Kereső toggle

Terjed a sugárvész

Nincs nyugvópont a japán tragédiában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre több zöldségben mutatnak ki az egészségügyi határértéknél jóval magasabb arányú radioaktív részecskét a március 11-ei földrengésben és cunamiban megsérült fukusimai atomerőmű közelében. Tokióban pedig a vezetékes ivóvízben nőtt meg veszélyesen a sugárzó jódizotóp szintje. Egyes szakértők szerint a sugárszennyezésből adódó kockázatok még mindig eltörpülnek a földmozgás és szökőár által okozott szenvedések és károk mellett.

Eperjesi Ildikó

Lapzártánk idején éppen ismét kimenekítik a fukusimai atomerőmű személyzetét a hármas blokkból szivárgó fekete füst miatt. Ez már nem először történik meg: a hét elején is füstölni kezdett az egyik reaktor. A március 11-ei földrengés és szökőár óta egymást érik a váratlan események a Daiicsi nevű erőműben. Több robbanás is történt, és többször kigyulladt a létesítmény. A legnagyobb gond az, hogy a természeti katasztrófákban megszűnt a hűtőrendszer áramellátása, emiatt a fűtőrudak hűtés nélkül maradtak. A mérnökök irányításával egy csapat tűzoltó az élete kockáztatásával locsolja tengervízzel a reaktorokat, miközben sikerült visszakapcsolni az elektromos hálózatra az erőművet. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az árammal működő pumpákat mikor lehet beindítani.
A sérült erőmű környékén a megengedettnél jóval magasabb radioaktív sugárzást – a baleset előtti szint 1600-szorosát – mérték. Már tizenegy zöldségféléről mutatták ki, hogy az egészségügyi határértéknél jóval magasabb bennük a radioaktív részecskék aránya. Az egyik fűszernövényben a megengedettnél 164-szer több radioaktív céziumot találtak. Radioaktív jódból pedig a felső határérték hétszerese volt a növényben. Szakértők szerint tartós, azaz több mint tíznapi fogyasztás után egészségkárosodást okozhatnak az ilyen növények. Sugárszennyezett spenótot, brokkolit, karfiolt, petrezselymet is találtak az atomerőmű környékén, Ibaraki prefektúrában pedig a nyerstej bizonyult ártalmasnak. A sugárszennyeződés miatt a japán miniszterelnök elrendelte, hogy tiltsák be a Fukusima és Ibaraki prefektúrából érkező nyerstej és zöld növények árusítását, és arra kérte a lakosságot, hogy ne fogyasszon olyan zöldséget, amelyről kiderült a sugárszennyezettség. Jukio Edano kabinetminiszter azt mondta, ha rövid távon fogyasztják ezeket az élelmiszereket, az nem jelent veszélyt az emberek egészségére. „Sajnos a helyzet hosszú ideig fennmarad, ezért azt kérjük, hogy amennyire lehet, tartózkodjanak ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztásától” – tette hozzá a miniszter.
Az Egyesült Államok megtiltotta a tej és tejtermékek, a friss zöldség és gyümölcs importját az atomerőmű körüli négy prefektúrából. Franciaország pedig arra kérte az Európai Bizottságot, hogy rendelje el a Japánból importált friss termékek rendszeres ellenőrzését. Kína, Tajvan és Dél-Korea már korábban elrendelte a Japánból behozott élelmiszerek szigorú vizsgálatát.
Radioaktív anyagokat észleltek a tengerben is a fukusimai atomerőmű hűtővízcsatornájánál. A sugárszennyezés valószínűleg a sérült pihentető medencék hűtéséhez használt tengervízzel került a tengerbe. Az üzemeltető ugyanis tengervíz befecskendezésével hűti nemcsak a reaktorokat, de a reaktorokon kívül található úgynevezett pihentető medencéket is, amelyekben a kiégett üzemanyagokat tárolják. A legrosszabb helyzetben a 3-as reaktor pihentető medencéje van, de szükséges a víz pótlása a 2-es és a 4-es reaktornál is. Mivel egyelőre nem ismert a sugárszennyezettség szintje és a szennyezés kiterjedése, így azt sem lehet tudni, hogy a halakba milyen koncentrációban jutottak vagy juthatnak radioaktív anyagok. A japán hatóságok mindenesetre nyomon követik a szennyezettség alakulását.
A Fukusimától 250 kilométerre lévő Tokió ivóvizében pedig a sugárzó jódizotóp szintje nőtt. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy csecsemők nem ihatnak a szennyezett vezetékes ivóvízből. A Tokió nagy részét ivóvízzel ellátó belvárosi víztisztító vállalat tározóiban a 131-es jódizotóppal való szennyezettség szintje több mint kétszerese a csecsemők számára megengedett határértéknek. A hatóságok szerint a felnőttek számára egyelőre nem ártalmas a tokiói vezetékes ivóvíz.
Közben egyre fogy a remény, hogy túlélőket találnak a romok alatt. Igaz, a természeti csapás után kilenc nappal hoztak ki a romok alól egy nyolcvanéves asszonyt és tizenhat éves unokáját. A házuk konyhájában érte őket a katasztrófa, itt omlottak rájuk a falak. Bár szervezetük kihűlt, mindketten eszméletüknél voltak. Helikopterrel szállították őket kórházba. Azt mondták, volt vizük, hozzájutottak némi édességhez, a hűtőben pedig joghurtot találtak, ez tartotta őket életben. A fiú édesapja pedig elmondta, az egész család biztos volt abban, hogy életben van a fiú és a nagymama, így tudták a családtagok egymást bátorítani.
A földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma már meghaladja a 9 400-at, és a hatóságok több mint 14 700 eltűntről tudnak. A japán kormány azonban továbbra sem összesíti a különböző tartományok adatait, így a végső veszteség ennek többszöröse lehet. Mintegy félmillió ember veszítette el az otthonát, háromszázezren még mindig ideiglenes szállásokon laknak. Egyes szakértők szerint a radioaktív veszély miatti aggodalmak jórészt eltúlzottak, és valójában a földrengés és cunami okozta halálos áldozatok, károk, illetve szenvedések mellett eltörpülnek a sugárzás okozta problémák. A Daily Mail tudományos szerkesztője, Michael Hanlon azt az állítást is megkockáztatta, hogy ami Japánban történt, az valójában a nukleáris erőművek mellett szól, mivel egyetlen kivétellel a létesítmények kibírták a rendkívüli erejű katasztrófát.
Azóta is rendszeresen vannak utórengések, szerdán több, a Richter-skála szerinti 6-os körüli földmozgást is mértek Japán északkeleti részén. A szakemberek nem zárják ki, hogy a napokban 7-es fokozatúnál erősebb rengések is lesznek. A legfrissebb számítások szerint a 310 milliárd dollárt is megközelíthetik az újjáépítés költségei.

