hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rádió abszurd
Mi jön a Kondor-korszak után?

2005. 07. 26.
Igazi magyar sikertörténet, avagy eddig soha nem látott színvonalesés, "zsebrádiózás". Ez a két pólusa annak, ahogy a Magyar Rádió pártdelegáltjai értékelik Kondor Katalin elmúlt négyévi rádióelnöki tevékenységét. Talán nem nehéz kitalálni, hogy a kedvező vélemény Szadai Károlytól, a kuratórium fideszes elnökhelyettesétől ered, míg az utóbbit Gellért Kis Gábor, az MSZP által delegált elnök fogalmazta meg. A pártdelegáltak nem csak ebben képtelenek közös nevezőre jutni: lapzártánkig az sem derült ki, hogy ki tekinthető a leköszönt Kondor Katalin utódjának. A szocialisták által "viktoriánusnak" tartott, ezért elutasított Hollós János vagy a baloldal által javasolt Gőblyös János, akiről a javaslattevők sem tudják, hogy valójában elfogadta-e a kinevezését.



Egyes asztal, Szadai Károly. Itt minden jó Fotó:MTI

Már hónapok óta közismert volt, hogy Kondor Katalin nem jelölteti újra magát a nemzeti rádióadó elnökének, hiszen erről többek között lapunknak is nyilatkozott.
(Jóban vagyok a
lelkiismeretemmel
. Hetek, 2004. december 23.) A rádiókuratórium már kétszer is írt ki pályázatot az elnöki tisztségre, de mindkétszer meghiúsult a választás. Az első körben a pártdelegáltakból álló "kiskuratórium" konszenzussal képes volt jelöltet javasolni a civil és egyházi szervezetek képviselőiből kisorsolt úgynevezett nagykuratórium elé, de a testület pár szavazattal elutasította a jelöltet. 

Gellért Kis Gábor, a kuratórium szocialista elnöke szerint a Fidesz sugallatára történt a konszenzusos, mindenki által vállalható, feddhetetlen jelölt "megfúrása" azért, hogy ezzel olyan helyzetet teremtsenek, amely választott elnök helyett a szocialisták által Fidesz-pártinak tartott alelnök, Hollós János kezébe "játssza" át az intézmény irányítását. Mint mondta: feltételezését erősíti, hogy a második körben már a pártdelegáltak sem voltak képesek új közös jelöltet találni, és bár kiírtak egy újabb pályázatot, de annak értékelése Kondor Katalin megbízatásának lejárta után zárul.

Kondor Katalin – hivatkozva a helyzetre – még múlt héten Hollós Jánost nevezte ki ügyvezetőnek. Gellért Kis Gábor erre válaszul hétfőre
összehívta a médium kuratóriumi elnökségét, ahol Gőblyös István gazdasági alelnököt nevezték ki a Magyar Rádió átmeneti vezetőjének – az ülésre egyébként a Fidesz képviselői el sem mentek. 



Kettes asztal, Gellért Kis Gábor. Itt minden rossz Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!