hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hulló csillag
Boris Becker: vesszőfutás egy dáridó nyomán

2001. 07. 14.
"Másodpercenként 400 ezer fontba került a szexkaland" – ezzel a címmel számolt be a londoni The Daily Telegraph Boris Becker és egy orosz származású pincérnő, Angela Jermakova a héten, peren kívül megkötött egyezségéről. Becker 1999 nyarán, pályafutása utolsó, vereséggel végződött wimbledoni mérkőzése után részegen, egy étterem gardróbhelyiségében létesített alkalmi kapcsolatot Jermakovával. A futó kalandból egy kislány született, akinek az ellátására most Becker legalább 2 millió font (850 millió forint) biztosítását vállalta. Az egykori teniszcsillag élete az elmúlt két évben a Time magazin értékelése szerint "darabokra hullott": viharos jelenetek között elvált feleségétől, vádemelés előtt áll az adócsalás miatt ellene indított nyomozás Németországban, és csődbe jutott a többségi tulajdonában álló internetes sportportál. 

       

Az orosz–algériai származású Angela Jermakova (balról), Boris Becker és Barbara Becker, a teniszbajnok volt felesége, idősebbik fiukkal, Noah Gabriellel Fotók: Reuters

1984: a tizenhat éves német teniszező először lép pályára Wimbledonban. A bemutatkozásból akkor még nem látszott, hogy az elkövetkező évtized legfényesebb csillaga érkezett az angol teniszszentélybe: Becker csuklósérülés miatt már az első mérkőzést feladni kényszerült. Egy évvel később azonban már – minden idők legfiatalabb győzteseként – a győzelmi trófeát vehette át Wimbledonban, a férfi egyesben, Kevin Curren ellen aratott győzelme után. A kék szemű, szőke hajú német "Wunderkinder" híre bejárta a világot; otthon a szülővárosa, Leimen hősnek kijáró ünneplésben részesítette a bajnokot. A fiatal csillag megdöbbentette rajongóit, amikor a Time magazinnak nyilatkozva elmondta: megijedt, amikor az imádó tekintetekkel találkozott. "Ekkor értettem meg, hogyan futhatott fel Hitler."

Nem ez volt az egyetlen mondata, amivel igyekezett kikerülni a világhódító német ideál szerepéből. Amikor az egyik brit napilap az 1988-ban – átmenetileg – megszakadt győzelmi sorozatát a II. világháborús német "Blitzkrieg"-hez hasonlította, Becker tiltakozott: "Nem veszítettem háborút, és senki nem halt meg." Amikor legtöbb vetélytársa a cipőfűzőtől a homlokpántig reklámtáblára kezdett hasonlítani, Boris a Greenpeace jelvényét hordta mezén. 1992-ben Berlin a német egyesülési láz mámorában megpályázta a 2000. évi olimpia rendezési jogát, a német bajnok azonban visszautasította a felkérést, hogy legyen a kezdeményezés fővédnöke, mondván: tart attól, hogy a német diadal felkelthetné honfitársaiban a régi eszméket a felsőbbrend? faj elhivatottságáról. 



"Új Németország"- szimbólum



Becker 1991-ben találkozott Barbara Feltusszal. Amikor a színésznőnek készülő modellel megismerkedett, a huszonhárom éves teniszező már mindent elért, amit egy teniszjátékos kívánhat: háromszoros wimbledoni győztes volt, és magáénak mondhatta az amerikai és az ausztrál nyílt teniszbajnokság bajnoki címét is, ezen felül két Davis-kupa-győzelmet. 

"Teljesen az ellentétem volt…, én szeszélyes voltam, nem tudtam eldönteni, folytassam-e a teniszt vagy sem… Napfényt hozott az életembe" – ezekkel a szép szavakkal emlékezik Becker a megismerkedésre. 

