett eltörölnek bizonyos nyugdíjjárulék-kedvezményeket, ami körül-belül 2 százalékos elvonást tesz ki a becslések szerint, a lakástörlesztő-részlet kedvezményeit is eltörlik, ami érzékeny veszteségeket okozhat az érintett családoknak. Felemelik a lakáskiadás adóját, illetve duplájára emelik a cégautó adóját. Megint csak a Népszabadságra hivatkozom, ott olvastam ezt a döbbenetes számot, illetve a Heti Válasz hívta fel rá a figyelmemet, hogy a múlt szombaton kiszámolták, szó szerint idézem: "az adóemelések révén mindenesetre egy átlagos család havi jövedelme 25-30 ezer forinttal csökkenhet, a kiadásai viszont valószínűleg hasonló nagyságrenddel nőnek majd az áfaváltozások nyomán". Hát ez döbbenetes. Ettől kezdve abszolút nem indokolatlan a Bokros-csomagra utalva "nagy Medgyessy-csomagról" beszélni. Valóban ilyen súlyos megszorítások ezek? Vagy ilyen jelentős jövedelmeket vesznek ki jövőre az emberek zsebéből?

Bod Péter Ákos: Én azt gondolom, hogy ez egy csomagsorozatnak – amelynek az első állomása 2004 –, a része, és annyi már látható, hogy a kormánypárti politikusok is nehezen fogják lenyelni. Ha mindaz megvalósulna, amit a pénzügyminiszter most betervezett – bár kötve hiszem, hogy el tudják fogadtatni végül is a parlamenttel –, akkor sem lenne elég ahhoz, hogy 2008-ra a magyar forint szépen besétáljon a monetáris unióba. Tehát én a helyzetet távlatokba helyezve nagyon kritikusnak tartom. Az emberek júliusban ezt még nem érzékelik, de amikor majd augusztusban érzékelhető lesz az energiaár-emelés első része már, és majd egy következő "etap", január után, akkor az emberek majd érezni fogják a zsebükön, hogy adóteher-növekedésnek ez az áfakulcs változása nagyon is komoly. Nyilvánvalóan az átlagos magyar családok adóterhelése elég jelentősen nő jövőre, feltéve, ha valami változás nem következik be addig. 

Katona Tamás: Ehhez a jóléti rendszerváltozáshoz – amelyik ezek szerint néhány évig el fog tartani –, hozzájárul az az egyre kevésbé elhihető kormányzati propaganda, hogy minderről Antall József és Orbán Viktor tehet és hogy ők rontották el a gazdaságot. Nem tudom, hogy 1989 körül volt-e még mit rontani a gazdaságban, és utána jön egy "szent" Bokros Lajos vagy Medgyessy Péter, aki megjavítja.

Kiszely Zoltán: Itt már egy változás látható a kormány kommunikációjában, mielőtt Medgyessy Péter az idén negyedszer elment volna nyaralni, bejelentette a megszorításokkal egy időben az euró bevezetésének időpontját. És tulajdonképpen az indoklásból kitűnik az, hogy ebből a szempontból a magyar politikai elit, legalábbis a most kormányon lévő politikusok már megérkeztek Európába, hiszen a megszorításokért innentől kezdve mindig az Európai Unió lesz felelős. Ha emlékszünk arra, hogy idén áprilisban még a kormány, a kormányzati politikusok az Európai Uniót mint a tejjel-mézzel folyó Kánaánt mutatták be, és "aki lemarad, kimarad, és nincs élet az EU-n kívül", innentől kezdve én változást látok a kormányzati kommunikációban. Ezentúl mindenért az Európai Unió lesz felelős, az euró bevezetése, a pályázati rendszer változásai, tehát mindenért Brüsszel, a brüsszeli bürokrácia lesz a "felelős". Másként pedig az áfát a szegények adójának tartják, amivel minden ember találkozik, nem lehet kikerülni, mert alapvető dolgokat, mint például kenyeret mindenkinek vennie kell. Tehát nem lehet kikerülni ezeket az áfaemeléseket. Biztosan
hallottátok, hogy jövőre emelik a lakások, házak kiadása után fizetendő adót is. Így ha valaki kiadja az ingatlanját, a mostani 20 százalék helyett 25 százalékot kell fizetnie, de gondolom, nagyon kevés ember lehet, aki a statisztika szerint hivatalosan kiadja a lakását, de kenyeret nyilvánvalóan mindenki vesz. Az igazság kedvéért hozzá kell tennünk, hogy októbertől a kormány bevezet egy kompenzációs rendszert, de ez is abba az irányba mutat véleményem szerint, hogy megpróbálják fokozatosan hangsúlyozni a rászorultságot. A középosztály – amely elméletileg az értékteremtésre képes –, vélhetően megint ki fog maradni a rászorultak köréből. Látjuk, hogy az étkezésnél, a tankönyveknél a középosztály nem szorul rá a kompenzációra. Így tehát számos területen emelték a költségeket, amely megkérdőjelezi a középosztály teherbíró-képességét. Eléri talán azt a határt, amit egy rendes polgári egzisztenciával bíró ember még vállalni tud és innentől kezdve lehet, hogy ő is rászorulóvá fog válni és ez ellentétes a nyugat-európai folyamatokkal. 

