hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zsebtolvaj nemcsak húsvétkor nyúl
Karácsonyi veszélyek

2001. 12. 16.
Decemberben a zsebtolva-jok "kiemelt jövedelemmel dolgoznak". Az embereknél több a készpénz, nagyobb a forgalom, és a tömeg is a "kezükre játszik". A zsebesek kilencven százaléka a fővárosban működik. A BRFK speciális alosztályára évi mintegy ötezer bejelentés érkezik. 



Forgalmas aluljáró a Nyugati pályaudvarnál Fotó: Somorjai L.

A zsebtolvajlásnak két fontos eleme a falazás és a nyúlás. Ez elvileg két külön embert kíván, de van, aki egy személyben végzi a kettőt. Ha olyan a terep, elölről és oldalról is körbeveszik az illetőt, tömött járműveken azonban erre nincs mindig szükség. Az is előfordul, hogy mintegy "véletlenül" meglökik az áldozatot, és így elterelik a figyelmét. Míg a falazó valamilyen ruhadarabbal vagy nejlonszatyorral eltakarja a réseket, a "nyúlós" elvégzi a piszkos munkát. Gyakori célszemélyek a keresőképes, vásárlási lázban égő hölgyek, illetve az erejük teljén már túl lévő férfiak.

A zsebesek legkedveltebb működési területei az aluljárók, piacok, metrólépcsők, tömegközlekedési eszközök. Frekventáltnak számítanak azok a helyek, ahol külföldiek is megfordulnak, de népszerűek a kirakodóvásárok, a toplistát pedig a józsefvárosi piac vezeti. Palotás István alezredes, a BRFK zseblopási alosztályának vezetője a Heteknek elmondta: 1998 óta 1100 elfogott zsebtolvaj fordult meg az egységükön. Aktív létszámukat 800-ra becsülik, harminc százalékuk Romániából érkezik. A tolvajok egy része mindig börtönben ül. 

Az ünnepi bevásárlásokra való tekintettel Baranya megyében külön akciót szerveztek a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Kertész Gábor százados, a megyei főkapitányság sajtószóvivője tájékoztatta lapunkat, hogy ilyenkor még az egyébként irodai munkát végző rendőrök is kimennek "terepre", a múlt hét végén például 150-en végezték ezt a munkát. Tavalyi tapasztalataik szerint az akciót követően az átlagnak kevesebb, mint a felére csökkent egyes vagyon elleni bűncselekmények száma.

A hathatós védekezés a zsebtolvajok ellen főként 

a megelőzésben rejlik. "A bankkártyánk mellé ne írjuk oda a PIN kódot" – figyelmeztet Palotás. Mindkét tiszt egyaránt hangsúlyozza, hogy értékeinket a belső zsebekben, "testközelben", és lehetőleg ne egy helyen tartsuk – hiszen "a zsebtolvaj csak egyszer nyúl". A decemberi "húzós" időszakban különösen ügyeljünk táskánk helyzetére, mert a hátul vagy oldalt lógó táska igazi ínyencséget jelent a zsebeseknek, akik között vannak "lepattantak" és piperkőcök egyaránt. Míg az előbbit száz méterről ki lehet szúrni, az utóbbiról senki nem gondolná első látásra. Előfordulhat, hogy a tolvaj térképes-fényképezőgépes turistának öltözik, vagy éppen egy hölggyel sétál, és úgy tesznek, mint egy valódi szerelmespár. Agresszivitása miatt veszélyes lehet a drogos zsebes, akiknek az aránya jelentősen megnőtt a kilencvenes évekhez képest. Ha valaki azon veszi észre magát, hogy zsebesek célpontjává vált, jó, ha először beméri, melyik típussal van dolga. Sokszor elég, ha láthatóan kimutatja: "Észrevettelek titeket." Néha segít a határozott fellépés, de agresszívebb – esetleg drogos – zsebesek hatóköréből érdemes minél előbb kikerülni. 


Amit reggel loptak, elfogyott estére

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!