hetilap

Hetek hetilap vásárlás
McCartney és a súlytalan szerkesztők

2003. 05. 26.
A hatvanegy éves Paul McCartney, aki máig elementáris erővel és életörömmel zenél végig többórás koncerteket, nagyszabású – s lehet, hogy legutolsó – világ körüli turnéja során Magyarországra is ellátogatott. A kultúrtörténeti eseménynek a széles közönséggel ellentétben a média számára mintha nem lett volna különösebb hírértéke. Nem úgy, mint mondjuk a hazai pornósztár lovasbalesetének, amely hosszú ideje foglalkoztat rádiós hírszerkesztőket. A jelenség okáról néhány zenészt és egy esztétát faggattunk.



Beatles-sztár Magyarországon Fotó: MTI

Negyven éve annak, hogy a négy "gombafej?" liverpooli srác elkezdte felforgatni a világot, sajátos hangulatvilágot szűrve át a vasfüggöny mögé is. A főként a rock and rollból táplálkozó, egyedülállóan dallamos hangzásvilág és a dinamikus életérzés a sikereik csúcsára emelte őket. A Beatles mint jelenség messze túlnőtt a zenei vonatkozásokon: kulturális forradalmat vitt véghez a háború utáni jóléti társadalmakban. Az együttes legendás szerzőpárosa, McCartney és Lennon szerzeményei a hatvanas évek beatnemzedékének dalai lettek – egy olyan generációé, amelynek életérzését meghatározta a kispolgári konvenciókkal szembeni totális lázadás és a szabadság mítosza. A rockzenét széles tömegekkel megkedveltető csapat koncertjeit, filmjeit szabályos tömeghisztéria kísérte, lemezeik példányszámai máig az eladási listák élén állnak. 1970-ben végleg szétvált a formáció, a tagok szólókarrierbe fogtak, Paul McCartney a Wingssel, majd egyénileg is komoly sikereket aratott.

Idealizált hősök

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!