Kereső toggle

Fájdalmas igazságok

Ne szenvedjen, ha van megoldás!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Manapság emberek milliói szednek korszerű fájdalomcsillapítókat. Mint mindenben, ebben is vannak végletek: van, aki egyáltalán nem vesz be semmit, akárhogyan is fáj valamije, mások viszont a legkisebb fájdalomra is bekapnak valamilyen tablettát.

A vény nélkül kapható különféle fájdalomcsillapítók a leggyakrabban használt gyógyszerfajtának számítanak hazánkban és világszerte egyaránt. Az egyfajta jelzőtünetként jelentkező fájdalom lehet erős, tompa, akut, hosszantartó; érinthet egy testrészt, de akár az egész szervezetet is.

A fájdalomcsillapítók hatékonyak az akut, rövid ideig tartó fájdalmak, például fejfájás, ízületi gyulladások, fül-, hátfájás vagy a műtétet követően jelentkező fájdalmak csillapítására. Sőt az influenza, az arcüreggyulladás, a torokfájás egyes tüneteit is mérsékelik.

Természetesen a kezelés megválasztásához a pontos diagnózis kulcskérdés: a gyógyszert a fájdalom szintjének, az egyéni rizikótényezőknek megfelelően kell kiválasztani, és azt is érdemes elolvasni, hogy a készítmény kölcsönhatásba léphet-e az esetlegesen szedett egyéb gyógyszerekkel.

Mivel a fájdalomcsillapítók egyénenként másként hatnak, gyakran többféle gyógyszert kell kipróbálni ahhoz, hogy megtaláljuk az „igazit”. A fájdalom azonban önmagában nem betegség, hanem „csak” tünet, így a hátterét tanácsos kideríteni. A visszatérő fájdalom egyben figyelmeztető jel is, a krónikus fájdalom csillapítása már orvosi feladat.

Fontos tudni, hogy a fájdalomcsillapítás nem azonos az érzéstelenítéssel, ráadásul az összes nem szteroid gyulladáscsökkentő szer (az aszpirin, az ibuprofen, a naproxen és a ketoprofen) okozhat gyomorbántalmakat, főleg az idősebbeknél. Ennek leggyakoribb tünete az émelygés és a gyomorégés, ezért a gyógyszert mindig étellel együtt vegyük be.

A gyógyszert ne a név vagy a reklámok alapján válasszuk ki, hanem a fájdalom helyének és erősségének ismeretében. Ugyanakkor nem szabad például fejfájásra napi szinten gyógyszert szedni, mert tartós, gyógyszerfüggő fejfájás alakulhat ki.

Előfordulhat, hogy kiegészítő, úgynevezett adjuváns szerekre is szükség lehet. Ezek nem elsősorban és kifejezetten fájdalomcsillapítók, de bizonyos krónikus fájdalmak esetén a fájdalomcsillapító hatását kiegészítik, erősítik: ilyenek például az izomlazítók.

Bár a nem szteroid gyulladáscsökkentők hatékony megoldást kínálhatnak a fájdalomra, tartós szedésük a potenciális mellékhatások miatt ellenjavalt. És arról se feledkezzünk el, hogy egyes készítmények jelentősen csökkenthetik a koncentráló képességet: álmosságot, aluszékonyságot okozhatnak, ami bizonyos munkaköröknél mindenképp megfontolandó szempont. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: