hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Helykeresés
A francia kormány válaszlépései

2005. 12. 06.
A Magyarországi Francia Nagykövetség lapunkhoz eljuttatott elemzésében feltárja azokat az okokat, amelyek az elmúlt hónap zavargásaihoz vezettek, és ismerteti azokat az érdemi válaszlépéseket, amelyeket a francia kormány a jövőben tenni kíván ezen okok felszámolása érdekében. A következőkben az elemzésből közlünk részleteket.

Az októberben az "érzékeny külvárosoknak" méltán nevezhető, több város peremén kitört erőszakos lakótelepi cselekmények valóban súlyosan érintették a francia társadalmat, mivel látszólag a legmélyebben gyökerező köztársasági értékeket kérdőjelezték meg. […] Dominique de Villepin miniszterelnök kijelentette, hogy e válság "próbatétel volt a franciák számára. […] Franciaország megsebesült. Nem ismeri ki magát ezekben a feldúlt utcákban és negyedekben, a gyűlölet és az erőszak ilyen tombolásában." […]

A durvaságok, a kisebb kihágások és végül a biztonság hiányosságai tetten érhetők egyes francia külvárosokban. […] Azonban szó sincs ideológiai vagy pláne vallási okokról, amelyekre visszavezethető lenne a külvárosi randalírozás, és amelyben benne lenne a francia társadalom általános destabilizálásnak szándéka. […] A "lakótelepi fiatalokat", akik a leggyakrabban többedik generációs bevándorolt franciák, az elutasítottság és kirekesztettség érzése indította arra, hogy fellázadjanak azon diszkrimináció ellen, amelynek áldozatainak érzik magukat. Szerintük az egyenlőtlenségek teljes mértékben igazságtalanok a köztársasági értékekhez képest. A francia társadalmat távolról sem megtagadó lakótelepi fiatalok azt kérik, hogy társadalmi beilleszkedésük mélyebbé s jobbá váljon, hogy részesedjenek a szerintük hiányos esélyegyenlőségből és teljes jogú állampolgárságot élvezzenek. […] Az is igaz, hogy a gazdasági és szociális hátrányok halmozottan tetten érhetők lakónegyedeikben. Lakónegyedeik gyakran elhanyagoltak és szűkösek […], sok a munkanélküli, főképpen a fiatalok körében (35 százalék).

Így most érdemi válaszokat kell adnunk ezeknek a fiataloknak. […] Elsődleges célunk tehát minden szinten a párbeszéd megerősítése. 

A miniszterelnök számos konzultációt kezdeményezett, valamint a fiatalokkal fenntartott kapcsolatok szorosabbra fűzését tanácsolta a képviselőknek és az egyesületeknek egyaránt. A kerületi rendőrséget szintén megerősítik majd. A városi rehabilitáció egy újabb, 35 milliárd eurós költségvetés? program alapján valósul majd meg, amelyet részben közösségi forrásokból finanszíroznak. […] Ezen belül további tizenöt adómentes övezetet hozunk majd létre a gazdasági fejlődés érdekében. […] Erőfeszítéseinket a foglalkoztatáspolitika terén tovább folytatjuk: a következő három hónapban minden huszonöt év alatti munkanélküli fiatalt fogadnak majd az érintett állami közigazgatási szervek. Specifikus megoldást ajánlanak majd nekik, tanfolyam, képzés vagy a foglalkoztatottság támogatását biztosító munkaszerződések formájában. […] Annak érdekében, hogy küzdjünk az iskolai sikertelenség ellen, a kiváló tanulmányi ösztöndíjban részesülők számát százezerre emeljük. […] Ami a szakképzést és a beilleszkedést célzó képzési formákat illeti, lehetőség nyílik a szakképzési folyamatot már tizennégy éves korban elkezdeni. Ez a lépés az oktatás és a munka világa közötti kapcsolatot hivatott megerősíteni, ami maga után vonná a jelenleg számon tartott 362 ezer fiatal pályakezdő szakmunkás számának növekedését is. A beilleszkedésnek ezen módja – a duális képzés – hagyományosan is segíti a fiatalokat abban, hogy minél gyorsabban és minél könnyebben váljanak a munkaerőpiac részévé.

Végül a diszkrimináció összes megnyilvánulási formája ellen folytatott küzdelem is különleges figyelmet kap. Ennek tükrében a miniszterelnök által bejelentett, az egyesületek anyagi helyzetének javítására irányuló intézkedések elősegítik majd a helyenként meglazult társadalmi háló szorosabbra fűzését. Létrehoztunk egy Diszkriminációellenes Főhatóságot is, amely a munkahelyi diszkrimináció ellen meghozott szabályok (például annak tilalma, hogy etnikai, vallási vagy társadalmi alapon utasítsák el egy fiatal jelentkezését) betartására ügyel majd. Végül, a Chirac elnök által bejelentett "Önkéntes Civil Szolgálat" is a fiatalok szakmai, társadalmi és kulturális beilleszkedését célozza meg azáltal, hogy elősegíti a társadalmi mobilitást. […] További intézkedések – mint például az illegális bevándorlás ellen folytatott küzdelem, valamint a francia állampolgárság odaítélése a több mint öt éve érvényesen Franciaországban tartózkodó külföldieknek – szintén újabb lendületet adnak az integrációnak és a társadalmi kohéziónak. […]

A nemrégiben átélt események visszhangja […] az átélt krízishez hasonló jelentőség? választ követel, annak érdekében, hogy a jövőben biztosítva legyen a lakóhelyek, az etnikai származás, a társadalmi kategóriák és a generációk közötti kohézió és szolidaritás."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!