hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Küzdelem a Név ellen"
Vádlottak padján: a kereszténység

1999. 08. 07.
„A keresztényüldözések jogi hátterére vonatkozóan máig sem tudjuk, milyen rendeletek alapján történtek az atrocitások. Eddig még egyetlen császári rendelet vagy szenátusi ediktum sem került elo Decius (249-251) kora elottrol, amely a Római Birodalom egészére vonatkozóan jogi útmutatással szolgált volna a keresztények üldözéséhez. A viszonylag kései eredetu mártírakták vizsgálatából is csak arra következtethetünk, hogy az I-II. században az atrocitások foként a helyi magisztrátusok (például polgármesterek) körébol indultak ki. Bár ezek a források nemegyszer hivatkoznak például szenátusi döntésekre, ilyenek létezésérol azonban nincsenek bizonyítékaink. Volt azonban egy hivatkozási alap, amely alapján látszólag jogot formálhattak a keresztények elítélésére. Ez pedig éppen az ifjabb Plinius és Traianus császár levélváltása, amelybol fentebb részleteket közöltünk.De akkor milyen vádakkal üldözték birodalomszerte a keresztényeket? Több forrás is egybehangzóan megerosíti, hogy maga a keresztény név került a vádlottak padjára: vagyis ha valaki magát kereszténynek nevezte, illetve ha valakit feljelentettek a keresztény vallás gyakorlásáért. A kereszténység tehát a római jogban addig ismeretlen kategória lett: míg a köztörvényes bunözoket azért ítélték el, amit a múltban cselekedtek, a keresztényekre a vád idopontjában vallott hitük miatt várt súlyos büntetés, amit az utolsó pillanatig elkerülhettek annak nyilvános megtagadásával." (Grüll Tibor történész írása)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!