Egy Ausztráliában töltött szilveszteren Becker úgy döntött, nyilvánosságra hozza románcukat. Mielőtt elindultak volna, a szállodai szobában azt mondta Barbarának: "Holnaptól teljesen megváltozik az életed." Barbarának akkor még fogalma sem volt róla, menyire igaz lehet ez, és mennyire negatív értelemben. Attól a naptól kezdve halálos fenyegetések tömege érkezett a "fekete boszorkány" miatt, ahogyan a fekete bőr? katona és a fehér német asszony házasságából született lányt nevezték. Barbara tönkretette a zseniális játéka mellett tipikus német külsejéért is kedvelt "leghíresebb német" imázsát, aki – sokan így érezték – ezzel a kapcsolattal szinte árulóvá vált. Volt olyan újságcikk, mely címében azt kérdezte: "Miért nem közülünk valót?" A támadások azonban nem gyengítették a kapcsolatot, és tizenöt hónappal később Becker megkérte Barbara kezét. A Stern magazin olvasóit sokkolta a címlapon megjelenő meztelen páros fotó, Boris pedig azzal fenyegetőzött, hogy ha nem szűnnek meg a rasszista támadások, elhagyja Németországot. 

Miután 1993-ban összeházasodtak és megszületett Noah fiuk, a támadások lassan alább hagytak – nem utolsó sorban annak köszönhetően, hogy a kapcsolatot láthatóan nem tudták meggyengíteni. A kilencvenes évek közepére a házaspár a német társadalomban magas rangot foglalt el, liberalizmusukkal az "új Németország" szimbólumává is lettek. Becker teljes tekintéllyel tudott megszólalni társadalmi kérdésekben, hiszen feleségén és fián keresztül maga is érezte a rasszizmus súlyát, és azt, hogy milyen lehet, amikor eltérő külsejéért egy ember más elbánásban részesül, mint a többség. 

A sikertörténet látszólag töretlenül folytatódott, bár 1997-től Becker egyre kevesebbet lépett pályára, jóllehet még a harmincadik évét sem töltötte be. Kifelé nem látszott, de az álompár házassága egyre feszültebb lett. "Nem volt más választásunk, játszanunk kellett tovább. Úgy éreztük, mindenkit boldoggá kell tennünk" – mondta tavaly év végén a válást követően Becker, aki elismeri, hogy nem volt "tökéletes férj", ám a házasság megromlásáért a felelősséget Barbarára hárította: "Komolyan vettem az apai felelősséget." 

Az igazi problémák azonban éppen az apasággal kezdődtek Becker számára. 1999 júniusában a német teniszező a legjobb tizenhat között sima, háromjátszmás vereséget szenvedett búcsúmérkőzésén Pat Raftertől Wimbledonban. A centerpályán a 14 ezer néző ennek ellenére ugyanúgy felállva ünnepelte a távozó bajnokot, mint tizennégy évvel korábban, tinédzserként aratott első győzelme alkalmával. A vereségről csak annyit mondott: "Valahol otthon felejtettem a szerváimat; nem tudom, hol." Hiába volt azonban a kenti herceg és a tömeg nyílt színi ovációja, egyedül maradva Becker összeomlott. A bajnok meg sem várta, hogy a pályáról hazaérjen, elkezdett inni. Felesége szerette volna otthon marasztalni, ő azonban közölte: ez élete különleges napja, amikor nem tűr ellenkezést. Tovább ivott, majd faképnél hagyta feleségét, és barátaival együtt egy londoni japán étteremben folytatta az estét. Itt találkozott egy harminckét éves orosz származású felszolgálóval, Angela Jermakovával, aki rövid ismerkedés után felajánlkozott neki. A villámszexre egy takarítószerek tárolásárára használt gardróbhelyiségben került sor. Becker másnapra alighanem a nő nevére sem emlékezett, legalábbis a következő év tavaszáig. 2000. március 22-én – a Bild cím? német lap értesülései szerint – egy fax érkezett, amelyben Jermakova tudatta: megszületett Anna névre keresztelt kislánya, akinek az apja – állította a levél – Boris Becker.



