Kereső toggle

Karácsonyi veszélyek

A zsebtolvaj nemcsak húsvétkor nyúl

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Decemberben a zsebtolva-jok "kiemelt jövedelemmel dolgoznak". Az embereknél több a készpénz, nagyobb a forgalom, és a tömeg is a "kezükre játszik". A zsebesek kilencven százaléka a fővárosban működik. A BRFK speciális alosztályára évi mintegy ötezer bejelentés érkezik. Forgalmas aluljáró a Nyugati pályaudvarnál Fotó: Somorjai L.

A zsebtolvajlásnak két fontos eleme a falazás és a nyúlás. Ez elvileg két külön embert kíván, de van, aki egy személyben végzi a kettőt. Ha olyan a terep, elölről és oldalról is körbeveszik az illetőt, tömött járműveken azonban erre nincs mindig szükség. Az is előfordul, hogy mintegy "véletlenül" meglökik az áldozatot, és így elterelik a figyelmét. Míg a falazó valamilyen ruhadarabbal vagy nejlonszatyorral eltakarja a réseket, a "nyúlós" elvégzi a piszkos munkát. Gyakori célszemélyek a keresőképes, vásárlási lázban égő hölgyek, illetve az erejük teljén már túl lévő férfiak.

A zsebesek legkedveltebb működési területei az aluljárók, piacok, metrólépcsők, tömegközlekedési eszközök. Frekventáltnak számítanak azok a helyek, ahol külföldiek is megfordulnak, de népszerűek a kirakodóvásárok, a toplistát pedig a józsefvárosi piac vezeti. Palotás István alezredes, a BRFK zseblopási alosztályának vezetője a Heteknek elmondta: 1998 óta 1100 elfogott zsebtolvaj fordult meg az egységükön. Aktív létszámukat 800-ra becsülik, harminc százalékuk Romániából érkezik. A tolvajok egy része mindig börtönben ül. 

Az ünnepi bevásárlásokra való tekintettel Baranya megyében külön akciót szerveztek a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Kertész Gábor százados, a megyei főkapitányság sajtószóvivője tájékoztatta lapunkat, hogy ilyenkor még az egyébként irodai munkát végző rendőrök is kimennek "terepre", a múlt hét végén például 150-en végezték ezt a munkát. Tavalyi tapasztalataik szerint az akciót követően az átlagnak kevesebb, mint a felére csökkent egyes vagyon elleni bűncselekmények száma.

A hathatós védekezés a zsebtolvajok ellen főként 

a megelőzésben rejlik. "A bankkártyánk mellé ne írjuk oda a PIN kódot" – figyelmeztet Palotás. Mindkét tiszt egyaránt hangsúlyozza, hogy értékeinket a belső zsebekben, "testközelben", és lehetőleg ne egy helyen tartsuk – hiszen "a zsebtolvaj csak egyszer nyúl". A decemberi "húzós" időszakban különösen ügyeljünk táskánk helyzetére, mert a hátul vagy oldalt lógó táska igazi ínyencséget jelent a zsebeseknek, akik között vannak "lepattantak" és piperkőcök egyaránt. Míg az előbbit száz méterről ki lehet szúrni, az utóbbiról senki nem gondolná első látásra. Előfordulhat, hogy a tolvaj térképes-fényképezőgépes turistának öltözik, vagy éppen egy hölggyel sétál, és úgy tesznek, mint egy valódi szerelmespár. Agresszivitása miatt veszélyes lehet a drogos zsebes, akiknek az aránya jelentősen megnőtt a kilencvenes évekhez képest. Ha valaki azon veszi észre magát, hogy zsebesek célpontjává vált, jó, ha először beméri, melyik típussal van dolga. Sokszor elég, ha láthatóan kimutatja: "Észrevettelek titeket." Néha segít a határozott fellépés, de agresszívebb – esetleg drogos – zsebesek hatóköréből érdemes minél előbb kikerülni. 


Amit reggel loptak, elfogyott estére

"Egyszer láttam az Oktogonnál egy édesanyát, két gyermeke mellett a földön ült és keservesen zokogott. Mi történt? – kérdeztem. A pénztárcáját elvitték a zsebesek és úgy tűnt, egy hónapig éhezni fog a család. Ez az eset nagyon megrázott, mert – noha nem mi loptuk meg – mi is tolvajlásból éltünk. Akkor valami változás indult el bennem. "Dodo, akitől a fenti idézet származik, ma sikeres vállalkozó, férj és családapa – közben esti tagozaton végzi iskolai tanulmányait. Senki sem gondolná róla, hogy hat évvel ezelőtt még egy zsebes banda főnöke volt, de abbahagyta a "szakmát". Megváltozott. Saját bevallása szerint ma több a jövedelme annál, mint amikor bűnözésből élt, egyébként is annak idején úgy jártak, mint a Kőmíves Kelemenék: amit nappal "kerestek", elverték estére, amit este loptak, elfogyott reggelre. 

Lelkiismeretüket a zsebesek olyan szlogenekkel próbálták megnyugtatni, hogy "aki hülye, megérdemli", de a lelkiismeret-furdalása mellett Dodo még szánalmat is érzett az általuk megkárosítottak iránt. Egy szép napon aztán elege lett a bűnözésből. 

"A zsebtolvajok élete egyáltalán nem olyan romantikus, mint azt a Twist Olivér bemutatja. A tolvajnak teli van az élete félelemmel. Fél, amikor tettét elköveti, naponta harminc-negyven alkalommal egy lábbal a börtönben érzi magát. Minden nyúlás külön stressz, kockáztatja a jövőjét, és bármikor megszégyenülhet, miközben a társaival való kapcsolatában is a farkastörvények uralkodnak." 

Így sem könny? egy zsebest börtönbe zárni, hiszen ez csak tettenérés esetén lehetséges. Azonban – ki szeret manapság tárgyalásokra járni? – még ekkor sem biztos, hogy a sértett él feljelentési jogával. 

A rendőrök egyébként tudtak róluk, nyilvántartásba vették, naponta igazoltatták őket, de ez még kevésnek bizonyult ahhoz, hogy sittre kerüljenek. "Volt egy híres nyomozó, Jungnak hívták – meséli a történetet riportalanyunk –, aki észrevévén egy zsebest, beállt melléje. Úgy, mintha egy másik csapatból jött volna segíteni. Amikor látta, hogy a gyerek nyúlni készül, rákacsintott: 

»Csináld, pajtás, majd én falazok.« Amint a srácnak megmozdult a keze, a következő pillanatban bilincs kattant a csuklóján." 

Noha a zsebesek nem épp a legintellektuálisabb bűnözők közé számítanak, azért megvan a magukhoz való eszük. Nem tesznek magukra nézve terhelő vallomást, kivéve a következő esetet, amikor a bandának úgy sikerült megszabadulnia, hogy egyikük látszólag magára vállalta a balhét. "Beismerő vallomásában" azt állította, hogy ő húzta el a cipzárt a sértett táskáján. Végül kiderült, hogy a táska patentos volt, így a vallomás önmagát hiteltelenítette.

Olvasson tovább: