hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Választási maraton
Hol ér véget

2000. 11. 18.
"Egyértelmű, hogy Amerikát nem a külpolitika, a gazdaságirányítás, a bűnözés, a jóléti vagy más hagyományos kérdések osztják meg, amelyek annak idején kialakították a politikai jobb- és baloldalt. (…) Az amerikai politika valódi kérdései azonban ma már a kulturális kérdések, melyeket nem lehet a politikán és a közéleten keresztül megközelíteni. Ennek eredményeként az emberek választását elsősorban intuícióik befolyásolták arra nézve, hogy az egyes politikusok hogyan viszonyulnak ezekhez a kérdésekhez, és sokan nem is hoztak döntést egészen addig, míg be nem léptek a szavazófülkébe" – állítja a The Wall Street Journal cím? lap európai kiadásában megjelent elemzésében Francis Fukuyama, a George Mason University professzora. 



Az elnöki kampánystábok egy-egy tagja vizsgálja a sokféle floridai szavazólap egyikét. Háromszori számolás az igazság? Fotó: Reuters

Míg a Bush- és a Gore-tábor késhegyre menő harcot folytat minden egyes szavazatért, addig az amerikai nép türelmesen várja a végső eredményt, azaz annak eldöntését, hogy ki kerül be januárban a Fehér Házba. Az emberek nagy többsége már nem is annyira azt tartja fontosnak, hogy republikánus vagy demokrata, Bush vagy Gore ül-e majd az elnöki székben, hanem inkább azt szeretné, ha a tisztesség és becsület kerekedne felül és oldaná ki a gordiuszi csomót. Addig sem izgulnak: amint egy elemző megjegyezte, az emberek továbbra is a sportoldalt olvassák először.

Aligha vitás, hogy Floridában történtek rendellenességek. Mondják: nincs választás ilyen jelenségek nélkül, tehát el kell fogadnunk a dolgot úgy, ahogy van. Akiknek ez a véleményük, bizony igen vékony jégen korcsolyáznak, hiszen ezzel azt tanítják gyermekeinknek és unokáinknak, hogy a szabálytalanság végeredményben az élet rendje, és kár is lenne felvenni ellene a harcot. 

Az elmúlt napok eseményei az ilyen megfontolások körül forogtak. A Gore-tábor ennek megfelelően kézzel, és nem géppel történő újraszámlálásért fordult a bírósághoz, mivel egyes helyeken erősen vitathatóak voltak a kimutatott eredmények. A többségében demokrata Palm Beach megye választási hatóságai közölték, hogy a hosszas újraszámlálások, beleértve négy kézzel számlált mintakörzetet, elegendő rendellenességet mutattak ahhoz, hogy ezzel az ódivatú módszerrel átszámlálják a megyének mind a 425 ezer szavazatát. A Bush-stáb azonnal a bírósághoz fordult ennek a megakadályozására, de a szövetségi bíró nem adott helyt a keresetnek, és így a szavazatok kézi számlálása tovább folytatódott, egészen addig, míg Florida állam republikánus államtitkára (hazai értelemben: belügyminisztere), Katherine Harris a választás utáni egyhetes határidő lejártával leállította a folyamatot. Gore-t nem sürgeti az idő: a számára már egyszer elvesztett csatát most már nem szeretné önként feladni. "Nem szeretném elnyerni az elnökséget néhány hibásan leadott, félremagyarázott vagy meg nem számlált szavazattal, és azt hiszem, Bush kormányzó sem akarná ezt. Az idő ugyan fontos tényező, de még fontosabb, hogy minden szavazatot leszámoljunk, mégpedig pontosan" – nyilatkozta az alelnök.



George W. Bush kutyájával, Spottal és Dick Cheney alelnökjelölttel. A siker küszöbén Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!