Kereső toggle

Bush áll jobban a finis előtt

Karakterek csatája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

John Kerry sikeres televíziós szereplése ellenére George W. Bush növelte támogatottságát alig két héttel a november 2-ai elnökválasztás előtt. Bush nyolc százalékpontos vezetésre tett szert demokrata párti kihívójával szemben a CNN hírtelevízió, a USA Today és a Gallup Intézet közös közvélemény-kutatása szerint. A hétvégén közzétett eredmények fényében az esélyek a televíziós viták előtti állapotra rendeződtek vissza. Az elnököt támogató kartonbábu… Fotó: Reuters

Az elnökválasztás során Amerika nem vitázókat, hanem vezetőket választ. Az elnökjelöltek három televíziós vitája milliókat ültetett világszerte a képernyők elé. A vitasorozat általános megítélés szerint John Kerry győzelmével zárult, ám a hétvégén készített legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az azóta eltelt egy hét folyamán George W. Bush 4-8 pontos előnyre tett szert. Számos politikai elemző logikátlansággal vádolja az amerikai választókat, a választási számok visszarendeződését azonban nem lehet kizárólag politológiai eszközökkel magyarázni. 

Noha John Kerrynek a viták során mutatott éleselméjűsége és borotvaéles intelligenciája nagy benyomást tett sok nézőre, mindez népszerűségének növekedésében nem realizálódott, sőt Bush volt képes növelni a támogatottságát. Az elmúlt hétvégén végzett telefonos közvélemény-kutatás során Bush az, akit őszintének, megbízhatónak, erősnek és jó döntéshozónak gondolnak az emberek. A válaszadók szerint ő az, akinek világos terve van a jövőre nézve, és ő az, aki be fogja tartani a kampány során tett ígéreteit. És a válaszadók szerint ő áll közelebb a választók értékrendszeréhez. 

A Townhall nev? internetes újság egyik elemzője azt állítja, ezekben a véleményekben egyszerűen azt érzékelhetjük, hogy az amerikai nép lelkületéhez alapvetően közelebb áll Bush élettörténete, mint Kerryé. Bush életútja számukra az újrakezdés szimbóluma: alkoholfüggősége után képes volt felállni, és új alapokra helyezni az életet. Az amerikai társadalom pedig – bizonyos feltételek mellett – szeret esélyt adni az újrakezdéshez. …és egy Bush-ellenes póló. Személyes üggyé vált a voksolás Fotó: Reuters

A hosszú hetek óta zajló ádáz küzdelemben a szavazók polarizáltsága egyre erőteljesebb.

A republikánus választók 71 százaléka állította, hogy "erőteljesen helyesli" amit Bush csinál, a demokratáknak pedig 68 százaléka "helyteleníti erősen" W. Bush politikáját. Soha egyetlen elnök sem kapott eddig ilyen nagy arányú ellenszavazatot a másik pártból. 

A válaszadók 75 százaléka állította: ez az elnökválasztás valamiért fontosabb a számára, mint eddig bármelyik az elmúlt években. Ez a felfokozott izgalom abból is látszik, hogy egyre több új szavazó regisztráltatja magát. Elemzők szerint a részvételi arány olyan magas lehet, ami a várakozásokat is felülmúlja: 58-60 százalék. (2000-ben a választók 54 százaléka szavazott.) A két elnökjelölt kampánystratégáinak véleménye szerint a választási győzelem most már attól a nyolc ingadozó szövetségi államtól függ, ahol egyelőre lehetetlen megállapítani, ki szerzi meg a szavazatok többségét. Ezek közül is kiemelten számít Ohio, Pennsylvania és Florida, az úgynevezett "trió", ahol ez utóbbiban már hétfőn megkezdődtek az idő előtti választások. Az elnökjelöltek cél előtti sprintfutásában Amerika három állama választási csatatérré változott. A nyolc bizonytalan állam összesen 99 elektori szavazattal rendelkezik – és ezek közül Floridának van a legtöbb, összesen 27 elektori szavazata.

Az Egyesült Államokban az elnököt nem közvetlenül választják, hanem egy 538 fős elektori testület. A választásokon ennek a testületnek a tagságáról döntenek az állampolgárok. Az elnöki posztot az nyeri el, aki legalább 270 elektor szavazatát szerzi meg. A legtöbb elektora a legnépesebb államnak, Kaliforniának van (54 elektor), nyolc államnak pedig csupán 3-3 elektori hely jut. Bush elnök jelenleg 26 államban számíthat biztos győzelemre, ahonnan összesen 222 elektori szavazatot kaphat. John Kerry pedig 16 állam és a főváros, Washington támogatásában bízhat, ami 217 elektori szavazatot jelent. Így tehát Bushnak még 48, Kerrynek pedig 53 elektori szavazatot kell gyűjtenie a nyolc ingadozó államban, hogy meglegyen a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat.

A New York Times Kerryre szavaz

John Kerryt elnöknek! – ezzel a címmel jelent meg az európaiak által többnyire objektívnek és mérvadónak tekintett New York Times szerkesztői vezércikke néhány nappal ezelőtt. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb és legbefolyásosabb napilapja John Kerryt jelöli elnöknek, aki szerintük "olyan stabil morális potenciállal rendelkezik", illetve olyan "személyiségjegyekkel", amelyek képessé tennék őt a "nagy vezérigazgatói szerepre". 

A New York Times szerkesztőbizottsága azonban már hosszú ideje ádáz kritikusa George Bushnak és kormányzatának, s elsősorban azzal vádolja a jelenlegi elnököt, hogy nixoni módon megszállottan titkolódzik, nem tiszteli az emberi szabadságjogokat, és alkalmatlan a vezetésre. "Leny?göz bennünket Kerry széleskör? tudása és világos gondolkodásmódja, ami egy pillanatra megvillant a televíziós vita reflektorfényében. Tetszik, amit láttunk"– így a New York Times. Hogy mindez elég lesz-e a győzelemhez, majd meglátjuk a jövő héten. A New York Times objektivitása azonban kérdéses.

Olvasson tovább: