hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ej, ráérünk arra még

2002. 08. 11.
Egyre sürgetőbb kérdés hazánkban, vajon felkészültek-e a magyar vállalatok az EU-csatlakozásra. Vajon sikerült-e elsajátítani az egységes piac normáit és követelményeit? Egy a napokban közzétett, közel négyezer közép-európai vállalkozást szondázó brüsszeli felmérés szerint a magyar tulajdonú vállalatok zöme egyáltalán nem tájékozódott a 2004-től életbe lépő változásokról. Az idő sürget – hívják fel a figyelmet a Heteknek nyilatkozó szakértők. 

A belga Eurochambres (Európai Kamarák) által készített statisztika alapján megállapítható, hogy a mintába került 389 magyar cég 90 százaléka támogatja a csatlakozást, de csak minden második elégedett az ez irányú tárgyalások eredményeivel. Meglepő, hogy bár üzleti kilátásaikról nagyon optimistán vélekednek, költségbecslést csupán egytizedük végzett, a felkészülés pedig 61 százalékuknál még el sem kezdődött! Hazánkban a közösségi jogszabályokkal kapcsolatos ismeretek is rendkívül alacsony szintűek. A vizsgálat egyik konklúziója ennek következtében, hogy mind az említett vállalatok érdeklődésében, mind a tájékoztatásukkal foglalkozó képviseletek munkájában nagyobb erőfeszítés lenne kívánatos.

A magyar ügyekben illetékes Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara (MKIK) közvetlenül a maga 46 ezer tagjáért tud ez ügyben felelősséget vállalni, "erőszakoskodni viszont senkivel sem lehet", a magyar vállalkozók pedig kimondottan lustán állnak ehhez a kérdéshez – nyilatkozta a Heteknek Pálmai Flóra, az MKIK nemzetközi igazgatóhelyettese. A magyar vállalatokról általánosságban elmondható, hogy 99 százalékban csak kis- és mikrovállalkozásokról beszélhetünk. Ezek esetében pedig inkább a napi megélhetés okoz gondot, mintsem a csatlakozási feltételek kielégítése. Ezen a problémán leginkább egy jelentős állami kampány tudna változtatni. A hitelfolyósítások mellett nagy hangsúlyt kellene helyezni a figyelemfelkeltésre is. Hazai vonatkozásban kényes, reformokra szoruló területként szokták említeni a minőséget, a versenyképességet, a környezetvédelmet és a nyugati szabványoknak való megfelelést. "A lemaradás nagy, de még behozható – biztat Pálmai –, az elkövetkező másfél év munkája azonban mindenképpen döntő lesz a siker szempontjából!"

Az MKIK által működtetett huszonhárom területi kamara mindegyike rendelkezik ügyfélszolgálattal, melyet nem kamarai tagok is igénybe vehetnek. Továbbá idén szeptemberben indul egy húsz szakmát feldolgozó szemináriumsorozat, melynek keretében a legelterjedtebb hazai vállalkozások, úgymint építőanyag-kereskedő, villanyszerelő, épületgépész, ács, asztalos, optikus, fogtechnikus stb. megtárgyalására kerül sor. Ezt kiegészíti egy ágazatspecifikus előadás-sorozat is, amely érinti a ruha-, fa-, gép- és autóipart, továbbá az információs technológiával foglalkozókat. 

A programok látogatása különösen ajánlott, hiszen itt speciális kérdések megválaszolására is lehetőség nyílik. A jelentkezéssel kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszol Vízhányó Lászlóné, az MKIK illetékes munkatársa. Tel.: 06(1)488-2178.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!