hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felzárkóztattak Kubához és Burmához II.

2003. 06. 23.
Hétfői Sajtóklub Dési János műsorvezetésével, Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György vendégekkel.

Mv.: Beszéljünk Orbán Viktor lisszaboni diktátumáról. Ezt most szó szerint értem, merthogy ő diktálta a Kereszténydemokrata Internacionálénak azt a határozatot, hogy Magyarország emberjogi helyzetét Kuba és Burma szintjére helyezi. Az egyik vádpont például az, hogy a legfőbb ügyész ellen a kormány támadásokat intézne, vagy hogy a kormány kikezdené a jogállamiságot Na most, ez például a legszemenszedettebb csúsztatás, mert semmi egyébről nincsen szó, mint hogy az interpellálható legfőbb ügyészt a parlamentben interpellálták. Ez a demokrácia működésének rendjéhez tartozik. Ezt úgy beállítani bárhol, különösen külföldön, mint egy politikai támadást, amely veszélyezteti vagy fenyegeti valójában a legfőbb ügyészt a sajtón keresztül, az igazságszolgáltatás pártatlanságát, ez a legszemenszedettebb hazugság. De láthatóan ez jól jött az ellenzéknek, és a kormánypártok is úgy érzik, hogy mintha most fogást találnának.

Avar János: Az ellenzék nem érezte úgy, hogy ez neki jól jönne.

Mv.: Hát egy-két napig nem szóltak semmit, amikor kipattant ez az ügy.

Bolgár György: Az volt a furcsa, ha már egyszer Orbán Viktor elmegy erre a nemzetközi szervezet végrehajtó bizottsági ülésre, és az ő javaslatára elfogadnak egy határozatot, akkor nem azzal jön haza, hogy kérem szépen ott voltunk, megtárgyalták, és egy nemzetközi szervezet áll mögöttünk, mert azt mondja, amit mi, hogy itt nagyon súlyos jogtiprás van, de nem! Hazajött, és nem történt semmi. Amikor a szocialisták kirobbantották ezt a dolgot, akkor ki állt oda a Fidesz részéről először, hogy megmagyarázza? Egy MDF-es képviselő, úgy hívják, hogy Hende Csaba. 

Avar János: A parlamentben azt mondta, hogy a szocialisták ezzel az üggyel elterelik a figyelmet. Na most, amikor ezt hallottam, már megint csak nevethetnékem támadt, mert akkor – Antall József parafrázisával – tetszettek volna nem megcsinálni. Egyébként azt sem értem, hogy aki Magyarország felelős miniszterelnöke volt, az hogy lehet olyan felelőtlen, hogyha neki oda is tesznek a saját radikális körei egy ilyen javaslatot, akkor legalább megnézi, és nem hagy benne például olyan szót, amiben benne van, hogy hazaárulás. 

Mészáros Tamás: Szerény nézetem szerint, a Fidesz elérkezett a politikai infantilizmus állapotába. Ez a választások óta megfigyelhető, amikor feltették a választási csalás lemezét, és azóta látható, hogy a napi ügyeken kívül, az igazi központi "gondolat" az, a gondolatot idézőjelben használom, hogy a Medgyessy-kormány illegitim. Szalonképtelen, illegitim, nem létező kormány.

Mv.: A gonosz!

