hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Betiltottak egy New Age-terápiát

2001. 06. 23.
Tizenhat évi börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság azt a két terapeutát, akiknek "újraszületés" fantázianev? kezelését követően tavaly áprilisban életét vesztette egy tízéves kislány. A végzetes kimenetel? kezelést követően az Egyesült Államokbeli Colorado államban betiltották a New Age-es praktikát.

A tízéves Candace Newmakert hatéves korában fogadta örökbe nevelőanyja. A nevelőszülők közeledésére a kislány képtelen volt szeretettel válaszolni, gyakran vált agresszívvé, összeférhetetlenné. A kétségbeesett nevelőanya utolsó reménye a Colorado állambeli pszichiátriai klinika volt, ahol azt ígérték, hogy az "újraszületés"-terápia segítségével a makrancos Candace-t kezesbáránnyá varázsolják. 

A terápiára az ötvennégy éves Connel Watkins és a negyvenéves Julie Ponder vezetésével tavaly áprilisban sor is került. Candace testét tetőtől-talpig vastag gyapjútakaróba bugyolálták, párnákkal vették körül – ez volt az újraszületéshez szükséges anyaméh. Ezt követően a két asszisztens, illetve a terapeuták ráfeküdtek a kislány testére, hogy az erőteljes nyomással a méhnek a szüléssel járó összehúzódását szimulálják, miközben arra biztatták Candace-t, hogy "szülessen újra", vagyis szabadítsa ki magát a takaróból. Az újraszületés elmélet szerint ugyanis a szülés újrajátszásával a páciens megszabadulhat azoktól a személyiségzavaroktól, amiket többnyire születési trauma okozott. Az "újraszületett" Candace tehát minden bizonnyal azon nyomban megszerette volna édesanyját – legalábbis az elmélet szerint. 

A kivitelezésbe azonban némi baki csúszott, s a tudományos terápia azzal végződött, hogy Candace "szülés" közben meghalt. 

A tavalyi esetet ezen a héten tárgyalta egy coloradói bíróság. Az esküdtszéknek alkalma volt végignézni a terápiáról készült, thriller filmbe illő 70 perces felvételt, amelyen jól hallható, hogyan könyörög Candace a szabadságáért: "Meghalok! Úgy érzem, meghalok!" Hallható az is, hogy a kislány azt ismételgeti, hogy hányt és nem kap levegőt. A szülési fájdalmakban foglalatos négy felnőtt azonban csupán szarkasztikus megjegyzésekkel kommentálta a kislány segélykérését és akkurátusan végigcsinálta a terápiát. Végül aztán az "anyaméhből" a terapeuták már csak a kislány eszméletlen testét csomagolhatták ki. A sikertelen újraélesztéseket követően Candace életét vesztette. 

"Az általunk kezelt gyerekek sokszor mondják, hogy »meg fogok halni«, de nem hiszem, hogy Candace tényleg komolyan gondolta, amit mondott, különben kiengedtük volna" – védekeztek a pszichiáterek.

Watkins 1999-ben tanulta meg a terápiát, amely a New Age-mozgalomban gyökerezik. Az 1974-ben Leonard Orr által kifejlesztett terápia során a páciensnek különféle légzési- és jógagyakorlatokat kell végeznie, illetve gyakorlatilag újra kell játszania megszületését. 

A tavalyi eset óta Colorado államban betiltották a terápiát. A bíróság a minimum kiszabható büntetéssel, 16 év börtönnel honorálta a pszichiáterek tevékenységét – Watkinst pedig gondatlanságból elkövetett emberölésen túl illegális pszichoterápiai praxisért is elítélték. A vád a maximum – vagyis 48 év – büntetés kiszabását szerette volna elérni, a bíróság azonban úgy vélte: nem bizonyítható a szándékosság. "Olyan ez, mint amikor egy részeg autós elüt valakit. Lehet, hogy nem szándékosan teszi, de attól az áldozat még ugyanúgy halott" – nyilatkozta az eset kapcsán Candace nagypapája. A kislány nevelőanyját novemberben állítják bíróság elé gondatlanságból okozott bűncselekmény elősegítése miatt. 

"Sajnálatot és bűntudatot érzek, ami minden percben gyötör. Cserbenhagytam Candace-t és cserbenhagytam az édesanyját is. Teljes mértékben elismerem a felelősségemet – mondta Watkins a bíróságon. – Egy éve sötétségben van emiatt a lelkem." Ponder így nyilatkozott: "Azzal a tudattal kell leélnem életem hátralevő részét, hogy Candace ott haldokolt mellettem, én pedig nem vettem észre". 

"Kicsit csalódottak vagyunk, de azt hiszem, ez az eset is kellő üzenetet jelenthet a pszichiáterek számára. Ha gyerekeket kezelnek, az még nem jogosítja fel őket arra, hogy bántsák is őket" – mondta Steve Jensen kerületi ügyész.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!