DNS a pelenkából



Becker azonnal összehívta az ügyvédeiből, biztonsági szolgálatának vezetőjéből és egy magánnyomozócég képviselőiből álló válságstábot. A nyomozók megbízást kaptak, hogy derítsenek ki mindent, amit csak lehet az orosz nőről. Becker ekkor még úgy vélte, hogy az orosz maffia próbálja meg zsarolni, ezért titokban elhatározta: megszerzi az újszülött csecsemőtől származó DNS-mintát. A magándetektívek Jermakova lakásának szeméttárolójából kibányásztak egy használt nadrágpelenkát, amelyet egy privát laboratóriumban DNS-vizsgálatnak vetettek alá. Az eredmény négy nap múlva érkezett: valóban Becker a kis Anna apja. 

Jermakova 3 millió fontot (mintegy 1,2 milliárd forintot) követelt Beckertől gyerektartásként. Amikor a teniszező nem fizetett, az orosz nő személyesen telefonált feleségének, Barbarának, aki így magától az exszeretőtől értesült férje félrelépéséről. A házasság ettől kezdve pokollá vált, mígnem tavaly novemberben Becker közölte feleségével: különköltözik. Barbara ekkor azonnal a közös lakóhelyüknek számító floridai Miamiba repült két gyermekükkel, és a bírósághoz fordult jogi védelmet kérve férjével szemben. Barbara 10 millió fontos (4,2 milliárd forint) gyermektartást és a 2 millió font érték? közös ház használatát követelte.

Időközben a sajtó egyre másra közölte az újabb leleplezéseket Beckerről. Kinyomozták, hogy a teniszsztár egy német énekesnővel, Sabina Setlurral ugyanabba a szállodába jelentkezett be, ahol 1993-ban Barbarával töltötte a mézesheteket. A Time magazin arról írt, hogy Beckert a floridai South Beach egyik bárjában indiai és magyar lányok szórakoztatták, miközben egy ismert New York-i rapénekessel, Sean Puffy Combs-szal mulatott. 

A nyilvánosság előtt zajló válóper során azonban Becker egyre élesebben támadta feleségét: "Nem volt elég időnk egymásra. Barbara énekesnő akart lenni, én azonban elleneztem, mondván: nem áldozhatjuk fel a családunkat. Én sem voltam tökéletes férj, de emlékeztettem arra, hogy négyen vagyunk a gyerekekkel a csónakban, és nem boríthatjuk fel azt" – mondta a Time magazinnak. A volt feleség ügyvédje szerint azonban pontosan Becker kalandjai borították fel a csónakot. A válóper mindenben Barbara javára döntött: a gyerekek nála maradtak, és Beckernek a teljes összegű, 10 millió fontos gyerektartást meg kell fizetnie. A floridai villába csak azzal a feltétellel mehet el meglátogatni a gyermekeit, hogy vállalta: az éjszakát egy vendégszobában tölti.

Beckerről sokáig azt tartották, hogy amihez hozzáér, arannyá válik. Neve még ma is a legnagyobb név Németországban, énekeseket és kancellárokat előz meg. Az a húsz hónap, amit az AOL Germany (Amerika legnagyobb internetszolgáltatójának német ága) németországi képviselőjeként töltött, megduplázta népszerűségét. A cég reklámigazgatója szerint akár a Michael Jordannel való összevetés is kevés ennek érzékeltetéséhez: Boris ma valóban Németország szupersztárjának tekinthető. 

Ez a népszerűség még jól jöhet Beckernek, és szüksége is lesz rá. Sportolói pályafutása vége felé megnyerő tisztasága már sehol sem volt: nem edzett olyan intenzíven, mint korábban, és magatartásával megszégyenítette ellenfeleit. "Sokat tudott – mondja Bollettieri, aki 1994–95-ben edzette a játékost. – Amit nem tudott, arról pedig azt hitte, hogy tudja; azzal alázta meg az embereket, hogy elhitette velük, hogy tudja." 