Mészáros Tamás: A gonosz, a sötét oldal stb., de mindenekelőtt az, hogy illegitim. Az illegitimitást úgy lehet a legjobban bizonyítani, hogy az emberi jogok eltiprója, egy diktatúra kiépítője, magyarán választási csalások révén létrejött posztkommunista társaság hatalma. De most itt az a probléma, hogy ez a dolog nem jött be. Nem jött be a külpolitikában, a Fidesz legnagyobb fájdalmára Medgyessynek sikerült egy sor olyan külkapcsolatot rendbe tennie, amit ők egész egyszerűen vagy tönkretettek vagy elszabotáltak Amerikától Oroszországig. Medgyessy személyes renoméja külföldön sokkal jobb, mint Orbáné volt, akit úgyszólván modortalan akarnoknak tartottak őhozzá képest, aki nem tud viselkedni. És a dolog a belpolitikában sem jött be. Szóval, mindenképpen erőltetnek egy ábrándot, hogy ez a kormány tulajdonképpen bitorolja a hatalmat. Na most, ez nem egy politikai koncepció, ezért nevezem politikai infantilizmusnak. Eltelt egy év a választások óta, itt komoly ügyek vannak, amelyekben szót kellene értenie ellenzéknek és kormányoldalnak. Egyáltalán, egy országot kell kormányozni és bevinni az Európai Unióba. Aki ilyen körülmények között, ezzel a nagyon primitív, majdnem azt mondtam, hogy nagyon gyermeteg koncepcióval áll elő állandóan, hát ezzel önmagát minősíti. Na most, ez az ügy is valószínűleg ebből fakad, hogy hozta is, meg nem is – mint az egyszeri leány. Szóval, hogy feljelentették az országot, illetve a kormányt Lisszabonban, de aztán talán rájöttek, hogy ez mégsem volt jó ötlet. Már visszavonatni nem lehetett, de megpróbálták nem nagydobra verni, akkor a dolog mégiscsak kitudódott, és valamit mondani kellett. Azért mégis van az egész dolognak valamiféle jelentősége. Külpolitikailag annyi egyszerűen, hogyha figyelembe vesszük azt, hogy néhány nappal ezelőtt, a Financial Times-ban megjelent egy cikk, amelyik a magyar politikai elitet éretlennek, komolytalannak, méltatlannal találta arra a feladatára, amit Európában el kellene végeznie. Na most, ha egy országról az terjed el, amit a Financial Times ír, hogy a politikai elitje lényegében használhatatlan, az erkölcsileg és anyagilag is kárt okoz az országnak, ez kétségtelen. Ebben a helyzetben ezt a dolgot előadni ez mindenképpen felelőtlenség, arról már nem is beszélve, hogy hazugság.

Avar János: A Magyar Nemzet címet viselő lap publicistáinak és a Fidesz alvezéreinek viszonylag szűk körét leszámítva, nem aratott sikert. Szóval Orbán mint focista pontosan tudja, hogy ez egy parádés nagy öngól volt. Lehet, hogy az igazságnak bizonyos elemei benne vannak, mert minden kormány szereti egy kicsit éreztetni a hatalmát és a tévék állapota ezt lehetővé teszi. Na de, itt nem erről volt szó. Itt olyan megfogalmazások voltak – az előbb említett hazaárulás meg egyebek –, amelyek valóban egy Kubával vagy egy Burmával vagy ehhez hasonló országokkal kapcsolatban még talán elmennek. Nem véletlen, hogy a kereszténydemokrata politikusok is igyekeznek kimászni az egészből, mert mindenki érzi, hogy egy kicsit jégre vitte őket a Fidesz. 

Bolgár György: Pontosan ez a dolog másik érdekessége, hogy az az ember, aki részt vett ezen az ülésen, aki előterjesztette ezt a javaslatot, akinek az indítványára elfogadták a határozatot és aki a Fidesz vezetője, az meg sem szólalt. Most adott egy nyilatkozatot, hogy ő nem bocsátkozik bele pártpolitikai vitákba.

Avar János: Igen, de ezt akkor mondhatta volna, ha azt a javaslatot az Áder, a Schmitt, a Szájer előterjeszthette volna.

Mészáros Tamás: Bocsánatot kérek, tudomásom szerint a Fidesz Polgári Szövetség elnöke Orbán Viktor. Vagy tévedek? Mondhatja egy pártelnök azt, hogy nem bocsátkozom kisszer? pártvitákba, amit ráadásul ő robbantott ki? Tovább megyek! Ha Orbán Viktornak, mint pártelnöknek ilyen problémái vannak, azért képviselő ő a magyar parlamentben, nemcsak mint pártelnök, hanem mint képviselő is ül ott, hogy felszólaljon és hangot adjon a nézeteinek, de ezt nem teszi.

Mv.: Ők azt mondták, azért kellett külföldre menni, mert Magyarországon mindent megpróbáltak, és itt egyszerűen nem sikerült jogorvoslatot nyerniük. 

Bolgár György: Szóval, szerintem nem az a baj, ha kiviszünk valamit egy nemzetközi szervezet elé, csak az a lényeg, hogy igazat mondjunk. Ha nem mondanak igazat, és elviszik egy nemzetközi szervezet elé, az az igazi nagy baj. 

Mészáros Tamás: Szerintem Orbán és a Fidesz ezekkel a gesztusokkal a radikálisainak, a saját radikális táborának játszik.

Mv.: Akkor miért hallgatott róla?

Mészáros Tamás: Mert zavar volt közben. Emlékszem, hogy az olasz képviselőház külügyi bizottságának alelnöke úgy fogalmazott, hogy ez a bizonyos gesztus megmutatja, hogy a magyarországi belpolitikai küzdelem milyen elkeseredett. Itt tényleg arról van szó, hogy a Fidesz a választások óta elkeseredett, ez még érthető is, de az már nem, hogy nemtelen eszközökkel próbálnak meg érvényesülni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!