Kereső toggle

Saranszkij erősítené a liberális nemzetállamot

„Európa utolsó órái kezdődtek Párizsban”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Nem a burka betiltása jelenti a megoldást, hanem az, ha Franciaország a kulturális relativizmus helyett az emberi jogokat fogadja el abszolút értékként” – állítja Natan Saranszkij a párizsi támadásokat elemző nyilatkozatában.

A világhírű volt orosz emberi jogi aktivista 14 évet raboskodott politikai fogolyként a Gulagon. Saranszkij 1986-ban szabadult, és Izraelbe költözött. Több izraeli kormányban töltött be miniszteri tisztséget, ma pedig az izraeli bevándorlást támogató szervezet, a Szohnut vezetője.

Az exodus baljós előjel

„Nem a tragikus eseményekre építjük a bevándorlási programunkat, hanem arra a tényre, hogy a zsidók ma egyre kevésbé érzik magukat otthon Európában” – állítja Saranszkij, aki szerint idén a félmilliós francia zsidó közösségből mintegy tízezren emigrálhatnak Izraelbe. A következő két évtizedben összesen kétszázötvenezer alijázóra számít Franciaországból.

„A zsidók exodusa – mint oly sokszor a múltban – az első előjele annak a veszélynek, ami Európát és a liberális nemzetek civilizációját fenyegeti. Az ilyen események alkalmat adnak arra, hogy rádöbbenjünk: nagyon gyorsan fogy az idő Európa számára – és nem csak az európai zsidók számára. Itt az alkalom, hogy átgondoljuk, milyen irányba haladunk, és meghozzunk néhány nagyon drámai döntést” – sürgetett Saranszkij a The Times of Israel című lapnak adott interjúban.

Téves döntést hozott Európa

A megoldáshoz Saranszkij szerint az első lépés az, ha „a posztmodern Európa felismeri: téves ideológiai döntést hozott, amikor kijelentette, hogy minden kultúra azonos értékeket hordoz. Miután így döntöttek, nem várhatják már el senkitől – egyetlen bevándorlótól sem –, hogy megváltozzon, mert ezzel el kellene árulnia saját kultúráját a mi kultúránk kedvéért”.

Ebben a folyamatban Franciaország döntő szerepet játszott, amikor „tudatosan a posztnacionalista és multikulturális értékek mellett döntött, és ezzel aláásta a francia forradalom által kivívott szólásszabadságot. A nagy létszámú francia muszlim közösség úgy érzi, nem kell lojálisnak lennie a liberális társadalmi értékekhez”. Saranszkij példaként említette az oktatást: „Számos francia iskolában a tanárok nemcsak a holokausztról nem beszélhetnek, hanem a francia forradalom eszméit és értékeit sem említhetik, mert a szülők azt állítják, hogy joguk van más ideológia alapján nevelni a gyermekeiket.”

Ezt nem lehet megoldani a terrorizmus elleni biztonsági intézkedésekkel vagy olyan törvényekkel, mint a burka betiltása – állítja a volt izraeli politikus, aki szerint Franciaországnak fel kell adnia a kulturális relativizmust és újra az emberi jogokat kell abszolút értéknek tekintenie. „Ha számukra a vallás fontosabb, mint az emberi jogok, akkor milyen alapon követeljük tőlük azt, hogy megváltozzanak? Ez a multikulturalizmus egyik alapvető axiómája, és ennek következtében alakulhatott ki egy liberális értékeire büszke nemzetben olyan helyzet, hogy sok ember úgy véli: terrorral korlátozhatják a szólásszabadságot.”

Nem a burka a probléma

A változáshoz Franciaországnak vissza kellene térnie a liberális nemzetállam alapelveihez. Fel kell adni azt a gyakorlatot, miszerint bevándorlók milliói kapnak állampolgárságot anélkül, hogy el kellene fogadniuk a francia értékrendet. Saranszkij szerint senkit nem lehet a nézetei vagy az öltözködése megváltoztatására kényszeríteni, de mindenkit választás elé lehet állítani: elismeri a befogadó ország értékeit, vagy olyan országot választ magának, ahol a Korán alapelvei szerint élhet.

A nemzetállam értékeinek a feladása Franciaországban hozzájárult a zsidósággal szembeni egyre növekvő ellenségességhez is. „A posztmodern gondolkodás szerint – és ez befolyásolja a francia külpolitikát is – a nemzetállamok csak háborúkhoz vezetnek, ezért az új világból száműzni kell a nemzeti és vallási identitást, mert csak így kerülhető el a háború. Szerintük ez az igazi haladás útja, és ezért a múlt maradványának tartják azt, hogy a zsidók saját országukban akarnak élni. A liberális Franciaországban emiatt lesz egyre népszerűtlenebb Izrael. Az asszimilált zsidók továbbra is nyugodtan élhetnek a posztnacionalista Európában, de akik ragaszkodnak identitásukhoz, azok egyre inkább csak Izraelben élhetik ezt meg” – szögezte le Saranszkij.

Olvasson tovább: