Kereső toggle

Piszkos bomba fenyegette Washingtont

Szennyháború Amerika ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"A szent háború csak most kezdődött el, és tüze eléri Amerikát, le fogja rombolni fővárosát" – ezzel fenyegetett a héten egy orosz lap szerint a tálibok volt vezetője, Omar molla.

A héten Budapestre látogatott John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter, aki útjának előző állomásán Moszkvában bejelentette: a hatóságoknak sikerült letartóztatniuk az al-Kaida terrorszervezet egyik tagját, aki arra készült, hogy radioaktív anyagokat tartalmazó bombát robbant Washingtonban. Ashcroft szerint a letartóztatás is alátámasztja, hogy továbbra is számolni kell a terrorfenyegetéssel, ám az időbeli felderítés "jó irányba" tett lépés. Az elmúlt hetekben az amerikai hírmagazinok címoldalán sorra jelentek meg riportok arról, milyen mulasztások játszottak közre abban, hogy nem sikerült időben felderíteni a szeptember 11-ei támadásokra készülő muszlim terroristákat. John Ashcroft, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián. Komolyan veszi a harcot Fotó: MTI

Az FBI – szintén a héten közzétett – jelentése szerint ügynökök százai vizsgálják át a tengeri búvárfelszereléseket árusító boltok és búváriskolák ügyfélkörét, mivel az Afganisztánban és a terrorizmus elleni harc során más országokban letartóztatott emberektől olyan információk birtokába jutottak, amelyek szerint Oszama bin Laden harcosai víz alatti célpontok ellen terveznek támadást. Szintén a nyomtalanul eltűnt terroristavezérrel kapcsolatos hír, hogy egy orosz lap interjút készített Omar mollával, a kabuli hatalomból elűzött tálibok volt legfőbb vezetőjével. A molla szerint Oszama bin Laden él, és Afganisztánban részt vesz az ellenállás szervezésében. Az Argumenti i Fakti cím? orosz hetilap szerint a molla megfenyegette az Egyesült Államokat: ha nem állítja le az iszlám elleni igazságtalan háborúját, akkor további, a tavaly szeptemberiekhez hasonló merényleteket fognak elkövetni. 

(összeállításunk: Szennyháború Amerika ellen)

Olvasson tovább: