hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyaralás után jöhet az iskolapad
A tengerpart nem csak drága, de butít is

2001. 07. 07.
Azt eddig is tudtuk, hogy egy kiadós nyaralásért esetleg mélyebben is a zsebünkbe kell nyúlnunk, ám ki gondolta volna, hogy még agyi képességeink csökkenésével is számolni kell? Márpedig éppen ezt állítja Siegfried Lehr professzor. A német pszichológus szerint egy jó kis tengerparti pihenés komolyan veszélyezteti intelligenciahányadosunkat. Mielőtt azonban lemondanák a lefoglalt szállásokat, sietek mindenkit megnyugtatni: a turisztikai ipar egyelőre nem vesz tudomást a dologról, és bőségben kínálja az izgalmasnál izgalmasabb lehetőségeket – kár lenne kihagyni. Az alábbiakban megkíséreljük áttekinteni, miért utaznak ma a legtöbben, és hol lehet begyűjteni a legértékesebb utazási trófeákat – hogy aztán télen legyen miről mesélni hasonlóan csökkent intelligenciájú ismerőseinknek. 



Brit turisták, akik sztrájk miatt a mallorcai repülőtéren rekedtek. Nomád életforma a turizmus Fotó: Reuters

A nyaralás komolyan veszélyezteti a szürkeállományt, mivel a folyamatos kikapcsolódás állapota, a szellemi tevékenység hiánya csökkenti a koncentrációs képességet – erre a következtetésre jutott Siegfried Lehr, az erlingeni egyetem klinikai pszichológusa. Aki tehát nyaralni megy, annak számolnia kell intellektuális képességeinek csökkenésével. A professzor szerint három hét édes semmittevés ára az IQ húszpontos csökkenése, ami nem hangzik túl soknak, ám éppen ennyi különbség van egy egyetemista és egy olyan személy között, aki nem tanul. 



Tíz perc, húsz pontért



Különösen a tengerparti kikapcsolódás rejteget alattomos veszélyeket. Lehr szerint még az sem használ, ha egy jó könyvet viszünk magunkkal, vagy erőt véve lustaságunkon, beiktatunk a programba egy múzeumlátogatást. A helyzet ennek ellenére nem reménytelen: segít a sakk vagy a bridzs. Aki pedig még nem tanulta meg ezeket a valóban intellektuálisnak számító játékokat – úgy sejtem, ebben nem vagyok egyedül –, az a professzor ajánlására matekozhat napi tíz percet. Ha a kedves olvasó mindezek hallatára már-már úgy dönt, inkább lemond arról a húsz pontról, ne keseredjen el: egy kis szójáték is megteszi, sőt a prózaibb élvezeteket kedvelők megnyugtatására Lehr megállapította, hogy a főétkezések közötti nassolás is stimulálja az agytevékenységet. Fogyókúrázni pedig végképp nem a nyaraláson kell, nem igaz? 



Német tengerpart az északi-tengeri Reugen szigetén. Hagyományos vakáció Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!