Mv.: Súlyosbítja a dolgot a drasztikus villanyáram-emelés. Egyszer már, februárban emelték, most 9 százalékkal fogják, és aztán bejön jövőre az áfa (15-ről 23-ra) növekszik, tehát rohamos villanyáram-emelkedésre kell számítani. Áramot pedig mindenki fogyaszt, hasonlóan a kenyérhez, ahogy említetted, persze a kenyér árába belejátszik az aszály is, és drasztikus
kenyéráremelkedés lesz. A nyugdíjasokról is szót kell ejteni. A beígért 13. havi nyugdíjról közben kiderült, hogy azt nem úgy kell érteni, ha kormányra kerülnek, akkor megadják a plusz egy havit majd decemberben, hanem a négy év alatt évente egy héttel növelt mennyiséget adnak. A Pénzügyminisztérium előterjesztése szerint ezt sem decemberben, hanem majd a jövő januárban adják, tehát úgy tűnik, hogy ez egy eléggé széles körben ható változtatás, még ha túlzás is a Fidesz nyugdíjas tagozatának vezetője részéről az euthanázia emlegetése, hogy a nyugdíjasokkal az euthanáziát követi el a kormány. 

Katona Tamás: Viszont még van a magyar állampolgáron egy gatya, még azt le lehet húzni róla, ez fog megtörténni, ez lesz a jóléti rendszerváltozás, mert látni fogjuk a meztelen igazságot. 

Bod Péter Ákos: Ezért tehát nekik roppant kínos az ügy, mert az adócsökkentési ígéret most nem látszik teljesülni, de hozzáteszem, hogy ez már korábban is populista volt, mert bár a magyar személyi jövedelemadó elég nagy, de az igazán magas adó az áfa. 

És, amint nagyon jól mondta Zoltán, az áfa az igazából a szegény emberek adója, mert ott nincs az, hogy aki gazdag, az több adót fizet: mindenki, aki megveszi a kis kenyerecskéjét, az utána megfizeti a forgalmi adót. Az tehát, hogy ők azt kérik számon, hogy a kormány miért nem teljesíti az ő (SZDSZ) akkori adócsökkentési ígéretüket, a mostani gazdasági helyzetben egészen komolytalan. És ha mégis bekövetkezne, akkor nagyobb lenne a deficit, és nem lenne különösebb gazdaságserkentő hatása, mert attól nem lódulna neki a magyar gazdaság. Tehát én úgy látom, hogy sajnos elég populista a szocialisták érvelése, nem nagyon akarják a már odaadott pénzeket visszaszedni, vagy lehet, hogy nem tudják visszaszedni, ezért kénytelenek adót emelni. A kisebbik párt, az SZDSZ pedig olyan egy szöveghez ragaszkodik, amely akkor sem volt egészen helytálló és a mai helyzetben pedig nyilván betarthatatlan.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!