Beckernek jó dolga volt: bejött a Mercedesek eladása, az AOL-lal, a DaimlerChryslerrel, az RTL televízióval és másokkal kötött reklámszerződés. Online kalandja azonban nem jól sült el. A Sportgate nev? német sporthonlap, melyben hatvanszázalékos tulajdonrésszel bírt, néhány héttel ezelőtt, alig három hónappal indulása után megszűnt, egyes források szerint a tulajdonosok közötti egyetértés hiánya miatt. Becker 1999-es próbálkozása a Davis-kupa menedzseri szerepben szintén megbukott, nagyrészt azért, mert nem tudott kijönni az egyik vezető német játékossal, Nicolas Kieferrel. Több további vállalkozását szintén nem koronázta siker. Tommy Haas német teniszezővel való együttműködése szintén meghiúsult. "Azt mondta, az edzőm akar lenni, és minden, a teniszen kívüli ügyben is segíteni akar – mondja Haas. – Két évvel ezelőtt megígérte, hogy minden Mesterek Tornája versenyre elkísér, mivel úgyis ott kell lennie (tévékommentátorként). Az ígéretet soha nem váltotta be" – folytatja Haas. Becker magyarázata szerint ennek az volt az oka, hogy nem akart részidej? tanácsadó lenni Haas mellett, hanem minden döntésben részt akart venni teljes felelősséggel, az edzéstől a marketingen át a programszervezésig, mivel így is, úgy is rá hárítottak volna minden felelősséget, ha valami nem jön össze. Haas azonban nem akart szakítani az IMG-vel, és ez talán nem is volt nagy baj rá nézve: Becker életének ekkor már szinte minden területét elhagyta a siker.



Széthullott darabok



A válással és a Jermakovával való egyezséggel azonban még távolról sem zárult le Becker kétéves vesszőfutása. A Der Spiegel cím? német hetilap szerint a következő hetekben döntő kör következik Boris Becker adóügyeiben: a müncheni adóhivatal illetékes nyomozója hamarosan elkészíti jelentését, amelyben Beckert hamis lakóhely és álszerződések útján elkövetett adócsalással gyanúsítják. Az adóhivatalnál B.B.-ügyként emlegetett vizsgálatban 25 millió márkát és pótlékait, összesen 40 millió márkát (5 milliárd forint) követelnek a teniszezőtől. Becker vagyonát egyébként 600 millió márkára (75 milliárd forint) becsülik.

A Der Spiegel szerint lehet, hogy Becker megússza pénzbüntetéssel és pótbefizetéssel, ám az is elképzelhető, hogy bíróság elé kell állnia, mivel az ilyen összeg? adócsalás esetén börtönbüntetés is kiszabható. Becker ügyvédei állítólag 14 millió márka utólagos adófizetést vállalnának, ám az adóhivatal az ajánlatot nem fogadta el. "Szerettük volna, ha az ügyészség jelét adja, hogy a kifizetés után nem kerül sor az eljárás folytatására" – mondja Jan Olaf Leisner, Becker egyik védőügyvédje. A jel nem érkezett meg. A bajor gazdasági minisztériumban azt állítják, hogy az adóhatóság folytatni akarja az ügyet. A Der Spiegel cikke megjegyzi: a nyomozók szerint a kérdés az, hogy a törvény előtt és a bajor politikusok szemében valóban minden adófizető polgár egyenlő-e?

Becker most megpróbálja összeszedni élete széthullott darabjait – írja a Time. Forgolódik Amerikában, részt vett a Oscar-díj gáláján, bemutatómérkőzésre készül augusztusban Grazban John McEnroe ellen, és még arról sem tett le, hogy jövőre párosban viszszatér Wimbledonba. Az életben úgyis a teniszhez ért a legjobban – jegyzi meg befejezésül némi iróniával az amerikai lap.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!