hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Képeslap Horvátországból

2003. 06. 02.
Kedves Tomi! Nem akartam hűtlen lenni az ígéretemhez, ha már egyszer megfogadtuk, hogy mindenhonnan írunk egymásnak… Képzeld, megtaláltam a Paradicsomot! Legalábbis annyi biztos, hogy ezt itt az igaziról mintázták. Még idén nyáron okvetlenül látnod kell! Ha megfordítod a lapot, hamar rájöhetsz: igen, Isztriáról beszélek.

Hajnalban indulás: tele tank, gumik felfújva, útlevél, térkép, napszemüveg, fényképező, euró. Ha úgy mész, mint a távirat, délben már túl lehetsz az első fejesen az Adriában. A Bécs–Maribor–Ljubljana–Koper útvonal végig autópálya: itthon rálépsz a gázra, a tengerparton meg leszállsz róla, ennyi. Annak ellenére, hogy az ember nem sokat vár az autópályától, ez az útvonal gyönyörű. Három órával a start után már az alpesi legelőkön legeltetheted a szemed. Aztán amikor úgy hét óra kocsikázás után (olyan a táj, hogy ennyi fel sem tűnik) egy hegyoldalba robbantott szerpentinből előbukkanva egyszer csak eléd tárul az Adria, hát az szinte spirituális élmény. Utána már csak arra kell figyelned, nehogy nekimenj az előtted gurulónak, miközben a tengert bámulod. Mert hogy bámulni fogod, arról kezeskedem. 

Mondják, Isztria gondoskodik a turistáiról. Ez igaz. Például úgy is, hogy ha kellő rutin hiányában elmulasztottad előre megjegyezni az útvonalat, és éppen a térképedbe vagy feledkezve, akkor az autód ablakán beáradó tömény (utánozhatatlan) olivaillat figyelmeztet, egy olajfaliget mellett visz el utad. A legtöbb hegyi erdő fája ugyan még az Alpok közelségét jelzi, de a pálma-, levendula-, szőlő- és fügekertek félreérthetetlenné teszik, hogy mediterrán tájra érkeztél. A két éghajlat szerencsés "ötvözetének" köszönhető az is, hogy a nappali kánikula után (merthogy az évi 2600 napsütéses órából bőven fog jutni Neked is) éjszaka az ember jól tud aludni. Az Adria délebbre eső partszakaszaival ellentétben ugyanis Isztriát még eléri az Alpokból a dagálylyal érkező hűvös légáramlat. Ha valahol, hát itt mesések a reggelek, a naplementék pedig annyira szépek, hogy az már-már súrolja a giccs határait. 

Meg ne tudjam, hogy otthonról viszel kaját! Inkább kóstold meg a frissen fogott tengeri halakat és herkentyűket, fenségesek. Gasztronómiai szakértők esküsznek, hogy az adriai fehér halak és rákok a legzamatosabbak. Ezt én is csak megerősíteni tudom: minden nap halat ettem. Az olivával készült ételek (és Isztriában minden azzal készül) nagyon könnyűek, ne szégyellj többször is repetázni. A pagi nevű, olivában érlelt birkasajt és a különféle báránysültek is kihagyhatatlanok. Zárójelben jegyzem meg, hogy Isztria messze földön híres a könnyed asztali borairól. Egy szó, mint száz: Isztria gyönyör? és egészséges. Sajnos, a mai képeslapokra csak ennyi fér, de már elhatároztam, hogy mielőtt hazaindulok, még írok Neked a látnivalókról. Majd egyszer ugorjunk ki együtt is! Baráti üdvözlettel: Pisti

(A kedvezményes árak mellé a Hetek olvasóinak 10 százalék további kedvezmény.)

PRO FAMILY TRAVEL



1074 Budapest, Dob u. 31. 

Tel.: 413-6325, 413-6937

Fax: 413-6324 

www.profamily.hu

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!