Kereső toggle

Süssünk-főzzünk joghurttal!

Kellemeset a hasznossal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A joghurt nemcsak hasznos az egészségünknek, hanem finom is. A konyhában változatos a felhasználása, szinte csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek!

Ha idegenkedünk a bolti agyoncukrozott és adalékanyagokkal teletömött változatoktól, vásároljunk megbízható forrásból származó natúr joghurtot, és turbózzuk fel a kedvenc házi gyümölcsszószunkkal, kompóttal, akár egy fellazított dzsemmel. Az ínyencek azonban jól tudják, hogy a joghurt sósan, pikánsan is fogyasztható. Ilyenkor sima görög joghurthoz tehetünk olívaolajat, tengeri sót és fűszereket (például valamilyen keleti fűszert, za’atart vagy paprikapelyhet), és máris kanalazhatjuk.

Ma már joghurtkészítő gépek is kaphatók, amelyek segítségével könnyűszerrel elsajátítható a joghurtkészítés csínja-bínja.

Kenhetjük pirítósra is, amire csöpögtessünk egy kis olívaolajat, szeletelt piros retket, uborkát vagy paradicsomot, vagy friss zöldfűszernövényeket. Különböző leveseket is feldobhatunk vele. Salátaöntetként, olívaolajjal, citromlével, sóval frissítő salátadresszingként is funkcionálhat. Keverhetjük sós zabkásába, vagy alkalmazhatjuk akár majonéz helyett is.

Missy Robbins Breakfast, Lunch, Dinner… Life című könyvében pedig diófélékkel kombinálja a fehér, krémes finomságot. A görög joghurthoz pirított törökmogyorót, mogyoróolajat és mézet tesz, majd mixerrel simára keveri. A végeredményre szórhatunk aszalt fügét, kakaót, fahéjat, de friss idénygyümölcsökkel is ízletes.

Természetesen használható például pirított pekándió is. Robbins brooklyni éttermében még messzebb megy: a joghurthoz pirított diót, citromlét, fokhagymát és szardellát ad, amit fésűkagylóhoz szervíroznak. A diófélék olajtartalma miatt elegendő alacsony zsírtartalmú joghurtot használni, de kalkuláljuk be, hogy ezek a hozzávalók jelentősen hígítják is a végeredményt, így érdemesebb mindenképp a sűrűbb görög joghurtot választani. Robbins szerint turmixgéppel simább, krémesebb állagot kapunk, mint robotgéppel.

Ínyencek készíthetnek érdekes desszertet is: ehhez görög joghurtot turmixoljunk össze egy kis mézzel és fetasajttal, majd tegyük a mélyhűtőbe. A különleges ízhatású jégkrémet aztán tovább ízesíthetjük valamilyen gyümölcsgranitával vagy friss fügével. Azonban számítsunk arra, hogy a fagyasztás után keményebb lesz az állaga, így fogyasztás előtt időben vegyük ki a mélyhűtőből! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

 

Olvasson tovább: