Kereső toggle

Fogmosás vagy fogvesztés?

Ne hagyja ott a fogát!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legtöbb fogászati problémát a nem megfelelő szájhigiénia okozza. Pedig sokkal egyszerűbb esténként elővenni a fogkefét, mint a fogorvosi székből farkasszemet nézni egy hosszú tűvel, vagy a fúró kellemetlen hangját hallgatni.

A jó fogkrém és fogkefe, a fogselyem és a szájvizek ma már a száj- és fogápolás elengedhetetlen kellékeinek számítanak. Bár a reggeli és az esti fogmosásra sokan – akár fáradtság, akár időhiány miatt – felesleges nyűgként tekintenek, mégis sokkal kellemesebb és hasznosabb időtöltés, mint a fogorvosi váróban cidrizni. Ráadásul jóval olcsóbb is.

A megfelelő szájhigiénia nagy előnye, hogy megakadályozhatja a szájüregben a baktériumok elszaporodását, amelyek nemcsak kellemetlen leheletet okoznak, de fogágybetegséghez, fogínysorvadáshoz és akár fogvesztéshez is vezethetnek.

A fogmosás elhanyagolásának egyik következménye lehet a fokozott fogkőképződés vagy a fogínyvérzés. Márpedig a baktériumok megtelepedését az eltávolítatlan fogkő és lepedék segíti elő. Mivel éjszaka, alvás közben csökken a nyáltermelés, s ezáltal a nyál tisztító, védő hatása is, az esti fogmosást ne hagyjuk ki! Ellenkező esetben reggel még vastagabb lepedékkel, benne pedig még több baktériummal a szánkban ébredhetünk. Ilyenkor a reggeli fogmosással még megmenthetjük a helyzetet.

A szájüregben maradt ételmaradék a nyállal és a baktériumokkal együtt plakkot képez, amely aztán lerakódik a résekben, például a fogközökben vagy a fogínyszélen. Ez gyulladást idézhet elő a fogak körüli ínyben, amit jelezhet rossz lehelet, ínyvérzés, fájdalom, a fognyak szabaddá válása és érzékenysége, vagy akár a fogak kilazulása is.

A fogínybetegségek kezelése igen fontos, noha kezdetben kevesen ismerik fel vagy veszik komolyan. Ha fogmosáskor ínyünk vérezni kezd, esetleg vörössé, duzzadttá válik, már érdemes megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy megelőzzük a fogínysorvadást vagy a fogágygyulladást. Ilyenkor károsodhatnak ugyanis a fogakat körülvevő szövetek, és a fogak akár meg is lazulhatnak, hosszabb távon ki is hullhatnak.

Ha már megtaláltuk a megfelelő fogkefét, ami ideális esetben puha vagy közepesen erős sörtéjű, és lehetőleg kis fejű, akkor érdemes a fogkrémet is körültekintően kiválasztani. Ma már kaphatóak a savas fogkopás vagy saverózió ellen védelmet nyújtó készítmények, amelyek a fogzománc védelmét is megerősítik. Találhatunk továbbá olyanokat is, amelyek gátolják a fogkőképződést és magas koncentrációban tartalmaznak antibakteriális összetevőket. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: