Kereső toggle

Könnyfakasztó igazságok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokak számára ez nem is olyan könnyű manapság: a helytelen életmód, a légkondicionáló , a gyógyszerek túlzott használat és még számos egyéb tényező is kiszárít-hatja a szemet.

 

Talán több olvasónk tapasztalt már égő, szúró érzést a szemében, amit aztán kipirosodás is követett. Nem is gondolnánk, de minden tizedik fiatalt érint a probléma (különösen, ha valaki órákig nézi mereven a számítógép monitorát), míg az idősek harmada szenved ettől a problémától.

Szemünkben a kötőhártya szabadon érintkezik a külvilággal – ezért nem közömbös, hogy milyen a páratartalma annak a helyiségnek, amelyben tartózkodunk (az ideális érték 40-60 százalék), vagy mennyire füstös, poros, huzatos az iroda, ahol dolgozunk. Nyáron a légkondicionálás, télen a fűtés száríthatja ki a levegőt. A kiszáradás azért veszélyes, mert ha nem elegendő a termelődő könny mennyisége, a kötőhártyán sérülések keletkezhetnek, ami gyulladáshoz, később akár súlyos látáskárosodáshoz is vezethet, de a sérüléseken keresztül a kórokozók előtt is megnyílik az út.

Mivel a szemen lévő könnyfilm védelmet nyújt a por, a szennyeződések, a kórokozók ellen, fontos, hogy néhány ésszerű és gyakorlatias lépés mellett a szem nedvességét is pótoljuk. Első körben persze segíthetünk azzal is, ha például beüzemelünk egy párologtatót a fűtött lakásban, kerüljük a füstös helyiségeket, megszüntetjük a huzatot vagy kikapcsoljuk a légkondicionálót. Ha kontaktlencsét viselünk, fontos, hogy betartsuk a viselési idő előírt maximumát. A számítógépezésnél vagy tévénézésnél pedig érdemes arra tudatosan odafigyelni, hogy többször pislogjunk, tornáztassuk a szemünket vagy legalább óránként 10 percet pihentessük látószervünket.

A szemszárazságot kiválthatják bizonyos gyógyszerek (például vízhajtók, antidepresszánsok), vagy akár belgyógyászati problémák is. Hölgyeknél gyakrabban jelentkezik, amelynek hátterében sokszor a változókori hormonális ingadozások (például ösztrogéndominancia) vagy autoimmun betegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy problémák esetleg magas vérnyomás is állhatnak. Ha különösen zavaró a jelenség, érdemes kivizsgáltatni az okát.

A jelenség tüneti kezelésére leggyakrabban műkönnyet javasolnak a szakemberek. Az orvostudomány fejlődésével ezek a szerek is egyre korszerűbbek és „szembarátabbak”. Ha vény nélküli szert keresünk, lehetőleg olyan szemcseppet válasszunk, amelynek hatóanyaga természetes. Célszerű nátrium-hialuronát tartalmú szemcseppet keresni, mert ez védőréteget képez a szem felszínén, és elősegíti a hámsejtek regenerálódását, gyógyulását is. Kerüljük a tartósítószerrel készült cseppeket, mert allergizálhatnak és irritálhatják is az érzékeny szemet. Írjuk rá a csomagolásra, dobozra, mikor bontottuk fel a szemcseppet, mert a szavatossági idő sokszor a felbontástól számítandó. Ha túl macerásnak tartjuk a cseppentgetést, válasszunk a spray kiszerelésű termékek közül! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: