hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Halál és újrakezdés
Holokauszttúlélők a felszabadulás után

2014. 12. 04.
A felszabadulást általában örömteli, várva várt eseményként képzelik el, hiszen a kínoktól vagy a biztos haláltól való megmenekülést jelenti mindazoknak, akik megérték ezt a percet. Azonban a holokauszt túlélői számára a felszabadulás nem minden esetben jelentette a kálvária végét. A hosszas megaláztatás, üldöztetés, az állandó bizonytalanság, a félelem, a véget nem érő megpróbáltatások, majd a szeretteiktől való kegyetlen elszakadás nyomait a szabaddá válás mámora sem volt képes kitörölni.

Visszaemlékezéseik szerint a túlélők különböző módon élték meg ezt a számukra már-már hihetetlen pillanatot, attól függően, hogy hol és milyen állapotban voltak. Sokan arra emlékeznek, hogy reggel elmaradt az „Appel”, ahol általában órák hosszat, mozdulatlanul kellett állniuk, hogy megszámolják őket újra és újra. Az őrök eltűntek, és azok a rabok, akiknek még jártányi erejük maradt, először is megrohanták hajdani őreik minden jóval teli raktárait, hogy a hosszas éhezés után valami ennivalóhoz jussanak.

 Az éhségnek a felszabadulás után is ezrek estek áldozatul, amikor a szövetséges katonák által osztogatott rég nem látott finomságokat képtelenek voltak megemészteni. Anyám sem élte volna túl ezt, ha egy szovjet orvostiszt nem vette volna őt több túlélővel együtt szárnyai alá, keményen rájuk parancsolva, hogy csak azt egyék, akkor és annyit, amennyit kiszab a számukra naponta.

Voltak olyanok, akik némán maradtak továbbra is a helyükön, vagy a teljes apátia miatt, vagy azért, mert csontig lesoványodva, betegen, tetvesen lábra sem bírtak állni. Sokan közülük a semleges államok kórházaiban lábadoztak hónapokon keresztül, ahol az odaadó kezelés sem tudott mindenkit megmenteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!