„Apu, gyere haza élve!”

Öngyilkos küldetést teljesítenek a japán mérnökök. A sérült atomerőműben a fűtőelemek teljes megolvadásának megakadályozásán dolgozó hősök maroknyi csapata már közölte szeretteivel, hogy ne is várják, hogy valaha is hazatérnek. A japán média a hazájuk megmentésén fáradozó száznyolcvan mérnökből álló elit alakulatot „szamurájharcosoknak”, sőt „nukleáris nindzsáknak” nevezi. Egy erős sugárzásnak kitett férfi azt üzente feleségének: „Kérlek benneteket, továbbra is éljetek helyesen, én egy darabig nem lehetek otthon.” Az egyik ott tevékenykedő munkatárs kislánya azt írta a Twitteren: „Soha nem hallottam édesanyámat olyan keservesen sírni, mint amikor apukám elment az atomerőműbe.” Így könyörgött: „Apu, kérlek, gyere haza élve!”
A szakértők szerint ezek az emberek öngyilkos küldetést teljesítenek, és még légmentesen záró védőöltözetük sem tudja őket megvédeni a sugárfertőzéstől. És ha túlélik is ezt a helyzetet, egész életükben egészségügyi problémákkal fognak küszködni. „A Fukusimai ötvenek” onnan kapták a nevüket, hogy a csoport száznyolcvan dolgozója ötvenesével váltotta egymást, miközben megállás nélkül dolgoznak, hogy vízhűtéssel védjék az erőmű reaktorait a túlmelegedéstől. A titokzatos csapat az erőműben maradt, amikor a sugárzás elérte a halálos szintet, de hétszáz kollégájuk elmenekült. Azok közül, akik úgy döntöttek, hogy maradnak, már öten meghaltak. Két további eltűnt, és legalább huszonegy megsérült.
Bátorságuk arra a három önkéntesre emlékeztet, akik halálukig kitartottak, hogy megvédjék a Szovjetuniót az 1986-os csernobili katasztrófa során. Alekszej Ananenko mérnök és két katona, Valerij Bezpalov és Borisz Baranov búváröltözéket vettek fel, és az elárasztott kamra radioaktív vizében úsztak, hogy kioldják a zárószelepet, és leengedjék a felgyülemlett vizet. Sokan a tűzoltók és a mentőcsapat tagjai közül is meghaltak a sugárfertőzés miatt, miután kivonultak a helyszínre, hogy az ismert kockázat ellenére megmentsék az embereket.
Egy korábbi csernobili munkás elmondása szerint: „A tábornok úr eljött és azt mondta, hogy inkább legyen kétezer fertőzött emberem, ha így kétszázmillióan életben maradnak.” „Odaküldtek minket a reaktorhoz, hogy tisztítsuk ki a lefolyót. Most már csak a csapat fele él.”
Lapzártánk idején ideiglenesen újból evakuálni kellett a sérült fukusimai atomerőműnél dolgozó munkásokat: ismét fekete füst szállt fel a hármas számú reaktor épületéből. A füst miatt nem változott a radioaktivitás szintje, az evakuálás azonban megzavarta a hűtőrendszer újraindítását. Az atombiztonságért felelős japán ügynökség egyik munkatársa az evakuálás előtt még azt mondta, hogy reményeik szerint már csütörtökön újra tudják indítani a hármas számú reaktor hűtőrendszerét. Ez azonban a fekete füst okozta munkaleállás miatt várhatóan késni fog. (atv.hu)

Olvasson tovább: